Ο Κατρούγκαλος απαντά: ''Είναι συκοφαντία, προβοκάτσια & πλαστογραφία'' - Μαξίμου: ''Μας καλύπτουν οι εξηγήσεις''!

Μεγάλο ηθικό και πολιτικό θέμα προέκυψε για τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο, αφού δημοσίευμα-βόμβα του «Βήματος» τον εμφανίζει να έχει υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά με εκατοντάδες απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους, από τους οποίους έπαιρνε προμήθεια 12% επί των αποζημιώσεων που θα λάμβαναν σε περίπτωση επαναπρόσληψης.

Σύμφωνα με το νόμο, αν ένας δημόσιος υπάλληλος απολυθεί και επαναπροσληφθεί, θα λάβει το 25% του μισθού του για τρία ολόκληρα χρόνια. Οπως αναφέρει το «Βήμα», ο κ. Κατρούγκαλος είχε κάνει ιδιωτικά συμφωνητικά με τουλάχιστον 300 απολυμένους του Δημοσίου. Σε αυτά, δηλώνεται ότι σε περίπτωση που πάρουν αποζημιώσεις ή διοριστούν στο Δημόσιο, τότε εκείνος θα δικαιούται ως δικηγορική αμοιβή το 12% των χρημάτων.

Από το έγγραφο φωτιά του Βήματος, προκύπτει ότι τα ιδιωτικά συμφωνητικά υπογράφονται τις ημέρες που ο κ. Κατρούγκαλος μπαίνει στην κυβέρνηση ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δηλαδή ως υπουργός που θα αναλάβει να χειριστεί τους απολυμένους και τους υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλους του Δημοσίου. 

Συμφωνητικά κατατέθηκαν σε ΔΟΥ και δικηγορικούς συλλόγους στις 26 και 27 Ιανουαρίου

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, στις 26 και στις 27 Ιανουαρίου 2015 ένας μεγάλος αριθμός ιδιωτικών συμφωνητικών από υπαλλήλους που έχουν απολυθεί από το Δημόσιο ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, για να έχουν την εγκυρότητα επίσημου φορέα κατατίθενται σε ΔΟΥ και δικηγορικούς συλλόγους της χώρας. Με βάση αυτά, αριθμός υπαλλήλων εμφανίζεται να υπογράφει μια σύμβαση με τον δικηγόρο Γιώργο Κατρούγκαλο και την εταιρεία δικηγόρων που εκπροσωπεί, για να διαχειριστούν τις υποθέσεις τους.

Τι προβλέπουν τα συμφωνητικά

Μεταξύ άλλων τα συμφωνητικά αυτά προέβλεπαν:

Ο υπάλληλος του Δημοσίου δίνει εντολή στη δικηγορική εταιρεία να χειριστεί την υπόθεση αγωγής του κατά του Δημοσίου (σε περίπτωση νίκης του θα λάβει από το Δημόσιο τη διαφορά από τη μείωση των αποδοχών που υπέστη). Ο δικηγόρος ως αμοιβή λαμβάνει το 12% από τα ακαθάριστα ποσά που θα εισπραχθούν. Τα έξοδα της υπόθεσης βαρύνουν τον εντολέα. Για την κάλυψη των εξόδων ο εντολέας καταβάλλει προκαταβολή 200 ευρώ. Ο εντολοδόχος να εισπράξει απευθείας από τον αντίδικο το αναλογούν εις αυτή ποσό εργολαβικής εντολής.

Πλήρως διασφαλισμένα τα συμφέροντα Κατρούγκαλου

Από τη στιγμή που ο κ. Κατρούγκαλος ανέλαβε υπουργός η δικηγορική του ιδιότητα ανεστάλη αυτομάτως. Και μάλιστα, στις 27 Φεβρουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχώρησε σε διάλυση της δικηγορικής του εταιρείας. Ωστόσο, είχε φροντίσει να μη χάσει τα δικαιώματα που έχει κατοχυρώσει, και να τα διεκδικήσει όταν επιστρέψει στη δικηγορία (αυτό θα γίνει αυτοδικαίως όταν και για οποιοδήποτε λόγο πάψει η υπουργική του ιδιότητα).

Και αυτό γιατί όπως αναφέρεται στην τελευταία παράγραφο των ιδιωτικών συμφωνητικών «σε περίπτωση λύσης της δικηγορικής εταιρείας Παπακωνσταντίνου - Κατρούγκαλος - Χλέπας και Συνεργάτες στα δικαιώματά της ως προς οτιδήποτε αφορά την παρούσα υπεισέρχεται ο δικηγόρος Γιώργος Κατρούγκαλος».

Κατρούγκαλος: Διέκοψα τη δραστηριότητά μου όταν εκλέχθηκα ευρωβουλευτής

Σε δήλωσή του ως απάντηση στο δημοσίευμα, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι διέκοψε τη σχετική δραστηριότητα όταν εξελέγη ευρωβουλευτής και έκτοτε δεν συνέταξε καμία ανάλογη εργολαβική σύμβαση.

Ομως, στα έγγραφα που παρουσιάζει η εφημερίδα είναι ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο ακυρώνει τη δήλωση του υπουργού, καθώς σε αυτό φαίνεται ότι απολυμένος υπάλληλος έχει υπογράψει μαζί του λίγες ώρες πριν από το σχηματισμό της κυβέρνησης και συγκεκριμένα στις 27 Ιανουαρίου του 2015.

Κατρούγκαλος: Τελείως ανυπόστατο κομμάτι κιτρινισμού, ψεύδους και συκοφαντίας το δημοσίευμα

Για «πρωτοφανές» γεγονός, για προβοκάτσια και πλαστογραφία έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η δικηγορική εταιρεία στην οποία ήταν μέλος έχει συνάψει ιδιωτικά συμφωνητικά έναντι ποσοστού αμοιβής με υπαλλήλους που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και διεκδικούν την επαναπρόσληψη τους.

Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που έδωσε το απόγευμα, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι το συμφωνητικό που αναφέρεται στο δημοσίευμα δεν αφορά διεκδίκηση επαναπρόσληψης, αλλά μικρή μισθολογική διαφορά ήδη εργαζόμενου στο Δημόσιο μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρόσθεσε ότι κατά το παρελθόν συμμετείχε σε δικηγορική εταιρεία η οποία είχε αναλάβει τις υποθέσεις περίπου 20 σχολικών φυλάκων που είχαν απολυθεί ή είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Στις περιπτώσεις εκείνες θα εδίδετο αμοιβή μισού μισθού σε περίπτωση δικαστικής νίκης και όχι νομοθετικής ρύθμισης.

Τόνισε δε ότι ο ίδιος έχει αποχωρήσει από την εταιρεία αυτή τον Ιούλιο του 2014, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής και εντάχθηκε σε μια άλλη δικηγορική εταιρεία από την οποία επίσης αποχώρησε όταν ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα. Η συγκεκριμένη εταιρεία, επισήμανε, έχει διαλυθεί και όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις, όπως και οι αμοιβές, έχουν περάσει στη δικηγόρο με την οποία υπήρξε συνέταιρος.

Σημείωσε, μάλιστα, με έμφαση ότι όλες οι υποθέσεις απολυμένων ή διαθέσιμων υπαλλήλων με τις οποίες είχε ασχοληθεί, κυρίως από πολιτική ευαισθησία, είχαν ασκηθεί το 2013 και το 2014, όταν ελήφθησαν τα αντίστοιχα μέτρα.

«Πιστεύω ότι κανένα τέτοιο έγγραφο δεν έχει κατατεθεί το 2015 ούτε από άλλο δικηγορικό γραφείο. Ωστόσο αν μου φέρουν έστω και ένα που να αφορά τις ημερομηνίες 26 και 27 Ιανουαρίου, που αναφέρει το δημοσίευμα, υπογεγραμμένο από μένα ή άλλο συνεργάτη μου τότε θα παραιτηθώ», επεσήμανε.

Ο κ. Κατρούγκαλος συνέχισε λέγοντας ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας είναι τελείως ανυπόστατο και το χαρακτήρισε συλλεκτικό κομμάτι κιτρινισμού, ψεύδους και συκοφαντίας.

Ανέφερε, επίσης, ότι τη Δευτέρα θα απαιτήσει από τη συγκεκριμένη εφημερίδα να ζητήσει συγγνώμη και να καταθέσει το ποσό των 10.000 ευρώ στο ΚΕΘΕΑ. Στην περίπτωση που η εφημερίδα δεν το πράξει, θα καταθέσει αγωγή εναντίον της, ζητώντας πολλαπλάσιο ποσό, το οποίο θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό.

«Η ανοησία δεν είναι ποινικό αδίκημα, η συκοφαντία όμως είναι» ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι επικοινώνησε ήδη με τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε, ενώ αναφερόμενος στους στόχους του δημοσιεύματος, είπε ότι πολλοί φοβούνται αυτή την κυβέρνηση και επιχειρούν να δημιουργήσουν αμφιβολίες, έστω και για λίγες ώρες, για την ηθική υπόσταση της ίδιας και των μελών της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά την παραίτηση Κατρούγκαλου

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς σήμερα, Σάββατο 21 Μαρτίου, από την ιστοσελίδα «tovima.gr» για την αποκάλυψη της εφημερίδας «Το Βήμα» σύμφωνα με την οποία «ιδιωτικά συμφωνητικά με υπαλλήλους που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους έχει υπογράψει ο κ. Κατρούγκαλος, διασφαλίζοντας προμήθεια 12% επί των ακαθαρίστων ποσών», έκανε την εξής δήλωση:

«Το δημοσίευμα, εφόσον επιβεβαιωθεί, αναδεικνύει ξεκάθαρη σύγκρουση συμφερόντων στο πρόσωπο του Υπουργού Αναπληρωτή Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Αναδεικνύει επίσης περίτρανα τις πελατειακές σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων.

Ο κ. Κατρούγκαλος οφείλει άμεσα να δώσει εξηγήσεις. Εφόσον δεν κριθούν ικανοποιητικές θα πρέπει να παραιτηθεί αμέσως.

Αν δεν το κάνει, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, οφείλει να τον αποπέμψει από την Κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση και ο ίδιος θα είναι πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένος».

ΝΔ: Να αποπεμθεί από την κυβέρνηση

Την αποπομπή του κ. Κατρούγκαλου από την κυβέρνηση ζητά η ΝΔ σε περίπτωση που αληθεύουν οι καταγγελίες που παρουσιάζει το «Βήμα» στην αυριανή του έκδοση και που θέλουν το δικηγορικό γραφείο του κ. Κατρούγκαλου να έχει συνάψει ιδιωτικά συμφωνητικά με απολυμένους δημόσιους υπαλλήλους με στόχο την εκπροσώπησή τους στα δικαστήρια και την επαναπρόσληψη τους στο δημόσιο.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης σε δήλωσή του τονίζει πως εάν αληθεύουν όσα καταγγέλλονται εις βάρος του κ. Κατρούγκαλου πρέπει να αποπεμφθεί επισημαίνοντας πως «τελικώς η “ελπίδα” δεν ήταν αγωνιστικό αίτημα ήταν εμπορική συναλλαγή που κοστολογείται 12%.» Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ «το κόστος το πληρώνει ο φορολογούμενος και το εισπράττει όπως φαίνεται ο υπουργός» καθώς «αντί να προσληφθούν νέοι και άξιοι, επαναπροσλαμβάνονται οι ημέτεροι με το αζημίωτο».

«Τώρα καταλαβαίνουν όλοι τι θα πει πρώτη φορά αριστερά» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Καραγκούνης.

ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Κατρούγκαλος πρέπει να αποπεμφθεί άμεσα από την κυβέρνηση

Την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργου Κατρούγκαλου ζητά η Χαριλάου Τρικούπη, ενώ διερωτάται: "Υπάρχουν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με ανάλογες σχέσεις" του κ. Κατρούγκαλου;"

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις αποκαλύψεις για τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Κατρούγκαλο, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Δεν του έφθανε το ότι οικοδόμησε την πολιτική του καριέρα στην ωμή αντιμνημονιακή δημαγωγία παίζοντας με την υπόσταση της χώρας, χωρίς ίχνος επιστημονικής συστολής.

Την έκανε και προσοδοφόρο επάγγελμα. Και τώρα ανέλαβε στην κυβέρνηση το χαρτοφυλάκιο που του επιτρέπει να ικανοποιήσει τους πελάτες του. Χωρίς να δηλώσει τουλάχιστον κώλυμα στην διαχείριση των υποθέσεων που χειρίστηκε ως δικηγόρος, με ενεργό προσδοκία εργολαβικής αμοιβής για την δικηγορική εταιρεία του!

Ο κ. Κατρούγκαλος πρέπει να αποπεμφθεί άμεσα από την κυβέρνηση και να αποδοθεί στους πελάτες του, από τους οποίους σίγουρα θα λείπει. 

Το πρόσθετο ερώτημα είναι: υπάρχουν και άλλα κυβερνητικά ή κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με ανάλογες σχέσεις;

Το Ποτάμι: Εξηγήσεις από τον υπουργό, αποφάσεις από τον πρωθυπουργό

«Mείζον ζήτημα» χαρακτηρίζει την υπόθεση Κατρούγκαλο το «Ποτάμι», που ζητά να δοθούν εξηγήσεις από τον υπουργό και ανάλογες αποφάσεις από τον πρωθυπουργό. 

Φαίνεται ότι «ο αγώνας ήταν με το αζημίωτο» τονίζεται στην ανακοίνωση, όπου επίσης επισημαίνεται πως όλα αυτά «δημιουργούν βαριές σκιές», ότι ο κύριος Κατρούγκαλος «λειτουργεί όχι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος αλλά υπέρ των πελατών του».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Mείζον ζήτημα προκύπτει για τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο μετά το δημοσίευμα του “Βήματος της Κυριακής” ότι ήταν δικηγόρος απολυμένων υπαλλήλων του δημοσίου και υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα (με συμφωνητικά για αμοιβές της τάξης του 12%), των οποίων τις υποθέσεις ρυθμίζει σήμερα ως υπουργός. Ότι ο αγώνας δηλαδή ήταν με το αζημίωτο. Ακόμη σημαντικότερο είναι ότι ο κ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εμφανίζεται να έχει υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά αμοιβής ακόμη και μετά τις εκλογές, παρά το ότι ο ίδιος σήμερα σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι έχει παραιτηθεί από αυτές τις υποθέσεις και ότι έχει αποχωρήσει από την δικηγορική εταιρεία με την οποία έχουν συναφθεί τα ιδιωτικά συμφωνητικά, από τον Ιούνιο του 2014 όταν εξελέγη ευρωβουλευτής. 

Επειδή τα παραπάνω δημιουργούν βαριές σκιές, ότι λειτουργεί όχι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος αλλά υπέρ των πελατών του, και ακόμη χειρότερα επειδή πιθανόν προκύπτει ίδιον όφελος από τις προωθούμενες ρυθμίσεις, ο κ.Κατρούγκαλος οφείλει να δώσει αναλυτικές εξηγήσεις κι ο πρωθυπουργός οφείλει από τη μεριά του να λάβει τις αποφάσεις του».

Κατρούγκαλος: Προσπάθεια υπονόμευσης της κυβερνητικής προσπάθειας για ουσιαστικές αλλαγές 

Σε προσπάθεια υπονόμευσης της κυβερνητικής προσπάθειας για ουσιαστικές αλλαγές αποδίδει τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην δικηγορική του δραστηριότητα σε υποθέσεις διαθέσιμων υπαλλήλων, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει ότι από την εκλογή του ως ευρωβουλευτής αποχώρησε από την νομική εταιρία στην οποία ανήκε και έκτοτε δεν ανέλαβε καμιά παρόμοια υπόθεση ούτε συνέταξε καμιά σχετική εργολαβική σύμβαση, ενώ μετά την υπουργοποίηση του επέλεξε να μην έχει καμία προσωπική ιδιαίτερη συνάντηση με τους διαθέσιμους ή απολυμένους.

Ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει ότι «η πολιτική και η δικηγορική μου δραστηριότητα είχαν πάντα κοινή κατεύθυνση, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και του Συντάγματος». Και συμπληρώσει: «Χειρίστηκα πολλές «μνημονιακές» υποθέσεις την τελευταία πενταετία, τις πιο πολλές φορές χωρίς ή με ελάχιστη δικηγορική αμοιβή: τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, τη ληστεία του PSI, τον παράνομο ορισμό της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, τις πολιτικές επιστρατεύσεις των απεργών του Μετρό και άλλες πολλές, μεταξύ των οποίων και υποθέσεις διαθεσίμων».

«Ελάχιστες φορές, ιδίως όταν η δίκη θα γινόταν στα πολιτικά δικαστήρια και θα ενέπλεκε και άλλους δικηγόρους (μια που η δική μου ειδίκευση είναι στο δημόσιο δίκαιο) συντάχθηκε εργολαβική σύμβαση που προέβλεπε αμοιβή σε περίπτωση δικαστικής ευδοκίμησης της υπόθεσης. Από καμιά όμως από τις υποθέσεις αυτές δεν προσδοκώ προσωπικά αμοιβή, διότι αυτά τα εργολαβικά έχουν ως δικαιούχο την δικηγορική εταιρία στην οποία ανήκα μέχρι τις Ευρωεκλογές», εξηγεί στην ανακοίνωση του ο κ. Κατρούγκαλος.

«Μετά την εκλογή μου ως ευρωβουλευτή έφυγα από την εταιρία αυτή και έκτοτε δεν ανέλαβα καμιά παρόμοια υπόθεση ούτε, προφανώς, συνέταξα καμιά σχετική εργολαβική σύμβαση. Περαιτέρω, για να μην υπάρχει ούτε σκιά ηθικής αμφιβολίας ως προς το ότι μπορεί να επιφύλασσα ιδιαίτερη μεταχείριση στους πρώην εντολείς μου διαθέσιμους υπαλλήλους, αμέσως μετά την ανάληψη των υπουργικών μου καθηκόντων κάλεσα σε ανοικτή εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης όλους τους διαθέσιμους ή απολυμένους, για να τους ανακοινώσω τον προγραμματισμό της επαναφοράς τους. Τους δήλωσα δε, ενώπιον και των δημοσιογράφων, ότι ακριβώς λόγω προηγούμενης δικηγορικής μου εμπλοκής επέλεξα την δημόσια, ανοικτή συζήτηση και δεν θα είχα προσωπικά καμιά ιδιαίτερη συνάντηση με οποιαδήποτε ομάδα από αυτούς. Ούτε στο τηλέφωνο δεν μίλησα με τους πρώην εντολείς μου έκτοτε, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς που δεν καταλάβαιναν το λόγο να δυσαρεστηθούν. Αυτό το τήρησα ευλαβικά μέχρι και τη θέση σε διαβούλευση του σχετικού νομοσχεδίου», επισημαίνει ο κ. Κατρούγκαλος.

Και καταλήγει στην ανακοίνωση του ότι:

«Συνεπώς, η ανακίνηση του ζητήματος δεν είναι αθώα. Ούτε καν έχει σκοπό να πλήξει την προσωπική τιμή και υπόληψη μου. (Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Άλλωστε, αν με ενδιέφεραν τα χρήματα θα είχα μείνει στις Βρυξέλλες.) Αποσκοπεί στο να υπονομεύσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για ουσιαστικές αλλαγές, και για αυτό εκδηλώθηκε μόλις τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου μας για τον εκδημοκρατισμό και τον εξορθολογισμό της διοίκησης».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ