Απίθανες πατατούλες φούρνου με πορτοκάλι και πετιμέζι από την Ντίνα Νικολάου!

Σ' ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα αλατίζουμε αμέσως ώστε να βγάλουν τα υγρά τους. Τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Τα σβήνουμε με το ξίδι και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το πετιμέζι ή το μέλι. Μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα, και αποσύρουμε από τη φωτιά. Δοκιμάζουμε και, αν θέλουμε να είναι πιο γλυκιά, προσθέτουμε λίγο μέλι ή πετιμέζι επιπλέον, ενώ, αν τη θέλουμε πιο όξινη προσθέτουμε ελάχιστο ξίδι ακόμη.
 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε ένα ταψί φούρνου βάζουμε τις πατάτες ακαθάριστες και κομμένες στη μέση. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις πασπαλίζουμε με τον κόλιανδρο και τη ρίγανη. Προσθέτουμε στις πατάτες το μείγμα του τηγανιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα φετάκια πορτοκαλιού. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά. Μετά, ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά ή μέχρι να γίνουν και να «καραμελώσουν» οι πατάτες. Αν κατά το ψήσιμο, σωθούν τα υγρά, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και σείουμε το ταψί - δεν ανακατεύουμε με κουτάλα για να μην διαλυθούν οι πατάτες.

Υλικά
 

1 κιλό μικροσκοπικές βιολογικές πατάτες (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μικρές κόκκινες πατατούλες - ταιριάζουν θαυμάσια με τη συνταγή), πολύ καλά πλυμένες
χυμός από 2 πορτοκάλια
1 πορτοκάλι, ακέρωτο και βιολογικό, καλά πλυμένο και κομμένο στη μέση και μετά σε λεπτά φετάκια (όπως είναι με τη φλούδα - βγάζουμε τα κουκούτσια, αν υπάρχουν)
2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε φετάκια
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/3 φλιτζ. τσαγιού πετιμέζι (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε μπακάλικα) ή 1 κουτ. σούπας μέλι
3 κουτ. σούπας μηλόξιδο ή ξίδι από κρασί
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
μπόλικο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 

Μερίδες 4 - 6
Προετοιμασία 30΄    Ψήσιμο 1 ώρα+30΄

Πηγή: gastronomos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ