Εν αναμονή των Όσκαρ οι νέες ταινίες αυτής της εβδομάδας με πρωταγωνίστριες την Όπρα Γουίνφρεϊ και την Μίλα Κούνις! (trailer)

Παιχνίδια εξουσίας χωρίς σεξ ή, αλλιώς, «Χωρίς μέτρο»: η αποκάλυψη της εβδομάδας

Χωρίς μέτρο / Whiplash

Του Ντέμιαν Σαζέλ. Με τους Μάιλς Τέλερ, Τζ. Κ. Σίμονς
Δραματική, 2014, ΗΠΑ, 107’. 
Ηδη από την πρώτη του ταινία «Guy and Madeline on a Park Bench» φαινόταν ξεκάθαρα ότι ο Ντέμιαν Σαζέλ είναι ένας σκηνοθέτης με συγκεκριμένο (και ασυμβίβαστο) όραμα. Η σχέση ενός φιλόδοξου ντράμερ με τον δυνάστη καθηγητή ορχήστρας στο ωδείο ξεκινά από μια ιστορία αγάπης - μίσους, στα όρια του θρίλερ και σαφώς σαδομαζό, για να μεταμορφωθεί σε έναν συναρπαστικό και απρόσμενο φόρο τιμής στην ανθρώπινη αδυναμία και την... ανθρώπινη δύναμη. Η ταινία είναι ξε-ση-κω-τι-κή.

Selma

Της Εϊβα ΝτεΒερνέ. Με τους Ντέιβιντ Ογιελόουο, Κάρμεν Ετζόγο, Οπρα Γουίνφρι, Τιμ Ροθ
Δραματική, 2014, Μ. Βρετανία/ΗΠΑ, 128’.
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ προσπαθεί να αλλάξει τη νομοθεσία για την ψήφο των μαύρων και ταυτόχρονα διοργανώνει την ιστορική πορεία διαμαρτυρίας από τη Σέλμα έως την Αλαμπάμα. Είναι απαραίτητο να γίνονται τέτοιες ταινίες, ιδίως εν όψει των συνεχιζόμενων περιστατικών βίας και ρατσισμού στην Αμερική (και παντού). Το τραύμα και το παράπονο είναι βαθιά, αλλά το δεύτερο καμιά φορά μπορεί να γίνει παγίδα έλλειψης οικονομίας (και) στην τέχνη - κι ας είναι πέρα για πέρα δικαιολογημένο. 

Το πεπρωμένο της Τζούπιτερ / Jupiter Ascending

Των Λάνα και Αντι Γουατσόσκι. Με τους Μίλα Κούνις, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Εντι Ρέντμεϊν
Φαντασίας, 2015, ΗΠΑ, 127’.
Αχ, ο Ερμής είναι ανάδρομος στο «Πεπρωμένο» των Γουατσόσκι. Η Τζούπιτερ ανακαλύπτει πως έχει εξωγήινο αριστοκρατικό αίμα και γίνεται μήλο της Εριδος για τα διαπλανητικά αδέλφια της. Τα υπόλοιπα είναι ένα χάος, με διάσπαρτες συμπαθητικές ιδέες, αλλά καμία συνοχή. Ούτε -αν είναι δυνατόν- στις σκηνές δράσης.

Χειμερία νάρκη / Winter Sleep

Του Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν. Με τους Χαλούκ Μπιλγκίνερ, Μελίσα Σόσεν, Ντεμέτ Ακμπάγκ
Δραματική, 2014, Τουρκία/Γαλλία/Γερμανία, 196’.
Μιλώντας για έλλειψη οικονομίας, να ένας σκηνοθέτης που ενώ έχει αποδείξει ότι δεν χρειάζεται τις λέξεις καταφεύγει ακριβώς σε αυτές. Ο Χρυσός Φοίνικας των περσινών Καννών αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα που ζει με τη γυναίκα και την αδελφή του στην απομακρυσμένη Ανατολία. Καθώς οι ρυθμοί πέφτουν λόγω χειμώνα, τα αίματα ανάβουν και ο διάλογος παίρνει φωτιά. Εχει στόχο, δεν αντιλέγω, αλλά και μπόλικο διδακτισμό που τελικά συμβιβάζει ακόμα και το -σαφώς ανώτερο- τρίτο και τελευταίο μέρος.

Με αγάπη, Ρόζι / Love, Rosie

Του Κρίστιαν Ντίτερ. 
Με τους Λίλι Κόλινς, 
Σαμ Κλέιφλιν
Ρομαντική, 2014, Γερμανία/Μ. Βρετανία, 102’.
Ενα κορίτσι και ένα αγόρι είναι φίλοι από παιδιά και ο δεσμός τους φαίνεται ακλόνητος με τα χρόνια. Aλλά είναι μόνο φίλοι; Ανακαλύψτε, με δικό σας ρίσκο.

Το μυστικό της ευτυχίας / Hector and the Search for Happiness

Του Πίτερ Τσέλσομ. 
Με τους Σάιμον Πεγκ, Ρόζαμουντ Πάικ
Δραματική κομεντί, 2014, Γερμανία/Καναδάς/Μ. Βρετανία/Ν. Αφρική, 114’.
 Οσο υπέροχος κι αν είναι ο Σάιμον Πεγκ δεν μπορεί να σώσει αυτήν την άνιση, ταλαντευόμενη ανάμεσα στην εκκεντρική και σωματική κωμωδία, μπουρδίτσα για έναν βαλτωμένο άνδρα που αναζητά την ευτυχία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ