Top Women οι Βίβιαν Καραβία και Felicity Swaffer - Έφτιαξαν το πιο... nostimo, βιολογικό & Made in Greece αλάτι της Γης!

Δυο δυναμικές γυναίκες κάνουν την ζωή μας πιο …νόστιμη, βάζοντας στο πιάτο μας την γεύση της  ελληνικής θάλασσας. Μάλιστα, είναι οι πρώτες που προσφέρουν αλάτι με γεύσεις, όπως ρόδι, κρασί, ρίγανη, ούζο. Διότι, όπως τονίζουν, το αλάτι nostimo είναι ό,τι καλύτερο για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, αλλά και την οικονομία… Ο λόγος για τις Βίβιαν Καραβία και Felicity Swaffer, ιδρυτικό δίδυμο της εταιρίας Nostimo.

Είστε δυο νέες κοπέλες που απαρτίζετε την ομάδα του nostimo, μιας νέας startup θα λέγαμε με μεγάλες φιλοδοξίες. Τι ακριβώς πρεσβεύετε και τι σκοπό έχει το nostimo;
Το nostimo είναι το αποτέλεσμα δύο πραγμάτων. Από την μία η τεράστια έκπληξη όταν ανακαλύψαμε το ελληνικό φυσικό αλάτι και απορήσαμε πώς σε μία χώρα όλο θάλασσα, ο κόσμος δεν το γνωρίζει. Γιατί αν το είχε δοκιμάσει δεν υπάρχει περίπτωση να προτιμούσε το ραφιναρισμένο. Από την άλλη η ανάγκη μας να κάνουμε μια δουλειά, όχι μόνο για να βγάλουμε τα προς το ζην, αλλά που πραγματικά πιστεύουμε ότι μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Και θα μου πείτε το αλάτι θα κάνει τον κόσμο καλύτερο; Ναι, το πιστεύω. Πρώτον έχει τεράστια οφέλη για την υγεία, αλλά και πέρα από αυτό θέτει σαν προϋπόθεση την προστασία της θάλασσας, ενώ ταυτόχρονα κάνει καλό στους ανθρώπους που το παράγουν. Γι’ αυτό και από την αρχή σαν εταιρεία βάλαμε σαν οδηγό σε κάθε μας κίνηση το καλό για τον άνθρωπο, καλό για το περιβάλλον, καλό για την οικονομία.

nostimo salt

Μάλιστα, κερδίσατε το 3ο βραβείο στον 1ο Διαγωνισμό Καινοτομίας για την Θαλάσσια Οικονομία «Blue Growth Piraeus». Αυτό το βραβείο για εσάς πώς μεταφράζεται , εκτός από ένα αίσθημα δικαιώσης για την μακρόχρονη δουλειά σας και τους κόπους σας;
Ο διαγωνισμός Blue Growth Pireus για εμάς άνοιξε πολλές πόρτες. Καταρχάς ο ανταγωνισμός ήταν πολύ μεγάλος, μιας και όλες οι ομάδες είχαν πολύ υψηλού επιπέδου προτάσεις. Ειλικρινά δεν θα ήθελα να βρίσκομαι στην θέση των κριτών. Από την άλλη βέβαια είναι εντυπωσιακό να βλέπεις πως σε τέτοιους διαγωνισμούς δεν υπάρχει καμία κόντρα μιας και όλοι, λίγο πολύ βρισκόμαστε στην ίδια θέση. Αντιθέτως χαίρομαι γιατί πιστεύω ότι κάναμε νέους φίλους και ελπίζω να προκύψουν και ενδιαφέρουσες συνεργασίες στο μέλλον.
Προφανώς η ενθάρρυνση και η αναγνώριση είναι πολύ σημαντικές για μια startup που έχει να αντιμετωπίσει καθημερινές δοκιμασίες όπως όλες οι νέες εταιρείες. Το χρηματικό βραβείο μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε το πρώτο μας βήμα στην αγορά και συγκεκριμένα θα συμμετέχουμε στην έκθεση Ελλάδα, Γιορτή Γεύσης στις 5, 6, 7 Δεκεμβρίου.

Πόσο σημαντικό για την διατροφή μας είναι το  ακατέργαστο φυσικό αλάτι των ελληνικών θαλασσών; Γιατί μέχρι σήμερα έμεινε ανεκμετάλλευτο;
Το φυσικό θαλασσινό αλάτι για μένα είναι κάτι το σχεδόν μαγικό. Είναι σαν την ουσία της θάλασσας συμπυκνωμένη. Δεν έχει καμία σχέση με το φτηνό, ομοιόμορφο, πικρό και ραφιναρισμένο αλάτι του εμπορίου. Αυτό είναι ένα βιομηχανικό προϊόν, περιέχει επιβλαβή πρόσθετα και έχει ενοχοποιηθεί για πολλά προβλήματα υγείας. Αντίθετα το φυσικό αλάτι με πάνω από 80 απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία εκπληρώνει τις ανάγκες του οργανισμού ενώ δεν διαταράσσει την υδροηλεκτρική ισορροπία.
Θα αναφέρω ενδεικτικά τα εξής για το φυσικό αλάτι:
1.σταθεροποιεί τον καρδιακό παλμό και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση – σε συνδυασμό με το νερό
2. εξουδετερώνει την υπερβολική οξύτητα από τα κύτταρα, ιδίως από τα εγκεφαλικά κύτταρα
3. εξισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα – δράση ιδιαίτερα σημαντική για τους διαβητικούς
4. διευκολύνει την πέψη και είναι απαραίτητο για την διάσπαση των υδατανθράκων.
5. δυναμώνει τα οστά: Το 27% του αλατιού του οργανισμού βρίσκεται στα οστά. Η ανεπάρκεια αλατιού και/ή η πρόσληψη ραφιναρισμένου αλατιού είναι τα πραγματικά αίτια της οστεοπόρωσης.

nostimo salt

Ως  ομάδα φιλοδοξείτε να αναζωπυρώσετε την αρχαία τέχνη της συγκομιδής φυσικού αλατιού, αλλά και να γίνεται η πρώτη επιχείρηση στην Ελλάδα που θα  εισαγάγει ένα καινοτόμο πρόγραμμα  συμβολαιακής  συγκομιδής;
Στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα αρχαίες φυσικές αλυκές όπως στα Κύθηρα, στην Μάνη, στηνΚρήτη και σε πολλές άλλες περιοχές. Εκεί κάποιοι λίγοι ντόπιοι, ψαράδες συνήθως, κάθε καλοκαίρι μαζεύουν το αλάτι με το χέρι. Το αφήσουν να στεγνώσει στον ήλιο και το καθαρίζουν από κανένα μικρό φυλλαράκι ή πετραδάκι. Αυτή είναι όλη η «επεξεργασία». Πρόκειται για μια πραγματικά αρχαία παράδοση. Εμείς στο nostimo συνεργαζόμαστε απευθείας με μικρούς παραγωγούς από διάφορες περιοχές, επιλέγουμε προσεκτικά το καλύτερης ποιότητας αλάτι και το συσκευάζουμε. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε η δική μας επιτυχία να είναι και άμεσο όφελος για τους ίδιους.

Έχετε αφιερώσει πολλά χρόνια ερευνώντας το …αλάτι. Πώς προέκυψε αυτή η αναζήτηση;
Για πολλά χρόνια ζούσα στην Αγγλία όπου βεβαίως όλοι εκθείαζαν το γαλλικό fleur de sel και το αγγλικό αλάτι Maldon. Για ελληνικό αλάτι δεν είχα ακούσει ποτέ. Αυτά τα αλάτια βέβαια ήταν πολύ γκουρμέ και ακριβά. Όταν γύρισα στην Ελλάδα και βρέθηκα ένα καλοκαίρι σε μια ταβέρνα στην Νάξο είδα μια ψαροκασέλα να στεγνώνει στον ήλιο. Ρώτησα τι ήταν αυτό το κατάλευκο και λαμπερό σαν χιόνι πράγμα. Είναι αλάτι που μας φέρνει ένας ψαράς από τα βράχια εδώ, μου είπαν. Το δοκίμασα και ήταν απίστευτο. Μια εκρηκτική, πλούσια και φρέσκια αλμύρα. Σαντα καλοκαιρινά μπάνια όταν ήμουν μικρή. Που στεγνώνει το αλάτι πάνω σου. Ε, από τότε κόλλησα και άρχισα να ψάχνω τέτοια αλάτια. Είναι δυσεύρετα και σιγά σιγά και οι φίλοι και οι γνωστοί μου ζητούσαν και αυτοί αλάτι. Έτσι, γεννήθηκε το nostimo.

Μέχρι πού έχετε φτάσει για να συλλέξετε το καλύτερο αλάτι της Ελλάδας;
Τα τελευταία 4 χρόνια έχω γίνει μανιακή με το αλάτι και ταξιδεύω, δοκιμάζω, ψάχνω και περιττό να σου πω ότι τα φυσικά αλάτια που έχω δοκιμάσει στην Ελλάδα είναι απίστευτα. Εννοείται ότι στο σπίτι μας δεν έχει ξαναμπεί ραφιναρισμένο αλάτι. Ακόμα και στις διακοπές όταν πάω στην ταβέρνα έχω πάντα στην τσάντα μου λίγο καλό αλάτι. Ξέρεις κάνει τεράστια διαφορά στην σαλάτα. Μια από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες ήταν φέτος το καλοκαίρι στα Κύθηρα όπου είχαμε την σπάνια ευκαιρία να βρεθούμε μαζί με τον Γιώργο στα βράχια και να μαζέψουμε μαζί του αλάτι. Φαντάσου  το άγριο τοπίο με μαύρα βράχια, την απόλυτη ησυχία εκτός από τον αέρα και την θάλασσα. Και εκεί στις λακουβίτσες ίσα ίσα να αρχίζουν να σχηματίζονται λεπτές φλοίδες αλατιού, τόσο εύθραυστες που για να τις μαζέψεις ατόφιες θέλει μεγάλη προσοχή και ελαφρύ χέρι. Εκεί στο βράχο νιώθεις πόσο πολύτιμο είναι αυτό το πράγμα που το μαζεύεις χούφτα χούφτα.

nostimo, salt

Στο  μεταξύ, το μεγάλο σας επίτευγμα θα λέγαμε είναι ένα εξαιρετικό νέο προϊόν, το αλάτι με γεύσεις: ρόδι, κρασί…
Ναι. Η σειρά μας με τα αλάτια με γεύσεις προέκυψε εντελώς αναπάντεχα. Από την βάφτιση του γιου μου. Μια και η βάφτιση έγινε καλοκαίρι στη Νάξο είπαμε αντί για μπομπονιέρα να προσφέρουμε ένα κουτάκι με αλάτι. Βάλαμε θαλασσινό αλάτι από την Νάξο με άγρια ρίγανη από το χωριό του άντρα μου και αληφασκιά (είδος φασκόμηλου) από την Ιθάκη το νησί της μητέρας μου. Την αληφασκιά την μάζεψε η θεία μου η Πελαγία, και την έστειλε με κούριερ παρακαλώ. Κατά κάποιον τρόπο ήταν το μείγμα της οικογένειάς μας. Το αλάτι αυτό είχε τέτοια επιτυχία που ακόμα και σήμερα μας ζητάνε οι φίλοι να φτιάξουμε κι άλλο. Πραγματικά μυρίζει υπέροχα.
Το άλλο μεγάλο best seller μας είναι το αλάτι με χυμό ρόδι. Αυτό είναι συνταγή του συζύγου μου Άγγελου Μίχα. Έχει ένα πολύ έντονο ροδί χρώμα και άρωμα. Περιέχει μόνο αλάτι και φρεσκοστυμένο χυμό από ρόδι. Πάει ωραία σε σαλάτες, σε ριζότο και ζυμαρικά με λευκή σάλτσα. Top tip, πολύ εντυπωσιακό για το ποτήρι σε cocktail μαργαρίτα και το χρησιμοποιούμε και στο ποπ κορν που γίνεται ροζ. Η σειρά περιλαμβάνει και αλάτι με κόκκινο κρασί, ούζο και γλυκάνισο. Για παράδειγμα, το αλάτι με κόκκινο κρασί είναι εξαιρετικό για ψητά κρεατικά, steak και κόκκινες σάλτσες, ενώ το θαλασσινό αλάτι με ούζο και γλυκάνισο είναι ένα πολύ ιδιαίτερο αλάτι που έχει πολύ φανατικό κοινό. Το γλυκό με το αλμυρό μπλέκονται πολύ ωραία και είναι πολύ αρωματικό. Τέλειο για θαλασσινά και ψάρια αλλά και για ένα πολύ γρήγορο και εύκολο ορεκτικό, ψητό ψωμί με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι με ούζο nostimo.

Επίσης, αλάτι με άγρια ρίγανη και φασκόμηλο, πάει με όλα και απογειώνει πατάτες φούρνου, κοτόπουλο, λαχανικά. Η επιλογή των γεύσεων έγινε μετά από πολλούς πειραματισμούς και με γνώμονα να είναι έντονα ελληνικά αρώματα και γεύσεις. Αρέσουν πολύ στους ξένους που τα προτιμούν για δώρα.
* Τα προιόντα nostimo θα τα βρείτε:

-Utopia, Αγίου Τρύφωνος 32, Κηφισιά 14562, Αθήνα Τ: +30 210 8015686, info@e-utopia.gr

- Κρἠτων Γεύσεις, Εμπεδοκλέους 69, Παγκρἀτι, Αθήνα, T: +30 210 7512373

- Meliartos, Ερμού 65 & Αιόλου, 10563, Αθήνα , Τ. 210 3237 379

- MoreThanThis, Αντἰπαρος, T: +30 697 435 2893, https://www.facebook.com/morethanthis.ap

- Κήπος, Π. Ραπανάκης, Πλ Μαβίλη, 2106428045

ONLINE

- Η Φάρμα της Άβας, http://www.fava.gr

- e-Utopia, http://www.e-utopia.gr/

Πηγή: toarkoudi.gr & MikroCosmos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ