Μεγάλη Βρετανία: Ποιος θα κερδίσει τις εκλογές; Κάμερον ή Μίλιμπαντ; Η αγωνία κορυφώνεται!

Λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες στη Μεγάλη Βρετανία η αγωνία κορυφώνεται για την ανάδειξη του επόμενου πρωθυπουργού.

Οι φετινές γενικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένονται να είναι οι κρισιμότερες των τελευταίων ετών, με το ποσοστό των αναποφάσιστων να έχει αυξηθεί και να κρίνει το τελικό αποτέλεσμα.

Ποιος, λοιπόν, θα είναι ο επόμενος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ; Θα παραμείνει στο κτίριο του αριθμού 10 ο επικεφαλής των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον, ή θα περάσει το κατώφλι του ο ηγέτης των Εργατικών, Έντ Μίλιμπαντ;

Μέχρι προ λίγων ωρών, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έφερναν τους δύο βασικούς υποψηφίους σε απόσταση αναπνοής, καθώς αμφότεροι συγκέντρωναν 35% των προτιμήσεων.

Στο μεταξύ, οι κυβερνητικοί εταίροι του Κάμερον, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ συγκεντρώνουν 9%, ενώ το εθνικιστικό και αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάρατζ αγγίζει το 11%. Καθοριστική σημασία, ωστόσο, έχει και η πορεία του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) της Νίκολα Στέρτζιον, καθώς ενδέχεται να αποτελέσει σύμμαχο του Μίλιμπαντ, αν αναδειχθεί νικητής και αν φυσικά αναζητήσει συμμάχους στο κόμμα, το οποίο τάσσεται κατά της λιτότητας των Συντηρητικών και επιζητά την κατάργηση της βάσης των πυρηνικών υποβρυχίων στη Σκωτία.

Η ξαφνική άνοδος του SNP αντικατοπτρίζεται και στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, καθώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να συγκεντρώσει το 5% των προτιμήσεων, ενώ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι πιθανό να κατακτήσει 57 από τις 59 έδρες της Σκωτίας

Ποια, λοιπόν, είναι τα σενάρια της 8ης Μαΐου για τη Μεγάλη Βρετανία; Οι περισσότεροι αναλυτές «βλέπουν» συνέχιση του σημερινού κυβερνητικού σχήματος, δηλαδή μία κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα σε Συντηρητικούς και Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Βέβαια, απαραίτητο στοιχείο είναι να συγκεντρωθούν 326 έδρες, δηλαδή απόλυτη πλειοψηφία, σενάριο που δεν μοιάζει ιδιαίτερα πιθανό. Την ίδια ώρα, είναι πιθανό οι Βορειοϊρλανδοί ενωτικοί του DUP, για τους οποίους οι αναλυτές εκτιμούν πως θα λάβουν τουλάχιστον εννέα έδρες, θα μπορούσαν να ενταχθούν ώστε να συμπληρώσουν τον αριθμό.

Από την άλλη, αν εκλεγεί το κόμμα του Μίλιμπαντ έστω και με ένα ποσοστό διαφορά, είναι πιθανό να αναζητήσει συμμάχους στο Κόμμα της Σκωτίας. Εντούτοις, ο ηγέτης των Εργατικών είχε δηλώσει πως δε θα σχηματίσει επίσημα σχηματισμό με το SNP

Παράλληλα, αν οι Συντηρητικοί καταφέρουν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 290 έδρες, θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας, εντούτοις αυτό το σενάριο απομακρύνεται. 

Όλα αυτά, ενώ ο χρόνος για τον σχηματισμό κυβέρνησης πιέζει, καθώς οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εντός της 27ης Μαΐου, όταν η βασίλισσα Ελισάβετ θα προχωρήσει στην παραδοσιακή ομιλία της με την ανάγνωση των προγραμματικών προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, οι ένθερμοι υποστηρικτές του Κάμερον σχεδιάζουν ήδη διαδηλώσεις υπέρ του ηγέτη των Συντηρητικών, σύμφωνα με τον Guardian. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, λοιπόν, οργανωμένη ομάδα ψηφοφόρων προγραμματίζει πορεία στην Ντάουνινγκ Στριτ ζητώντας από τον Κάμερον να παραμείνει στην εξουσία. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ