Α. Τσίπρας στο υπουργικό: ''Είμαι αισιόδοξος για συμφωνία εντός των κόκκινων γραμμών μας''

Με μία ώρα καθυστέρηση -στις 18:00, αντί για τις 17:00, που ήταν προγραμματισμένο- ξεκίνησε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το απόγευμα της Πέμπτης.

 

Το περίγραμμα του νομοσχεδίου με τις μεταρρυθμίσεις που θα προχωρήσει η κυβερνηση, συζητείται σήμερα, ανάμεσα στα άλλα, στο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Το περίγραμμα αυτό θα συζητηθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο πλαίσιο της εισήγησης του πρωθυπουργού για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, όχι όμως διάταξη - διάταξη.

Όπως υπογραμμίζουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, μένει να οριστικοποιηθεί η τελική μορφή του νομοσχεδίου αυτού, ενόψει και των διαβουλεύσεων που είναι σε εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «αν δεν υπάρξει διαβεβαίωση για χαλάρωση από ΕΚΤ, δεν παίρνουμε κανένα μέτρο». Τέλος τόνιζαν: «Δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα στο κενό».

Το υπουργικό συμβουλιο ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, οπότε και μπήκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αίθουσα των υπουργικών συνεδριάσεων, συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον γγ της κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά.

Οι «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης 

Με νέο non paper της, νωρίτερα, η κυβέρνηση διασαφήνιζε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει βήμα πίσω από τις κόκκινες γραμμές, λίγες ώρες μετά τις διαρροές του οικονομικού επιτελείου για μέτρα που αφορούν τον ΦΠΑ, την 13η σύνταξη αλλά και περικοπές σε επικουρικές.

Οπως αναφέρεται, η κυβέρνηση εμμένει στις «κόκκινες γραμμές» της και αυτό όχι «μόνο για λόγους πολιτικής αλλά και για λόγους κοινωνικού και οικονομικού ορθολογισμού». Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι οι «κόκκινες γραμμές» αφορούν: τα εργασιακά, τη μείωση μισθών/συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την αύξηση του ΦΠΑ.

Οπως υπογραμμίζεται, «η κυβέρνηση δεν έχει την λαϊκή εντολή να φέρει μια συμφωνία που θα εκφεύγει από τα όρια των κόκκινων γραμμών και γι’ αυτό δεν θα το πράξει. Η κυβέρνηση εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος».

Παράλληλα γίνεται αναφορά στη σημερινή διαπραγμάτευση στο Brussels Group «σε θετικό κλίμα, όπως φάνηκε και στο χθεσινό EuroWorking Group». Εκεί θα συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής λύση.

Το βλέμμα είναι στραμμένο στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο «θα υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας, θα επιβεβαιωθούν οι «κόκκινες γραμμές», θα συζητηθούν τα νομοσχέδια για την Παιδεία και τον Αθλητισμό, ενώ θα υπάρξει ενημέρωση και για τις τηλεοπτικές άδειες». 

Όπως φαίνεται και από την ημερήσια διάταξη, το πολυνομοσχέδιο δεν θα συζητηθεί.

Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου

1. Ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες (εισήγηση Πρωθυπουργού).

2. Ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου για τα σχέδια νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων:

a. Σχέδιο νόμου σε στάδιο επεξεργασίας «Ρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» (Εισηγητής ο Υπουργός Α. Μπαλτάς)

b. Σχέδιο νόμου υπό κατάθεση «Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση» (Εισηγητές ο Υπουργός Α. Μπαλτάς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας Α. Κουράκης)

c. Σχέδιο νόμου «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις» (Εισηγητές ο Υπουργός Α. Μπαλτάς και ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Σ. Κοντονής.

3. Ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά για τα αμέσως επόμενα βήματα εφαρμογής του νόμου για την ΕΡΤ Α.Ε. (ν. 4324/2015). Εισήγηση για το σχέδιο νόμου (σε επεξεργασία) για την προκήρυξη νέων αδειών τηλεοπτικών μέσων.

4. Συζήτηση για τον προγραμματισμό νομοθετικού έργου άλλων Υπουργείων για το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και για την εφαρμογή της Α.Π. Υ155/1-4-2015 εγκυκλίου του Πρωθυπουργού για τους κανόνες, τις αρχές και τις διαδικασίες άσκησης της Κυβερνητικής Νομοθετικής Πρωτοβουλίας.

Αισιόδοξος δήλωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό

"Είμαι αισιόδοξος, βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία, η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει, η οποία ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε βάλει" είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισηγητική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Πέμπτης. 

Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, και ενδεχομένως εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων να υπάρξει κατάληξη. 

Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι εχει επέλθει σημαντική πρόοδος και στο Eurogroup, η οποία επιβεβαιώθηκε και στα τεχνικά κλιμάκια. 

Επίσης, οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα μιλούσαν για λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που σημαίνει μια ενδιάμεση συμφωνία. 

Οι ίδιοι άνθρωποι, άλλωστε, επισήμαιναν ότι οι διαπραγματεύσεις εχουν πολλά επίπεδα συμφωνίας, όπως για παράδειγμα το επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών ή το επίπεδο του Eurogroup. Επιθυμία, πάντως, της ελληνικής κυβέρνησης είναι η διαπραγμάτευση να έχει ολοκληρωθεί έως τις 11 Μαΐου.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ανέλυσε όλες τις εξελίξεις που εχουν συμβεί τον τελευταίο καιρο και τι συζητήθηκε στις Βρυξέλλες τόσο τις προηγούμενες ημέρες, όσο και σήμερα.

Όπως ανέφεραν στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα, οι υπουργοί ενημερώθηκαν, ώστε να υπάρχει μια καθαρή εικόνα για τα ζητήματα που είναι ανοιχτά και που μπαίνουν και απο πλευράς θεσμών. Ο κ. Τσίπρας στην παρέμβαση του στο υπουργικό συμβούλιο, επίσης, αναφέρθηκε στις κόκκινες γραμμές. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο περίγραμμα του πολυνομοσχεδίου με έμμεσο τρόπο, αναλύοντας την κατάσταση ανά θεματικές, σκιαγραφώντας στην ουσία το πολυνομοσχέδιο.

Σε ερώτηση γιατί το επίμαχο πολυνομοσχέδιο δεν συζητήθηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αυτό δεν έγινε για δύο λόγους: πρώτον, επειδή θεωρήθηκε ότι δεν εχει νόημα, όταν οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και δεύτερον, επειδή θα ήταν χρήσιμο να επιβεβαιωθεί η βούληση από την άλλη πλευρά για λύση, στο νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων που έχει ξεκινήσει και εκτός απροόπτου θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Η νέα ομάδα που έστειλε ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες και το πρόγραμμα των διαβουλεύσεων

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αποτελείται από τον επικεφαλής Γιώργο Χουλιαράκη, και τους Παναγιώτη Παυλόπουλο, Μιχάλη Νικολακάκη, Φραγκίσκο Κουτεντάκη, Κων/να Κιντώνη, Έλενα Παπαδοπούλου και Δημήτρη Λιάκο. Τα πρόσωπα αυτά έχουν σαφή εντολή διαπραγμάτευσης και διαρκή πρόσβαση στον πρωθυπουργό, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και φυσικά τον υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. 

Από τη πλευρά των εταίρων τηρείται η φόρμουλα των «έξι συν ένας», δηλαδή δύο εκπροσώπους της Επιτροπής, δύο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δύο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έναν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Οι διεργασίες του Brussels Group ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στις 11:30 ώρα Ελλάδος και για πρώτη φορά αλλάζει ο τρόπος διεξαγωγής των συνεδριάσεων, καθώς θα υπάρχουν συναντήσεις τεχνικών κλιμακίων ανάλογα με τη θεματολογία που αρμόζει στην ιδιότητα τους, έτσι ώστε να αυξηθεί η αποδοτικότητα τους.

Το πρώτο θέμα που απασχόλησε τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια του σημερινού Brussels Group αποτελούσε το μακροοικονομικό πλαίσιο της Ελλάδας καθώς και οι δημοσιονομικοί στόχοι της οικονομίας. Μέσα στη μέρα θα γίνει διάλογος για τις ιδιωτικοποιήσεις και οι διεργασίες θα ολοκληρωθούν με συζήτηση σχετικά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Την Παρασκευή από τις 10:00 το πρωί θα γίνει συζήτηση για το ενεργειακό πλαίσιο της χώρας, τα φορολογικά ζητήματα και τις πολιτικές για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Μέσα στην ίδια ημέρα θα γίνει παράθεση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα από την ελληνική αλλά και από την Ευρωπαϊκή πλευρά καθώς και επίσης και των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών στόχων για το 2022.

Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου, περίπου στις 18:30 και τη Κυριακή θα επιστέψει στην Ελλάδα η διαπραγματευτική ομάδα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ