H Nτίνα Νικολάου βάλθηκε να μας φτιάξει το κέφι και μας ετοιμάζει τα πιο λαχταριστά κανταϊφάκια με κρέμα μπουγάτσας! Σλουρπ!

Ευχαριστούμε το dinanikolaou.gr και την Ντίνα Νικολάου για την παραχώρηση της συνταγής

 
 

Το σιρόπιασμα έχει τα μυστικά του: Για να μείνουν τραγανά τα κανταϊφάκια, τα αφήνω να κρυώσουν μετά το ψήσιμο και να γίνουν χλιαρά πριν τα σιροπιάσω. Εξίσου χλιαρό πρέπει να είναι και το σιρόπι. 

Εκτέλεση:
Αραιώνω το κανταΐφι, τραβώντας τις “κλωστές” του προσεκτικά και απαλά με τα έρια μου, μέχρι να αφρατέψει. Απλώνω το αραιωμένο κανταΐφι σε ένα ρηχό ταψί, το περιχύνω με το περισσότερο λιωμένο βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) και με τις παλάμες μου τρίβω τις κλωστές του προσεκτικά, για να βραχούν όλες όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται. Σκεπάζω το ταψί με διάφανη μεμβράνη και αφήνω κατά μέρος.

Για την κρέμα μπουγάτσας: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα αφράτο και ανοιχτόχρωμο. Προσθέτω το ξύσμα λεμονιού και τη σκόνη βανίλιας και ανακατεύω με ένα κουτάλι.

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα με ελάχιστο αλάτι, χωρίς όμως το γάλα να κάψει και να αφρίσει. Προσθέτω το σιμιγδάλι πασπαλιστά και σταδιακά, ανακατεύοντας διαρκώς με ένα σύρμα για να μην σβολιάσει. Μαγειρεύω την κρέμα αυτή σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει αρκετά και αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά.

Προσθέτω στην κατσαρόλα το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να φτιάξω ένα ενιαίο και λείο μείγμα. Αδειάζω όλο το περιεχόμενο σε ένα μεγάλο μπολ (για να μην πήξει το αυγό από τη ζεστή κατσαρόλα), το σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη για να μην σχηματίσει πέτσα και το αφήνω κατά μέρος για να κρυώσει τελείως.

Για τα κανταϊφάκια:

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω ελαφρώς ένα μεγάλο ρηχό ταψί.

Παίρνω μια μικρή χουφτίτσα κανταΐφι, την απλώνω λιγάκι σε ένα ξύλο κοπής και φροντίζω να μην είναι πολύ αραιωμένες οι “κλωστές” του, αλλά σχετικά πυκνές μεταξύ τους. Στη μία άκρη βάζω 1 κουτ. γλυκού από την κρέμα μπουγάτσας, τυλίγω το κανταϊφάκι σε ρολό και το βάζω στο βουτυρωμένο ταψί. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ανάλογα με το μέγεθος φτιάχνω περίπου 30 μικρά κανταϊφάκια (ή 25 μεγαλύτερα) και τα βάζω όλα στο βουτυρωμένο ταψί.

Τα ψήνω για περίπου 25 λεπτά.

Για το σιρόπι:

Βάζω όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν βράση. Τα βράζω για 10 λεπτά, μέχρι το σιρόπι να δέσει και αποσύρω από τη φωτιά. Το αφήνω να γίνει χλιαρό, το σουρώνω και περιχύνω τα επίσης χλιαρά κανταϊφάκια, μέσα στο ταψί τους. Τα αφήνω να κρυώσουν τελείως και σερβίρω. 

Υλικά:
Για περίπου 30 κομμάτια
Για τα κανταϊφάκια
450 γρ. φύλλο κανταΐφι
100 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη), λιωμένο
Για την κρέμα μπουγάτσας
3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
5 φλιτζάνια γάλα
μια πρέζα αλάτι
1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
Για το σιρόπι
800 γρ. ζάχαρη
3 νεροπότηρα νερό
1 ξυλάκι κανέλας
1 λεπτή φετούλα λεμόνι

Who is Who:

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου. Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης. Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ