Μέρες και νύχτες στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου - Πώς κουνιούνται οι ανεμότρατες και πώς πωλούν τα ψάρια στην ιστορική αγορά!

Είναι μια από τις έντεκα ιχθυόσκαλες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, βέροι Πειραιώτες, την αποκαλούν Ψαρόσκαλα, όνομα που χρονολογείται από την περίοδο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο όταν και δειλά δειλά οργανώθηκε το εμπόριο όσων βγάζει «η θάλασσα του Πειραιά που είναι απ’ όλες πιο γλυκιά».

Όπως την ξέρουμε σήμερα, βρίσκεται στο Κερατσίνι, στο λιμάνι του Ηρακλέους από το 1966 σε μια έκταση λίγο μικρότερη από 20 στρέμματα που περιλαμβάνει τρία κτίρια στα οποία στεγάζεται αυτή η μικρή μα τόσο ιδιαίτερη κοινωνία. Με τους κώδικές, το λεξιλόγιο, την μπέσα και τα στεγανά της.
  

Μυρωδιά ψαριού παντού. Κι αρκετή υγρασία. Οι «ψαροκασέλες» δεν το καταλαβαίνουν, είναι συνηθισμένοι πια, στον επισκέπτη θα πάρει ώρα να το συνηθίσει. Μέχρι τα ξημερώματα, το παιχνδίδι έχει γίνει. Από τις 2 τη νύχτα μέχρι τις 8 το πρωί διεξάγεται η δημοπρασία μεταξύ των ιχθυοπαραγωγών κι εμπόρων.

Ό, τι μείνει, πωλείται την επόμενη ημέρα, με όρους που παλαντζάρουν ανάμεσα στην επαγγελματική ευσυνειδησία των πωλητών και στη δυνατότητα των πελατών να ξεχωρίσουν το φρέσκο ψάρι (ή τουλάχιστον να μην πληρώσουν ως τέτοιο το χθεσινό). Πάντα, βέβαια, υπάρχει και η πρόβλεψη να γίνονται δωρεές σε σε Ιδρύματα και Εκκλησίες, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη εποχή η διοίκηση της ιχθυόσκαλας θεωρεί, και καλά κάνει, ότι πρέπει να συμβάλλει στη σίτιση οικονομικά και κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

Όλη η συνέχεια εδώ - popaganda.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ