Η βραβευμένη σεφ Ντίνα Νικολάου μας ετοιμάζει ένα θεσπέσιο τραπέζι στην Ήπειρο! Και ποιος δεν θα το ζήλευε;

Συναντήσαμε την Ντίνα Νικολάου στα Ιωάννινα όπου ήρθε για τα γυρίσματα της εκπομπής ''Ένα τραπέζι Ελλάδα'' και μας μίλησε για τα μυστικά της γαστρονομίας και όχι μόνο!

Πότε καταλάβατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με την γαστρονομία;

Μαγείρευα από 12 χρονών και πάντα έτρεχα στην κουζίνα να παρηγορηθώ, να ονειρευτώ ,να γοητεύσω! Αποφάσισα όμως να να ασχοληθώ επαγγελματικά και να σπουδάσω τη τέχνη της μαγειρικής όταν τέλειωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στα οικονομικά και βρισκόμουν στο Παρίσι.Το Παρίσι και γενικά η Γαλλία αποτέλεσε για μένα πηγή έμπνευσης και αναζήτησης γαστρονομικής κουλτούρας .

Θυμάστε το πρώτο πιάτο που έχετε ετοιμάσει;
Το πρώτο μου πιάτο όταν είμουν 12 χρονών , που δεν θα ξεχάσω ποτέ, ήταν τυροπιτάκια με ένα χειροποίητο ζυμαράκι με γιαούρτι και γέμιση κατσικίσιο τυρί πικάντικο ?αυτή ήταν η φέτα μας -,με δυόσμο από την αυλή και μέλι! Φυσικά τα έφτιαξα χωρίς να ακολουθήσω συνταγή απλά έψαξα το ζυμαράκι βάζοντας σιγά σιγά τα υλικά μέχρι να καταλήξω σε εύπλαστη ζύμη . Το ίδιο έκανα και για τη γέμιση , όπως το κατσικίσιο τυρί ήταν πολύ αλμυρό και πικάντικο σκέφτηκα ότι το μέλι θα ισορροπούσε αυτή την ένταση. Περιττό να σας πω πως ήταν το πιο νόστιμο φαγάκι μου . Έτσι απλά χωρίς συνταγή ,γνώση ή εμπειρία αλλά με φαντασία και ένστικτο . Ετσι μπήκα στο μαγικό κόσμο της μαγειρικής.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας τοπικά υλικά και προϊόντα της Ηπείρου αυτή την στιγμή;
Σαφώς τα γαλακτοκομικά με πρώτη ύλη
το φρέσκο ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα, το φυσικό υγιεινό γιαούρτι , η φέτα , η κεφαλογραβιέρα , το καπνιστό τυρί Μετσοβόνε το γαλοτύρι , όλα Π.Ο.Π και όλα απίθανα. Τα ποιοτικά προϊόντα κρέατος ,το να τρώς κοντοσούβλι και παιδάκια στα μέρη σας ,είναι γευστική εμπειρία. Τα παραδοσιακά λουκάνικα με ντόπια κρέατα και βότανα των τοπικών βουνών. Τα φασόλια Ζαγορίου, τα κρασιά .Τα πεντανόστιμα ζυμαρικά όπως ο τραχανάς και οι χυλοπίτες .Μεγάλη αδυναμία έχω στον γιαννιώτικο μπακλαβά,το γιαννιώτικο κανταίφι και το κλωστάρι Κόνιτσας .

''Ενα τραπέζι Ελλάδα'' και στην Ήπειρο πως ήταν η εμπειρία σας εδώ και η υποδοχή από τους τοπικούς επαγγελματίες;
Ηταν μια καταπληκτική εμπειρία και οι ντόπιοι επαγγελματίες μας βοήθησαν με μεγάλη προθυμία και αγάπη ,τους ευχαριστώ πολύ που άνοιξαν τα σπίτια τους και την καρδιά τους και μας υποδέχθηκαν. Την εκπομπή αυτή στην Ηπειρο την είχα στο μυαλό μου από πέρυσι που άρχισα τα γυρίσματα στην Ελλάδα. Θα είναι μια από τις πιο όμορφες εκπομπές μου είμαι σίγουρη και την αφιερώνω στο παππού μου να χαίρετε εκεί ψηλά που με βλέπει. Προφανώς μιλάει το αίμα, ο παππούς μου από την πλευρά της μητέρας μου Γιώργος Χαρίτος ήταν ένας περήφανος και καλόκαρδος Ηπειρώτης . Ήταν δε και εξαιρετικός μάγειρας . Θυμάμαι τις αφηγήσεις του για την τραχειά και ορεινή πατρίδα του, τα δάση της , την οροσειρά της Πίνδου, τα ποτάμια που κολυμπούσε όταν ήταν μικρός και πάνω από όλα τη γλύκα που έπαιρνε το προσωπό του όταν μιλούσε για τις πίτες που έφτιαχνε η μάνα του με 2 -3 υλικά και χόρταιναν τα πεινασμένα στόματα στα δύσκολα χρόνια .Μετά από όλα αυτά αισθάνομαι και εγώ λίγο Ηπειρώτισα και είμαι περήφανη γι αυτό.

«Ο έρωτας περνάει από το στομάχι». Πιστεύετε ότι ισχύει; Εσείς το υποστηρίζετε;
Αν περνάει ο έρωτας από το στομάχι καλά πράτει, το θέμα είναι πως δεν πρέπει να μένει εκεί αλλά να συνεχίζει μέχρι τον εγκέφαλο. Πιστεύω πως αντέχουν στο χρόνο μόνο οι εγκεφαλικοί έρωτες. Το βέβαιο είναι πως το φαγητό που ετοιμάζουμε για τους αγαπημένους μας μεταφράζεται σε φροντίδα και αγάπη .

Τι προσόντα πρέπει να διαθέτει κάποιος για να ασχοληθεί με την δημιουργική κουζίνα;
Να είναι εργατικός και όχι φυγόπονος ,φιλοπερίεργος ,γνώστης της παραδοσιακής κουζίνας του τόπου του αλλά και πολλών άλλων εθνικών κουζινών.Να αγαπάει γενικά τις τέχνες ,τα ταξίδια ,να είναι πολύγλωτος , να είναι πολίτης του κόσμου δηλαδή . Πάνω από όλα όμως πρέπει να αγαπάει τον άνθρωπο και να σέβεται την εξελιξή του.

Ποιά είναι η αγαπημένη Ηπειρώτικη γεύση ενός σεφ υψηλής γαστρονομίας;
Δεν ξέρω ποια είναι η αγαπημένη Ηπειρώτικη γεύση ενός σέφ υψηλής γαστρονομίας εγω πάντως υποκλίνομαι στις Ηπειρώτικες πίτες , στην σοφία των συνδυασμών των υλικών τους και στην αφαιρετικότητα στη γεύση τους . Οι απλές και ξεκάθαρες γεύσεις είναι οι σπουδαίες .

Ποιά είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον σε επίπεδο μαγειρικής;
Πολλά και φιλόδοξα .Θάθελα να συνεχίσω να ταξιδεύω την Ελληνική κουζίνα σε όλο τον κόσμο, να μην αφήσω ούτε πετραδάκι Ελληνικό που να μην έχω δεί ,να βοηθήσω τους μικρούς αλλά εμπνευσμένους Έλληνες παραγωγούς να πουλήσουν τα ηθικά προιόντα τους από την Ελληνική γή και Ελληνικά χέρια σε όλο τον κόσμο. Να δώσω σε παραδοσιακές συνταγές μας ένα σύγχρονο «αέρα» για να αντέξουν στο χρόνο και να μην χαθούν και πολλά ακόμη που με τη δύναμη του Θεού ελπίζω να τα προσεγγίσω.

Η εκπομπή '' Ένα τραπέζι Ελλάδα'' θα προβληθεί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στις 20:00.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ