Κυριακή 19 Ιανουαρίου του 1947 - Ο "Τιτανικός" της Ελληνικής Ακτοπλοΐας βυθίζεται και παίρνει μαζί του 344 ανθρώπους! (φωτό)

Ήταν Κυριακή 19 Ιανουαρίου του 1947, όταν συνέβη ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια του περασμένου αιώνα στον Ευβοϊκό. Από τους 544 επιβάτες και 86 άνδρες πλήρωμα, οι 383 χάθηκαν στα παγωμένα νερά, 1,5 μόλις μίλι μακριά από την Αγία Μαρίνα. 

Οι θεωρίες για τα αίτια του ναυαγίου ήταν αρκετές, εν μέσω εμφυλίου και αφού το ατμόπλοιο μετέφερε και πολίτικούς κρατούμενους.   Ας δούμε τι συνέβη από την ώρα που το πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.   Στις 18 Ιανουαρίου και ώρα 8.30 το πρωί, το ατμόπλοιο «Χειμάρρα», ξεκινούσε το ταξίδι του από τη Θεσσαλονίκη για τον Πειραιά. Ήταν τότε 42 ετών και είχε παραχωρηθεί στην ελληνική κυβέρνηση το 1946 με τις γερμανικές αποζημιώσεις. Μάλιστα ήταν το τελευταίο ατμόπλοιο της ελληνικής ακτοπλοΐας. Το «Χειμάρρα» εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Πειραιάς και ήταν σχεδόν πάντα πλήρες, αφού το κακό οδικό δίκτυο της εποχής δεν επέτρεπε άνετη και ασφαλή (οξύμωρο) μεταφορά. 

Η τραγωδία συνέβη στις 4.10 το πρωί της Κυριακής. Η πρώτη και επικρατέστερη εκδοχή θέλει το ατμόπλοιο να προσέκρουσε λόγω της πυκνής ομίχλης, στις βραχονησίδες «Βερδούγια» στο Νότιο Ευβοϊκό. Ωστόσο, λόγω της ιδιαιτερότητας της εποχής, υπήρξαν κι άλλες θεωρίες, όπως αυτή του σαμποτάζ αφού στο πλοίο επέβαιναν 36 πολιτικοί κρατούμενοι που οδηγούνταν στην εξορία, καθώς και περίπου 200 χωροφύλακες και στρατιώτες. Υπάρχει όμως και άλλη μία θεωρία που υποστηρίζει ότι στη θάλασσα βρισκόταν νάρκη στην οποία προσέκρουσε το πλοίο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τη συνέχεια - lifo.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ