Greek success story: Η Ελένη και ο Περικλής εμπνεύστηκαν από το ξύλο και φτιάχνουν τα πιο μοναδικά χειροποίητα γυαλιά ηλίου με έδρα τη μαγευτική Σύρο (φωτό)

Ένα νεαρό, αυτοδημιούργητο, ζευγάρι από την Σύρο δημιούργησε μέσα σε ένα μόλις χρόνο το μεγαλύτερο ελληνικό design buzz στον χώρο των οπτικών, και ένα πρωτοφανές success story.

Ένα νεαρό, αυτοδημιούργητο, ζευγάρι από την Σύρο δημιούργησε μέσα σε ένα μόλις χρόνο το μεγαλύτερο ελληνικό design buzz στον χώρο των οπτικών, και ένα πρωτοφανές success story.



Ο λόγος για τα χειροποίητα ξύλινα γυαλιά ηλίου Zylo, που γρήγορα ταξίδεψαν σε κάθε γωνιά της γης, από την Νότιο Αφρική και την Νέα Ζηλανδία μέχρι το Ντουμπάι και την Ιαπωνία, και ξεχώρισαν αμέσως. Φτιαγμένα εξ' ολοκλήρου στο χέρι το κάθε ζευγάρι γυαλιών είναι μοναδικό κομμάτι, και φτιάχνεται κατά παραγγελία σε ένα μικρό εργαστήριο από Συριανούς τεχνίτες.  



Μετά από μεγάλη προσπάθεια, οι δημιουργοί του – που δεν είχαν καμία προηγούμενη σχέση με τον χώρο- είναι σε θέση να υπερηφανεύονται σήμερα για μια ποιότητα κατασκευής που συγκαταλέγεται στις τρεις κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως. Η έμπνευση τους ήρθε ένα πρωί παρατηρώντας τις ακτίνες του ήλιου πάνω στα ξύλινα έπιπλα, και συνέπεσε εντελώς συμπτωματικά με την έκρηξη της μόδας του ξύλινου γυαλιού παγκοσμίως. H Lifo.gr και η Άλκηστης Γεωργίου μίλησε με τους ανθρώπους πίσω από αυτό το πολλά υποσχόμενο brand.

Who is who:
H Ελένη Βακονδίου είναι Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής. Εργάστηκε ως επί τον πλείστων ως σχεδιάστρια ιστοσελίδων και γραφιστικών εφαρμογών στην Σύρο και στην Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα ασχολείται με τον σχεδιασμό και την κατασκευή χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων. Ο Περικλής Θερριός είναι Ειδικός Μουσικής Τεχνολογίας. Η αγάπη του για την θάλασσα και το υποβρύχιο ψάρεμα τον ώθησε να μετακομίσει στην Αστυπάλαια και έπειτα στην Σύρο. Είναι και οι δύο στα early 30s τους, και μετά τον γάμο τους (2010) και την μόνιμη εγκατάστασή τους στο νησί, η κατασκευή αντικειμένων από ξύλο έγινε ανάγκη και καθημερινότητα τους.



-Λοιπόν, πώς άρχισαν όλα; Πώς προέκυψε η ιδέα των ξύλινων γυαλιών ηλίου, και πώς έγινε πραγματικότητα η σειρά Zylo;

Η ιδέα προήλθε μια απλή πρωινή σκέψη, την οποία όμως εξετάσαμε σοβαρά. Το πρώτο μας μέλημα ήταν να δούμε αν η ιδέα αυτή όντως ήταν εφαρμόσιμη. Επιστρατεύοντας όλες μας τις γνώσεις και τις τεχνικές μας ικανότητες καταλήξαμε στην πρώτη φυσική αποτύπωση της. Μόλις φορέσαμε το πρώτο μας ζευγάρι γυαλιά νιώσαμε πολύ ανακουφισμένοι αλλά ταυτόχρονα και πολύ προβληματισμένοι για το πώς θα μπορούσαμε να το εξελίξουμε. 



Μέσα σε λίγους μήνες και μετά από πολλές δοκιμές είχαμε φτάσει μπροστά στην πρώτη σειρά γυαλιών. Μετά από έρευνα που κάναμε ανακαλύψαμε και άλλους κατασκευαστές ανά τον κόσμο που κάνουν την ίδια δραστηριότητα με εμάς, αυτό βέβαια δεν μας πτόησε, πάρα μόνο μας πείσμωσε. Κάποιες φορές δεν χρειάζεται να ανακαλύψεις τον τροχό.   Έπειτα, αναζητήσαμε το τρόπο με τον οποίο το τεχνούργημα μας θα μπορούσε να μετατραπεί σε προϊόν. Εκεί ξεκίνησε η πραγματική δουλειά, και άρχισε να χτίζεται η ομάδα της Ζylo eyewear.



-Απ' όσο ξέρω δεν είχατε καμία προηγούμενη σχέση με το αντικείμενο. Δεν φοβηθήκατε να ξεκινήσετε χωρίς καμία τεχνογνωσία και πείρα; Αλήθεια, ήταν η δημιουργία της Zylo μία επαγγελματική διέξοδος για εσάς;

Ασχολούμασταν με τις κατασκευές χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων από ξύλο αρκετά χρόνια. Πάντα όμως για προσωπική χρήση, μέχρι την στιγμή που μείναμε και οι δύο άνεργοι. Νιώσαμε και οι δύο ότι ήρθε η στιγμή να κάνουμε κάτι το οποίο θα μας πήγαινε ένα βήμα παραπέρα. Την γνώση του υλικού την αποκτήσαμε με τον καιρό, δεν ήταν κάτι καινούργιο για εμάς.



Την τεχνογνωσία την αποκτάς με τους πειραματισμούς και το πείσμα. Η καμπάνια στο Indiegogo πέρα από τον οικονομικό στόχο, λειτούργησε και σαν ένα είδος έρευνας για το αν αυτό το νέο προϊόν για τα δεδομένα της Ελλάδας θα ήταν αποδεκτό από τους χρήστες..



Διαβάστε τη συνέχεια στο  www.lifo.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ