SOS από το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Συμφωνήστε αλλιώς... χανόμαστε!

Την επιστροφή στην εποχή των ελλειμμάτων ζητά εσπευσμένα το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική πορεία της χώρας.

Στη νέα τριμηνιαία έκθεση χτυπά ηχηρό καμπανάκι προς την κυβέρνηση για την πολιτική αβεβαιότητας και προειδοποιεί πως «μόνον η τελική συμφωνία με τους εταίρους στην Ευρωζώνη θα εξαλείψει τις αβεβαιότητες και θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη».

Οι συντάκτες επισημαίνουν πως η τρέχουσα κατάσταση δεν απειλεί μόνο τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε οριακό σημείο, αλλά και τις υγιείς!

Σε μια ευθεία αναφορά για την ακατανόητη απόφαση της κυβέρνησης να εκταμιεύσει 500 εκατ.δολάρια για να ανακατασκευαστούν αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού σε μια εποχή που η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει, το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επισημαίνει πως υπάρχει ασάφεια για την εξέλιξη των κρατικών δαπανών επειδή οι ανακοινώσεις γίνονται αποσπασματικά. 

«Στην πλευρά των δαπανών υπάρχει ασάφεια ως προς την εξέλιξή τους. Οι διάφορες ανα-
κοινώσεις γίνονται αποσπασματικά. Η ασάφεια προκύπτει από ότι πολλά από τα μέτρα τα
οποία έχουν ανακοινωθεί δεν έχουν νομοθετηθεί, αλλά και από τον αποσπασματικό χαρα-
κτήρα πολλών ανακοινώσεων που δεν δημιουργούν πεποιθήσεις για ένα συνεχές και στα-
θερό σχέδιο. Το επίπεδο των δαπανών και, κυρίως, η πορεία των διαφόρων κονδυλίων ε-
ξαρτώνται από τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασισθεί ή εξαγγελθεί και προκαλούν νέες δα-
πάνες: οι νέες αμυντικές προμήθειες, η χορήγηση 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιού-
χους, η κατάργηση της φόρμουλας μηδενικού ελλείμματος στο ασφαλιστικό, η έκτακτη
βοήθεια στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), κ.α» επισημαίνεται και προστίθεται: «κάθε ένα από τα μέτρα αυτά μπορεί να συζητηθεί ως προς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, αλλά όλα μαζί δεν εντάσσονται σε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη ούτε είναι σαφές πώς θα χρηματοδοτηθούν τελικά»!
 
Η αναφορά αητή για τις αμυντικές δαπάνες αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση. Με δεδομένο ότι η μοναδική αμυντική προμήθεια που σχεδιάστηκε και αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ το πρώτο τρίμηνο του 2015 είναι η αναβάθμιση των P-3B του Πολεμικού Ναυτικού είναι προφανές ότι το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ασκεί κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης όχι μόνο γιατί θα εκτοξεύσει τις κρατικές δαπάνες αλλά και διότι ούτε είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του εξοπλιστικού προγράμματος, ούτε όμως και θα ενισχύσουν την προσπάθεια ενίσχυσης των ρυθμών ανάπτυξης!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ