Η Αργυρώ σε μια χριστουγεννιάτικη σούπερ συνταγή για μια τάρτα εντυπωσιακή & νόστιμη, step by step!

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Υλικά συνταγής

1 φύλλο έτοιμη σφολιάτα του χεριού σας

1 αβγό

2 κ.σ. παρμεζάνα πολύ ψιλοτριμμένη

4-6 φέτες φέτες φρέσκο κατσικίσιο τυρί χωρίς το περίβλημα (ή μανούρι )

10 μακρόστενα ντοματίνια (βελανίδια)

1 σπιτικός ψυγείου λίγο ελαιόλαδο

1 δόση καραμελωμένα κρεμμύδια

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

2 κ.σ. βούτυρο 12 μέτρια κρεμμύδια

1 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.σ. λευκή κρέμα μπαλσάμικο

Εκτέλεση

Καραμελωμένα κρεμμύδια: γίνονται τρεις δόσεις για 3 τάρτες. Διατηρούνται 1 εβδομάδα στο ψυγείο ή για μήνες στην κατάψυξη . Μπορείτε να τα σερβίρετε επίσης πλάι σε δίσκο με τυριά η αλλαντικά, σαν γαρνιτούρα σε σαλάτες και πουλερικά η κυνήγια.
Λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα στη μέση ή στα 4. Ψήνουμε με καπάκι σε χαμηλή φωτιά για 10' και πότε πότε ανακατεύουμε. Αφαιρούμε το καπάκι και προσθέτουμε την ζάχαρη και τη λευκή κρέμα μπαλσάμικο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμα 20' ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια και να πίνουν όλα τα υγρά τους. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί το ζωμό ψυγείου. Τον βάζουμε σε μπολ. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε. Κόβουμε στην μέση τα μακρόστενα ντοματίνια και τα ρίχνουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε καλά και αραδιάζουμε σε ταψί. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο 220ºC για περίπου 15-20' .

Για την τάρτα: Ανοίγουμε την σφολιάτα στον πάγκο. Κόβουμε γύρω – γύρω από όλες τις πλευρές μία λωρίδα 2 εκατοστών. Χτυπάμε το αβγό με πιρούνι.

Βάζουμε τη σφολιάτα σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Αλείφουμε το αυγό με πινέλο σε όλη την επιφάνεια της σφολιάτας. Κολλάμε περιμετρικά τις λωρίδες, ώστε να σχηματιστεί μπορντούρα (εσοχή). Να γίνει θήκη σφολιάτας.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την παρμεζάνα.
Τρυπάμε καλά με πιρούνι μόνο την επιφάνεια, όχι την μπορντούρα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο 220º C αέρα για 15’ να φουσκώσει καλά και να αδιαβροχοποιηθεί με το αβγό και με το φιλμ λιωμένης παρμεζάνας.

Αφού μισοψηθεί η τάρτα σφολιάτας, πασπαλίζουμε στην επιφάνεια τα καραμελωμένα στεγνά κρεμμύδια, τα ψημένα στεγνά ντοματίνια και το φρέσκο κατσικίσιο τυρί κομμένο σε φέτες .
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15’ μέχρι να γίνει τραγανή.

EXTRA TIPS ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΡΑΓΑΝΗ ΤΑΡΤΑ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ :
1) Το διάλυμα αβγού αδιάβροχο ποιες την τάρτα καθώς και το λεπτό φιλμ που δημιουργεί η παρμεζάνα όταν λιώνει στο ψήσιμο.
2) Η δυνατή θερμοκρασία δίνει όγκο στην σφολιάτα στην αρχή του ψησίματος και η χαμηλή την στεγνώνει σωστά μέχρι μέσα και την διατηρεί τραγανή φυλλωτή και αφράτη.
3)Πριν ψήσουμε τρυπάμε την κρύα σφολιάτα σε όλη την επιφάνεια ώστε να φουσκώσει ομοιόμορφα. Προσοχή, δεν τρυπάμε την μπορντούρα γύρω γύρω που εξέχει ώστε να φουσκώσει πολύ και να δημιουργήσει τραγανή θήκη σφολιάτας.
4) 'Οσο πιο στεγνή είναι η γέμιση πάνω σε μια βάση τραγανής σφολιάτας τόσο πιο αφράτη και τραγανή θα διατηρηθεί για περισσότερο χρόνο.

WHO IS WHO

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι
Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ