Ένα πεντανόστιμο κέικ σοκολάτας ατμού από τον πρωτοπόρο νεαρό σεφ, Άκη Πετρετζίκη!

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση των συνταγών
 
 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπάμε τους κρόκους και τη μισή ζάχαρη σε ένα μίξερ με το σύρμα μέχρι να αφρατέψει (5-7 λεπτά) και κατόπιν προσθέτουμε το μείγμα σοκολάτας και το αλεύρι κοσκινισμένο.
Κατόπιν καθαρίζουμε πολύ καλά τον κάδο του μίξερ προσέχοντας να μην έχει καθόλου νερό. Χτυπάμε τα ασπράδια με μία πρέζα αλάτι με το σύρμα του μίξερ μέχρι να φουσκώσει (1-2 λεπτά) και σταδιακά προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε ελαφρά μέχρι να γίνει μία γυαλιστερή μαρέγκα.
Μόλις γίνει η μαρέγκα μας παίρνουμε μία σπάτουλα και ρίχνουμε το 1/3 της στο μείγμα με τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά έτσι ώστε να αραιώσει το μείγμα. Έπειτα παίρνουμε το άλλο 1/3 της μαρέγκας και ανακατεύουμε πολύ ελαφρά με τη σπάτουλα κάνοντας ελαφρές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα (αυτό το κάνουμε για να έχουμε μία πολύ αέρινη και αφράτη μους). Συνεχίζουμε με το άλλο 1/3 και κάνουμε την ίδια διαδικασία. 
Τοποθετούμε το μείγμα σε μία στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 30 εκ. Ψήνουμε για 20 λεπτά, βγάζουμε από το φούρνο και τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω. Αυτό το κάνουμε για να μείνουν οι ατμοί μέσα και να συνεχίσει να ψήνεται στον ατμό για τουλάχιστον 1 ώρα. Μόλις κρυώσει μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο για να γίνει το κέικ μας πιο σταθερό.

Υλικά

500 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα
250 γρ. ανάλατο βούτυρο κομμένο σε κύβους
10 αυγά χωρισμένα
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
35 γρ. αλεύρι

Who is Who:

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.
Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «The Goring».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ