Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του ύπνου και πόσο σημαντικό είναι να τα παιδιά να καταλάβουν τη σημασία του!

Οι περισσότεροι γονείς συζητούν με τα παιδιά τους γιατί είναι σημαντικό να τρώνε λαχανικά ή να πίνουν το γάλα τους, όμως ελάχιστοι είναι εκείνοι που τους εξηγούν ποια είναι τα σημαντικά οφέλη του ύπνου.

Οι περισσότεροι γονείς συζητούν με τα παιδιά τους γιατί είναι σημαντικό να τρώνε λαχανικά ή να πίνουν το γάλα τους, όμως ελάχιστοι είναι εκείνοι που τους εξηγούν ποια είναι τα σημαντικά οφέλη του ύπνου. «Ώρα για ύπνο!» ή «Θα είσαι κουρασμένος αύριο» είναι οι επικρατέστερες φράσεις των γονέων όταν προσπαθούν να πείσουν τα μικρά τους να κοιμηθούν. Έτσι, τα παιδιά θεωρούν τον ύπνο ως τιμωρία, ως μία αναγκαστική περίοδο απομόνωσης σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.


Ωστόσο, τα οφέλη του ύπνου είναι σαφώς περισσότερα και ίσως θα έπρεπε οι γονείς να ενημερώνουν τα παιδιά σχετικά με αυτά. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι ο ύπνος όχι μόνο αποκαθιστά και ανανεώνει το σώμα, αλλά αποσαφηνίζει τις μνήμες που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας και κάνει προετοιμασίες για εκείνες της επόμενης. Οι άσχετες αναμνήσεις απορρίπτονται και οι σημαντικές διατηρούνται και μεταφέρονται στο τμήμα του εγκεφάλου που συγκρατεί τις μακροπρόθεσμες μνήμες, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για νέες αναμνήσεις.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει επίσης ότι οι νέες πληροφορίες και δεξιότητες ενισχύονται από έναν καλό ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά βελτιώνουν συνεχώς τις επιδόσεις τους στο σχολείο ή σε οποιαδήποτε εξωσχολική δραστηριότητα έχουν επιλέξει.

Διαβάστε περισσότερα στο infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ