Μας κακομαθαίνει ο Λευτέρης Λαζάρου: Υπέροχο σαγανάκι τυρί σε φύλλο κρούστας με τσάτνεϊ βερίκοκο

Ευχαριστούμε τον Λευτέρη Λαζάρου και το icookgreek.com για την παραχώρηση της συνταγής

Υλικά

φύλλα κρούστας: 16 τετράγωνα κομμάτια διαστάσεων 19x19
γραβιέρα Νάξου: 20 γρ., κομμένη σε 4 κομμάτια διαστάσεων 7x7x1 cm
λουίζα: 1 κουταλιά της σούπας ξερή, τριμμένη
ελαιόλαδο: για το άλειμμα του φύλλου
σουσάμι μαύρο: 1 κουταλιά της σούπας καβουρδισμένο (προαιρετικά)
Για το τσάτνεϊ βερίκοκο
κρεμμύδι ξερό: 1 μέτριο, χοντροκομμένο
βερίκοκα: 200 γρ. φρέσκα
ζάχαρη: 200 γρ. κρυσταλλική
ξίδι λευκό: 280 ml
πιπέρι: 1/4 κουταλάκι του γλυκού

Εκτέλεση

Για το τσάτνεϊ βερίκοκο ρίχνετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το κρεμμύδι και τα βερίκοκα. Σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει σκούρο χρώμα. Σβήνετε με το ξίδι, χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε το πιπέρι και βράζετε για 11’ μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Αποσύρετε από τη φωτιά, στραγγίζετε τα βερίκοκα από το σιρόπι και τα αφήνετε να κρυώσουν. Στη συνέχεια ψιλοκόβετε τα βερίκοκα και τα ρίχνετε πάλι μέσα στο σιρόπι. Αφήνετε το μίγμα του τσάτνεϊ στην άκρη.

Για κάθε μερίδα τοποθετείτε 4 τετράγωνα κομμάτια φύλλου το ένα πάνω από το άλλο και προσθέτετε στο κέντρο ένα κομμάτι γραβιέρα, αφού προηγουμένως το αλείψετε ελαφρά με λάδι και το έχετε πασπαλίσει με λουίζα. Κόβετε τις γωνίες του φύλλου με κοφτερό μαχαίρι και διπλώνετε σε φάκελο.

Λαδώνετε ελαφρά την εξωτερική επιφάνεια του φύλλου και πασπαλίζετε με μαυροσούσαμο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C μέχρι να πάρει χρώμα (8 λεπτά περίπου). Τοποθετείτε το σαγανάκι στα πιάτα και γαρνίρετε με το τσάτνεϊ βερίκοκο. Ραντίζετε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο. Προαιρετικά, πασπαλίζετε με λίγο σουσάμι καβουρδισμένο.

Who is Who

Είναι εγγονός ψαρά και γιος μάγειρα, μεγάλωσε στον Πειραιά και τίμησε διπλά τη λιμανίσια καταγωγή του: πρώτα επιλέγοντας να μεγαλουργήσει στη θαλασσινή κουζίνα και έπειτα κερδίζοντας την πιο αξιόπιστη και λαμπερή διεθνή διάκριση για ένα σεφ εστιατορίου, το πολύτιμο αστέρι Michelin. Ο Λευτέρης Λαζάρου είναι ο «άνθρωπος που μαγείρεψε το ψάρι», σε μια εποχή που η Ελλάδα ήξερε μόνο το ψητό, το βραστό, άντε και το τηγανητό. Ήταν τέλη του 1986 όταν άνοιξε το «Βαρούλκο», το εστιατόριο που τάραξε τα νερά στη θαλασσινή γεύση και εξελίχθηκε σε κορυφαία αξία της αθηναϊκής ρέστο σκηνής.  

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ