Ο τρόμος της ''11ης Σεπτεμβρίου'' της Γαλλίας πλανάται σε όλη την Ευρώπη: Όλο το χρονικό του αιματοβαμμένου τριημέρου που άφησε πίσω 20 νεκρούς!

Είναι Τετάρτη πρωί, γύρω στις 11.30 και σε μια ήσυχη γειτονιά του Παρισιού ακούγονται πυροβολισμοί, φωνές, κραυγές και σειρήνες αστυνομικών και ασθενοφόρων. Εκείνη την ώρα ξεκίνησε για τη Γαλλία ο εφιάλτης της τρομοκρατίας. «Η δική μας 11η Σεπτεμβρίου», λένε οι Γάλλοι οι οποίοι ζουν από εκείνη τη στιγμή σοκαρισμένοι και κάτω από έναν διαρκή φόβο.

Τα όσα συνέβησαν σε περίπου 60 ώρες έχουν σημαδέψει τη χώρα αλλά και όλο τον κόσμο, και ειδικά την Ευρώπη που βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με έναν διπλό φόβο. Από τη μια ο κίνδυνος των ακραίων ισλαμιστών, των τζιχαντιστών που βρίσκονται παντού κι από την άλλη η έξαρση της ακροδεξιάς που βρίσκει πάτημα στα όσα έχουν γίνει και προωθεί τη δική της ατζέντα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η «11η Σεπτεμβρίου» της Γαλλίας φαίνεται να αλλάζει όλο τον κόσμο που ζει με το φόβο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων. Αλλωστε παρακλάδια της αλ Κάιντα και το ISIS προειδοποιούν ότι ο πόλεμος έχει ξεκινήσει. Ενας πόλεμος πολιτισμών που μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

1. Επίθεση με 12 νεκρούς στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo

Ήταν πρωί της Τετάρτης 7 Ιανουαρίου, όταν στις 11:30, δύο ένοπλοι, τα αδέρφια Κουασί, Γάλλοι πολίτες με εκπαίδευση να σκοτώσουν και πιστοί του Ισλάμ, εισβάλλουν στα γραφεία του Charlie Hebdo και φωνάζοντας τα ονόματά τους και «ο Θεός είναι μεγάλος», σκοτώνουν 12 άτομα, μεταξύ των οποίων η αφρόκρεμα των σκιτσογράφων της Γαλλίας.

Συγκλονίζει η εν ψυχρώ δολοφονία του αστυνομικού Ahmed Merabat στο πεζοδρόμιο από τους φανατικούς. Αμέσως μετά διέφυγαν από το κτίριο, και οι σκηνές που καταγράφονται είναι συγκλονιστικές μέσα κι έξω από το σατιρικό περιοδικό.

Έτσι ξεκίνησε η μεγαλύτερη αστυνομική κινητοποίηση της σύγχρονης ιστορίας στη Γαλλίας για τον εντοπισμό τους.

2. Νεκρή αστυνομικός από τα πυρά του Τζιχαντιστή Αμεντί Κουλιμπαλί σε προάστιο του Παρισιού!

Την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου, ένας ένοπλος, σε προάστιο του Παρισιού, πυροβόλησε πισώπλατα μια 27χρονη δημοτική αστυνομικό σε προάστιο της πρωτεύουσας.

Η άτυχη γυναίκα έχασε τη ζωή της, ενώ ο δράστης αυτής της δολοφονίας ήταν ο Αμεντί Κουλιμπαλί ο οποίος επανεμφανίστηκε, την Παρασκευή (9/1) με νέα κατάσταση ομηρίας σε εβραϊκό παντοπωλείο.

3. Η επιχείρηση Στρατού και αστυνομίας εναντίον των αδερφών Κουασί που έπεσαν νεκροί σε εργοστάσιο στο Β.Α Παρίσι!

Οι δολοφόνοι του Charlie Hebdo βρέθηκαν ταμπουρωμένοι, κρατώντας και έναν άνδρα όμηρο, σε τυπογραφείο στην περιοχή Νταμαρτάν-αν-Γκελ (15 χλμ βορειοανατολικά της γαλλικής πρωτεύουσας). Περίπου 80.000 άνδρες των σωμάτων ασφαλείας επιστρατεύθηκαν για τον εντοπισμό των αδελφών Κουασί, ενώ, στο σημείο βρέθηκαν ακόμη ελικόπτερα και τανκς.

Λίγο πριν από τις 18:00 χθες το απόγευμα (9/1) ειδικές δυνάμεις μετά από οργανωμένη, γιγαντιαία επιχείρηση σκότωσαν, βορειοανατολικά του Παρισιού, τους Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, όταν οι δύο αδελφοί βγήκαν πυροβολώντας από το τυπογραφείο όπου βρίσκονταν οχυρωμένοι με έναν όμηρο.

Ένα στέλεχος των ειδικών δυνάμεων τραυματίστηκε σε αυτή την επιχείρηση, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Ο όμηρος απελευθερώθηκε σώος και ασφαλής.

4. Νεκρός ο τρίτος Τζιχαντιστής & 4 όμηροι στο Εβραικό παντοπωλείο! 

Την ίδια ώρα στο Παρίσι, ο δολοφόνος της δημοτικής αστυνομικού, Αμεντί Κουλιμπαλί, εισβάλλει σε εβραϊκό σούπερ μάρκετ και κρατά ομήρους ζητώντας να απελευθερωθούν τα αδέρφια Κουασί. Σχεδόν ταυτόχρονα, διεξήχθη επιχείρηση εναντίον του.

Έπειτα από αλλεπάλληλες εκρήξεις, αστυνομικοί μπήκαν στο πολυκατάστημα. Τουλάχιστον πέντε όμηροι βρήκαν λίγο αργότερα προστατευόμενοι από αστυνομικούς. Μετά την αστυνομική επιχείρηση βρέθηκαν οι σοροί τεσσάρων ακόμη ανθρώπων.

 Η διπλή αυτή κρίση ομήρων, σε απόσταση 50 χλμ. η μια από την άλλη, δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας, και αποτέλεσε ακόμη μια πτυχή της τραγωδίας η οποία άρχισε να εκτυλίσσεται την Τετάρτη με την επίθεση στη σατιρική εφημερίδα Σαρλί Εμπντό.

Ο Κουλιμπαλί φέρεται να γνώριζε τους αδελφούς Κουασί. Σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία, οι αδελφοί Κουασί και ο Κουλιμπαλί ανήκαν στον ίδιο ισλαμιστικό πυρήνα που δρούσε στο βόρειο Παρίσι. Ο Κουλιμπαλί υποστήριξε ότι «συγχρόνισε» τη δράση του με εκείνη των αδελφών Κουασί. Πριν σκοτωθεί στην αστυνομική επιχείρηση για την απελευθέρωση των ομήρων, ο Κουλιμπαλί μίλησε τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό κανάλι BFMTV και ισχυρίστηκε ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους. Από την πλευρά του, ο ένας από τους αδελφούς Κουασί, ο Σερίφ, είπε στο ίδιο κανάλι ότι τον έστειλε στη Γαλλία η Αλ Κάιντα της Υεμένης και ότι τον χρηματοδοτούσε ο Ανουάρ αλ Αουλάκι.

Εκπρόσωποι της κοινότητας των μουσουλμάνων στη Γαλλία κάλεσαν εκ νέου σήμερα τους πιστούς να καταδικάσουν την τρομοκρατία και να «συμμετάσχουν μαζικά στην εθνική κινητοποίηση» που θα διεξαχθεί την Κυριακή. Μετά την επίθεση της Τετάρτης, σημειώθηκαν πολυάριθμες επιθέσεις και βανδαλισμοί σε τόπους λατρείας των μουσουλμάνων στη Γαλλία.

Η Γαλλία μετρά 20 νεκρούς σε διάστημα λιγότερο των 2,5 ημερών αλλά κυρίως αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε «πολεμικό« κλοιό με έναν αόρατο εχθρό. Μαζί και όλη Ευρώπη…

Πηγές: Υoutube, Dailymail, Telegraph, Le Monde, Reuters

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ