Πώς το άγχος των γονέων μπορεί να επηρεάσει τα μικρά παιδιά; Πώς πρέπει να το κρύβουμε;

Τα μωρά μπορεί να είναι πολύ μικρά και ανώριμα για να κατανοήσουν το νόημα των λέξεων, αλλά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα απέναντι στη διάθεση και τα συναισθήματα των γονέων τους.

 Στην πραγματικότητα, το γονικό άγχος μεταφράζεται τις περισσότερος φορές σε βρεφικό άγχος, δεδομένου ότι τα μωρά γρήγορα αντιλαμβάνονται την «αύρα» των γονέων λόγω των εξαιρετικά ευαίσθητων ικανοτήτων συναναστροφής που διαθέτουν.

Τοξικό στρες

Ένας γονέας με ψυχολογικά προβλήματα μπορεί να επιβάλει την πιο οξεία μορφή στρες -που ονομάζεται τοξικό στρες- στο παιδί του, εξηγεί το Κέντρο για την Ανάπτυξη Παιδιού στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Το τοξικό άγχος που μπορεί να προκύψει από τη διαρκή παραμέληση και τη συναισθηματική κακοποίηση -ίσως όταν ένας γονέας αισθάνεται ότι φτάνει σε αδιέξοδο από τα οικονομικά βάρη ή θέματα σχέσεων- μπορεί να απελευθερώσει ορμόνες του στρες στα βρέφη που μεταβάλλουν τη σύνδεση των κυκλωμάτων του εγκεφάλου. Σε ακραίες περιπτώσεις, το τοξικό στρες μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός μικρότερου εγκεφάλου. Το χρόνιο τοξικό στρες μπορεί να οδηγήσει το παιδί σε καρδιακές παθήσεις, πεπτικά προβλήματα και διαταραχές του ύπνου μακροπρόθεσμα.

Ευαισθησία

Όταν οι γονείς αφήνουν τα προσωπικά προβλήματα να τους κυριεύσουν, δίνουν λιγότερη προσοχή στις ανάγκες του βρέφους, πράγμα το οποίο μπορεί να κάνει το μωρό να αισθάνεται φοβισμένο και μόνο, αναφέρει ο Andrew Garner, MD, κλινικός βοηθός-καθηγητής Παιδιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Case Western Reserve University στο Οχάιο. Παρά το γεγονός ότι ένα βρέφος είναι σαφώς ανίκανο να κατανοήσει τη σημασία ορισμένων εξαιρετικά στρεσογόνων γεγονότων, όπως ένα διαζύγιο, έχει εξειδικευτεί στον εντοπισμό των αλλαγών στη διάθεση και τη συμπεριφορά των γονέων του. Μερικοί γονείς βυθίζονται σε κατάθλιψη μετά από έναν χωρισμό και είναι πιο δύσκολο για εκείνους να ανταποκριθούν στις ανάγκες του βρέφους.

Διαβάστε τη συνέχεια στο infokids.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ