Ένα γιαουρτάκι την ημέρα την... κατάθλιψη την κάνει πέρα! Γνωρίστε τις ευεργετικές του ιδιότητες!

Το γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, αναφέρει μια νέα μελέτη. 

Όπως εξήγησαν οι ειδικοί, τα «καλά» βακτήρια που υπάρχουν στα γιαούρτια μπορεί να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, μειώνοντας τις αρνητικές σκέψεις.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία, στρατολόγησαν 40 υγιείς άνδρες και γυναίκες , που τυχαία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες των 20 ατόμων. Στη πρώτη ομάδα δόθηκαν φακελάκια προβιοτικών σε σκόνη για τέσσερις εβδομάδες ημερησίως, ενώ στην άλλη ομάδα δόθηκαν φακελάκια με σκόνη ενός εικονικού φαρμάκου.

Κατά την έναρξη της μελέτης και στο τέλος των τεσσάρων εβδομάδων όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο το οποίο χρησιμοποίησαν οι ψυχολόγοι για την αξιολόγηση της ευαισθησίας ενός ατόμου στην κατάθλιψη.

«Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έλαβαν το εικονικό φάρμακο, οι συμμετέχοντες που έλαβαν τα προβιοτικά για την περίοδο των 4 εβδομάδων , παρουσίασαν σημαντικά μειωμένη κακή διάθεση», επεσήμαναν οι ερευνητές.

Προηγούμενη έρευνα είχε διαπιστώσει ότι τα βακτήρια του εντέρου (τα προβιοτικά) μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα της τρυπτοφάνης , ενός αμινοξέος που το σώμα χρησιμοποιεί για την παραγωγή της σεροτονίνης. Πιστεύεται ότι τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση της κατάθλιψης.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης, αποδεικνύουν για πρώτη φορά ότι η πρόσληψη προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει μειώνοντας τις αρνητικές σκέψεις που σχετίζονται με την κακή διάθεση», τόνισαν οι ειδικοί και προσέθεσαν ότι «χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστώσουμε ένα τα προβιοτικά θα μπορούσαν στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν ως πιθανή στρατηγική για την πρόληψη της κατάθλιψης στα άτομα που είναι πιο ευαίσθητα». 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ