Αγριογούρουνο μαριναρισμένο με μύρτιλλα, πάπρικα & Χριστουγεννιάτικα αρώματα από την εξαίσια σεφ Ντίνα Νικολάου!

Χειμωνιάτικο και γιορτινό φαγάκι που θα ξετρελάνει όσους το δοκιμάσουν. Το μαρινάρισμα είναι απαραίτητο για να γίνει το κρέας πιο τρυφερό και νόστιμο. 

Η σάλτσα που συνοδεύει τις μπριζόλες θα δώσει χρώμα και θα απογειώσει τη γεύση. 
Στις γιορτινές μέρες, ενδέχεται να πωλούνται και έτοιμες, κομμένες και συσκευασμένες μπριζόλες, ή με το κιλό, τόσο σε μεγάλα σούπερ μάρκετ όσο και σε ακόμα περισσότερα κρεοπωλεία, ακόμα και στα μικρά συνοικιακά.

Πλένω και σκουπίζω καλά τις μπριζόλες.
Σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί ρίχνω όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύω καλά. Βάζω εκεί τις μπριζόλες, τις γυρίζω μερικές φορές για να βραχούν καλά, σκεπάζω το ταψί με διάφανη μεμβράνη και το βάζω για 24 ώρες στο ψυγείο. Στο διάστημα αυτό γυρίζω τις μπριζόλες όσο συχνά μπορώ για να μαριναριστούν ομοιόμορφα.

Τις στραγγίζω (σουρώνω τη μαρινάδα και την κρατάω κατά μέρος) και τις σκουπίζω καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τις μπριζόλες ανά δύο, για 2 - 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Μεταφέρω τις μπριζόλες σε ένα μεγάλο ταψί, τις περιχύνω με τη μαρινάδα και με το λάδι του τηγανιού και τις ψήνω για 15 λεπτά, χωρίς να τις γυρίσω, μέχρι να ροδίσουν.
Για τη σάλτσα: Σε ένα κατσαρολάκι βάζω όλα τα υλικά της σάλτσας και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κοχλάσουν. Βράζω για 2 λεπτά, ανακατεύοντας και αποσύρω από τη φωτιά. Πολτοποιώ τη σάλτσα στο μπλέντερ, μέχρι να γίνει λεία και ομοιογενής.
Σερβίρω τις μπριζόλες αμέσως και τις σερβίρω με τη σάλτσα μύρτιλων. Το ιδανικό συνοδευτικό είναι τραχανάς γλυκός, μαγειρεμένος με μαύρες σταφίδες. 

Υλικά

Για 4 μερίδες
4 μεγάλες μπριζόλες από λαιμό αγριογούρουνου (πάχους 3 εκ. και βάρους 200 γρ. η καθεμία)
Για τη μαρινάδα
2 νεροπότηρα κόκκινο ξηρό κρασί
χυμός από 1 λεμόνι, κατά προτίμηση βιολογικό
2 φύλλα δάφνης
2 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φυλλαράκια σέλινου
αλάτι
πιπέρι μαύρο, σε σπασμένους κόκκους
½ κουτ. γλυκού δεντρολίβανο φρέσκο ή ξερό
Για τη σάλτσα
400 γρ. μύρτιλα (θα τα βρείτε φρέσκα, σε μικρά χάρτινα κεσεδάκια, σε καλά σούπερ μάρκετ και επιλεγμένα μανάβικα)
1 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
αλάτι, λευκό φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ