Αλέξης Τσίπρας: ''Συζητάμε αλλά ταυτόχρονα νομοθετούμε - Έχουμε ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις καλύπτοντας χαμένα χρόνια"

Στο Βερολίνο βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά από πρόσκληση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία θα έχει κρίσιμες συνομιλίες, τόσο για τις διμερείς σχέσεις όσο και για τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν όλη την Ευρώπη.

«Πηγαίνω στο Βερολίνο για μια συνάντηση που δεν πιέζεται από τις διαπραγματεύσεις» αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας σε δήλωσή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση στρέφεται πλέον στην παραγωγή έργου, αφού «διαπραγματευόμαστε μεν, αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε». Και προσθέτει: «Συζητάμε αλλά ταυτόχρονα νομοθετούμε. Έχουμε ξεκινήσει ήδη τις μεταρρυθμίσεις προσπαθώντας όχι μόνο να επαναφέρουμε τη χώρα στην κανονικότητα αλλά να κερδίσουμε και τα χαμένα χρόνια. Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να προωθήσουμε αλλαγές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τόλμησαν, είτε γιατί είχαν δεσμεύσεις με ισχυρά συμφέροντα, είτε γιατί δεν είχαν τη λαϊκή στήριξη. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τη χώρα και αυτό εξαρτάται μόνο από εμάς, από την κυβέρνηση».

Το απόγευμα της Κυριακής ο Αλ. Τσίπρας συγκάλεσε νέα σύσκεψη οικονομικών υπουργών στο Μαξίμου. Παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η σύσκεψη αυτή ήταν συνέχεια των διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός το Σάββατο στο Μαξίμου, ενόψει του ταξιδιού του στο Βερολίνου αλλά και της προώθησης του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης.
Αρχικά ο πρωθυπουργός είχε περίπου ημίωρη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο περιθώριο της ορκωμοσίας των 4 αναπληρωτών υπουργών.
Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τους οποίους, σύμφωνα με δήλωση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, είχε «μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συνομιλία», σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., την επταμερή συνάντηση που ακολούθησε και την επικείμενη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ.

Αργότερα, είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, με τους οποίους συζήτησε θέματα οικονομικής πολιτικής και ιδίως τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα υποβληθούν στο Eurogroup, όπως συμφωνήθηκε και στην επταμερή συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες, αργά τη νύχτα της Πέμπτης.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε και με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την οποία συζήτησε θέματα σχετικά με το κοινοβουλευτικό έργο και την προώθηση των κυβερνητικών νομοσχεδίων, τις επόμενες μέρες.

Ο Γ. Σακελλαρίδης απαντώντας σε ερώτηση για την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τους ευρωπαίους ηγέτες που δημοσίευσε η FT τόνισε ότι το ζήτημα της στενότητας του ελληνικού δημοσίου είχε τεθεί και από τον Γ. Δραγασάκη επισημαίνοντας ότι δεν κράτησε τίποτα κρυφό η ελληνική κυβέρνηση.

Στην επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού προς τους ευρωπαίους ηγέτες, στην οποία αναφέρεται ξεκάθαρα ότι αν δεν ξεμπλοκάρει η χρηματοδότηση και επειδή η κυβέρνηση δεν θέλει να φτάσει σε οριακό σημείο και για να προλάβει οποιαδήποτε αρνητικό αντίκτυπο ανέφερε στην επιστολή που δημοσίευσε η FT ότι αν δεν ξεμπλοκάρει η χρηματοδότηση και ανάμεσα στο να πληρωθεί το ΔΝΤ ή οι μισθοί και οι συντάξεις η ελληνική κυβέρνηση θα επιλέξει να πληρώσει τις συντάξεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ