Financial Times: "Τι πραγματικά θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ;"

Το τι πραγματικά θέλει η ελληνική κυβέρνηση εξετάζουν σε δημοσίευμα τους στην έκδοση του Σαββατοκύριακου οι Financial Times με τον αρθρογράφο του κειμένου να αναρωτιέται αν ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πραγματικά ότι οι πολιτικοί και οικονομικοί του στόχοι μπορούν να επιτευχθούν εντός του ευρώ ή επιθυμεί την έξοδό του από αυτή χωρίς όμως να επωμιστεί μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για να καταλάβει κανείς τι είναι αυτό που πραγματικά θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εξετάσει καλά τις απόψεις όσον αφορά την οικονομική πολιτική του κόμματος που έχουν εκφράσει κατά καιρούς μέλη του.

Το δημοσίευμα, επικαλείται αρχικά τα όσα έχει δηλώσει ο καθηγητής οικονομικών, James Galbraith ο οποίος θεωρείται το alter ego του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Galbraith είχε διατυπώσει την άποψη πως είναι δυνατόν να υιοθετηθεί μια άλλη οικονομική πολιτική εντός της ζώνης του ευρώ, που θα ευνοήσει τόσο την Ελλάδα όσο και άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Το άρθρο αναφέρεται όμως και στις δηλώσεις του Κώστα Λαπαβίτσα, ο οποίος αν και συμμερίζεται την άποψη του James Galbraith αλλά και με την στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα, τονίζει πως οι θεσμοί μέσα στην ΕΕ είναι έτσι διαμορφωμένοι που είναι αδύνατο να υπάρξει μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης χωρίς να υπάρξει και ρήξη.

Έτσι λοιπόν, ο αρθρογράφος του καταλήγει στο συμπέρασμα πως το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται από το ποια από τις δύο αυτές απόψεις επικρατεί στην Αθήνα. Όπως επισημαίνει,η Ευρωζώνη ελπίζει πως θα σωθεί με λεπτομερείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες ωστόσο έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς ως αντιπαραγωγικές.

Φυσικά, οι επίσημοι πιστωτές θέλουν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω αλλά όσο η Ελλάδα αντιστέκεται και η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές της μεγαλώνει, τόσο τα λόγια του κ. Λαπαβίτσα φαίνονται και πιο ρεαλιστικά, καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ