Οι επιστολές και η διαμάχη των Εκδοτών Βιβλίου με την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Το ρεπορτάζ του Βήματος της 14.4.2013 για το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου προκάλεσε την αντίδραση του  Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β) που απέστειλε στην εφημερίδα μας την παρακάτω επιστολή:  

Το ρεπορτάζ του Βήματος της 14.4.2013 για το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου προκάλεσε την αντίδραση του  Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β) που απέστειλε στην εφημερίδα μας την παρακάτω επιστολή:  


Η επιστολή

Προς

κ. Νίκο Μπακουνάκη, Αρχισυντάκτης «ΒΗΜΑ της Κυριακής» 
Κοινοποίηση: κ. Σταύρο Ψυχάρη, Πρόεδρος Δ.Ο.Λ.

                         κ. Γιάννη Μπασκόζο, Συντάκτης «ΒΗΜΑ της Κυριακής» 
                         κ. Κωνσταντίνο Τζαβάρα, Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

                         κ. Παναγιώτη Θανασούλα, Σύμβουλο Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

                        Σωματεία: Π.Ο.Ε.Β., Σ.Ε.Β.Α., Σ.Ε.ΕΒΙ., Σ.ΕΚ.Β.Ε., ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ.,Ε.Σ.Ε.Β.Ε., Σ.Β.Ε.Π.

                        Μ.Μ.Ε.

Κύριε Μπακουνάκη, διαβάσαμε στο «Βήμα» της 14.4.2013, με όχι ιδιαίτερη έκπληξη, λόγω και πρότερων δημοσιευμάτων στην εφημερίδα σας : «Ακυβέρνητο το Ε.ΚΕ.ΒΙ. ανάμεσα σε συνδικαλιστές και Υπουργείο». Θα μπορούσε να σταματήσει η επιστολή μας αυτή με μια φράση της κ. Κρημνιώτη στην «Αυγή» της 17.4.2013: «Η τυχοδιωκτική πολιτική που ακολουθεί ο κ. Τζαβάρας, η οποία άγεται και φέρεται από δημοσιεύματα του Τύπου…».

Κύριε Μπακουνάκη, δεν υπάρχουν υποκειμενικά υπεύθυνοι για τα τεκταινόμενα στο Ε.ΚΕ.ΒΙ., αλλά αντικειμενικά συνυπεύθυνοι από το παρελθόν του έως το άρθρο της κ. Κέζας στην εφημερίδα σας που πυροδότησε την πτώση του.

Εκ των υστέρων εμφανίζονται κάποιοι και θολώνουν τα νερά προσδοκώντας ίσως κάποιο κλήρο στο λογαριασμό τους. Μάλιστα εμφανίζονται να αγαπούν το βιβλίο περισσότερο και από εμάς που το κατασκευάζουμε και παραμένει για πάντα περιουσιακό και πνευματικό μας παιδί. Κατατάσσουμε ευθέως μεταξύ αυτών και τον συντάκτη της εφημερίδας σας κ. Μπασκόζο που τον καλύψατε στο άκρως παραπληροφοριακό του άρθρο.

Παραπληροφόρησε και εσάς στη στήλη σας με τίτλο «Μεδιόλανα» (ομολογούμε έξυπνος και μακάβριο ταυτόχρονα τίτλος) για τον Σ.Ε.Κ.Β. : «…σε ένα συνέδριο χαμηλής πτήσης του Σ.ΕΚ.Β., μιας παλαιοσυνδικαλιστικής οργάνωσης εκδοτών που εκπροσωπούν το 2% της βιβλιοπαραγωγής-μερικοί από αυτούς έχουν χρόνια βγάλουν βιβλίο…».

Κύριε Μπακουνάκη, έχετε πλούσια δημοσιογραφική εμπειρία. Δεν διανοηθήκατε πως η φράση σας αυτή πέρα από το να σας εκθέτει με την παραποίηση της αλήθειας, θα σας οδηγήσει και σε δικαστικές διαμάχες για συκοφαντική δυσφήμιση, μαζί με την υπόλοιπη δυσφήμιση που μας προκάλεσε ο κ. Μπασκόζος;

Το 2% της βιβλιοπαραγωγής από πού συνάγεται;

Στον Σύνδεσμό μας είναι μέλη 306 εκδότες με αδιάλειπτη και πλούσια εμπορική και κύρια πνευματική παρουσία. Θα δοθούν στη δημοσιότητα και στον ανακριτή τα στοιχεία. Ποιοι είναι αυτοί που έχουν χρόνια να εκδώσουν βιβλία; Κάποιος που έφτιαξε μια εγκυκλοπαίδεια κάποτε και υπάρχει με τις ανατυπώσεις της δεν είναι εκδότης;

Από πού συνάγεται η χαμηλή πτήση στο Συνέδριο μας;

Υψηλότατη υπήρξε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, εκτός από τα δικά σας. Ακούστηκαν πράγματα σημαντικότατα, πολύ χρήσιμα για τον κλάδο του βιβλίου που σύντομα θα τα βρείτε στο διαδίκτυο και θα τυπωθούν σε βιβλίο. Μετρήσατε τους θαμώνες της αίθουσας; Λάθος. Τα συνέδρια δεν είναι θεάματα, είναι συνέδρια, δηλαδή οι ειδικοί καταθέτουν θέσεις και αυτές δημοσιοποιούνται.

Η «παλαιοσυνδικαλιστική οργάνωση εκδοτών» από πού ξεφύτρωσε;.

Στο Δ.Σ. του Συνδέσμου μας μπήκαν νέοι σε ηλικία με όρεξη για δουλειά και φέρουν όνομα που δεν ταιριάζουν στο χαρακτηρισμό σας.

Μας πολεμάτε σκόπιμα ή ζείτε σε άλλο χωροχρόνο;

Και μερικά σχόλια για το κείμενο του κ. Μπασκόζου που επί μήνες μάς συκοφαντεί

Αλήθεια ο νομικός σας σύμβουλος διάβασε το κείμενό του στο σημείο που γράφει

«... ο Υπουργός επέτρεψε σε ορισμένους συνδικαλιστές του Σ.ΕΚ.Β. να παρεμβαίνουν στο έργο του Ε.ΚΕ.ΒΙ., να μπαινοβγαίνουν στα γραφεία, να απευθύνονται ανοίκεια και να παρενοχλούν τους εργαζομένους…»

Προφανώς ο εισαγγελέας θα ζητήσει στοιχεία. Η επιτροπή αυτή κύριε είναι εκδοτών και όχι μελών ή Συνδέσμων. Τα πρωτοβάθμια Σωματεία δεν ανακατεύονται στην επιτροπή.

 

Βρίζει ο κ. Μπασκόζος το συνέδριο. Μάλιστα μιλάει για απουσία εκδοτών και συγγραφέων. Αν ανατρέξει κάποιος στα ονόματα των ομιλητών θα διαπιστώσει τη φαιδρότητα του ισχυρισμού του αρθρογράφου.

Γράφει πως «...ο κ. Κωνστανταρόπουλος χάθηκε στις συνδικαλιστικές αντιθέσεις των μελών της επιτροπής και στις παρεμβάσεις των άτυπων συμβούλων του υπουργού...».

Ποιοι είναι αυτοί; Δεν έχουν ονόματα; Εύκολο να πετάς λάσπη.

Γράφει πως «... οι συνδικαλιστές του Σ.ΕΚ.Β., σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονται να αναλάβουν, φαντάζομαι με το αζημίωτο, το γραφείο Τύπου της Έκθεσης».

Οι δημοσιογράφοι διασταυρώνουν τις πληροφορίες και δεν αφήνονται στη φαντασία τους, διαφορετικά αναπαράγουν κουτσομπολιά και κακοήθειες.

Γράφει πως «... στο συνέδριο ο Υπουργός έμεινε ευχαριστημένος μιλώντας σε ακροατήριο δέκα ατόμων, τους οποίους πήρε μετά και τους πήγε σε ταβέρνα». Υπήρχαν δύο κάμερες που κατέγραψαν τις εργασίες και δείχνουν τριψήφιο αριθμό θεατών.

Εμείς  ζητήσαμε την παρουσία του Υπουργού στο τραπέζι που είχαμε ήδη οργανώσει για το προσωπικό και τους προέδρους των άλλων σωματείων που μας συμπαραστάθηκαν.

Δεν θα αναφερθούμε σε άλλα στοιχεία της  παραποίησης της αλήθειας.

Το Ε.ΚΕ.ΒΙ δεν το διόρισε ούτε το κατάργησε ο Σ.ΕΚ.Β.. Είναι θέμα του Υπουργού κι εμείς χαιρετίσαμε την απόφασή του να παρέμβει σε έναν νοσούντα οργανισμό. Μας δέχεται και μας ακούει, πράγμα πρωτόγνωρο τα τελευταία χρόνια για Υπουργό Πολιτισμού. Τον στηρίζουν ευθέως και όχι πλάγια το σύνολο των εκδοτών και βιβλιοπωλών (σωματεία που περιλαμβάνουν πάνω από το 90% των ανθρώπων που δουλεύουν στο βιβλίο, έστω κι αν κάποιοι άλλοι διαθέτουν το 30% του τυπωμένου χαρτιού), όσο οι δρόμοι και οι στόχοι μας είναι κοινοί. Κάποια κέντρα θέλουν άλλο Υπουργό για να αρχίσει ξανά το μεγάλο τσιμπούσι.

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου αποδέχεται την κριτική, αρκεί αυτή να είναι εποικοδομητική. Δυστυχώς όμως η κριτική που μας ασκήσατε δεν είναι εποικοδομητική. Αντίθετα βλάπτει το χώρο του βιβλίου και τον Πολιτισμό γενικότερα.

Με εκτίμηση,

 

Για το Δ.Σ. του Σ.ΕΚ.Β.


Κωνσταντίνος Αγγελάκης                                                                              Ιωάννης Σολδάτος

Γενικός Γραμματέας                                                                                    Πρόεδρος

 

H απάντηση των συντακτών του Βήματος

 

Αγαπητοί κύριοι

Το ρεπορτάζ του Βήματος της 14 Απριλίου 2013 για το ΕΚΕΒΙ και τα τεκταινόμενα εντός και πέριξ αυτού σχετίζεται με το αμείωτο ενδιαφέρον της εφημερίδας μας για τον χώρο του βιβλίου. Το ρεπορτάζ είναι στηριγμένο σε ενδελεχή έρευνα, γι’αυτό και δεν αμφισβητήθηκε ή διαψεύστηκε  ούτε μία λέξη του. Κατανοούμε, ως ένα βαθμό, το ενδιαφέρον του συλλόγου σας να υπερασπίσει τις θέσεις και τα συντεχνιακά του συμφέροντα, τα οποία δεν σημαίνει ότι ταυτίζονται πάντα με το γενικότερο συμφέρον του εκδοτικού κόσμου. «Κάποιος που έφτιαξε μια εγκυκλοπαίδεια κάποτε και υπάρχει με τις ανατυπώσεις της» μπορεί, όπως λέτε, να θεωρείται εκδότης αλλά εκπροσωπεί μόνον τον εαυτό του και σίγουρα όχι εκείνους τους εκδότες που έχουν από 3-100 υπαλλήλους,  εκδίδουν από 10- 400 βιβλία το χρόνο και αντιμετωπίζουν  πολλά προβλήματα σε συνθήκες κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση το ρεπορτάζ της εφημερίδας ήθελε να εντοπίσει  τις ανακολουθίες της πολιτικής ηγεσίας  σε σχέση με το ΕΚΕΒΙ και να αναδείξει την  έλλειψη πολιτικής βούλησης  για την  ύπαρξη ενός σύγχρονου Οργανισμού που θα προωθεί την υπόθεση του βιβλίου και δεν θα έχει καμία σχέση με τα όποια μικροσυμφέροντα .

Νίκος Μπακουνάκης, Γιάννης Ν. Μπασκόζος

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ