Απίστευτη τάρτα μπριάμ με φέτα και γιαούρτι της Νένας Ισμυρνόγλου

Σου περίσσεψε μπριάμ; Φτιάξε στη στιγμή τάρτα με έτοιμο φύλλο!

 

Υλικά
1 έτοιμο χωριάτικο φύλλο για πίτα*
περίπου 1 μερίδα μπριάμ, σουρωμένο από το πολύ λάδι και κομμένο σε μικρά κομμάτια
1½ φλιτζ. τσαγιού τριμμένα τυριά, π.χ. φέτα με γραβιέρα ή μανούρι με κασέρι ή ό,τι άλλο έχουμε διαθέσιμο
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χτυπημένα
1 κουτ. γλυκού σουσάμι ή μαυροκούκι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για την ταρτιέρα και το φύλλο

Μερίδες 6

Προετοιμασία 10΄    Ψήσιμο περίπου 30΄

Ευχαριστούμε το gastronomos.gr και τη Νένα Ισμυρνόγλου για την παραχώρηση της συνταγής

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα αυγά με το γιαούρτι, ρίχνουμε τα τυριά, το μπριάμ και ανακατεύουμε ελαφρώς. Λαδώνουμε μια ταρτιέρα, στρώνουμε μέσα το χωριάτικο φύλλο, κόβουμε ό,τι περισσεύει απ' τα τοιχώματα, το αλείφουμε κι αυτό ελαφρώς με ελαιόλαδο, απλώνουμε μέσα τη γέμιση ομοιόμορφα, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε για 30 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το φύλλο από κάτω ανασηκώνοντας την τάρτα με μια σπάτουλα και, αν χρειάζεται, συνεχίζουμε για λίγα λεπτά μόνο με την κάτω αντίσταση. Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και τη συνοδεύουμε με αγγουροντομάτα και ελιές.

 
*Αντί για φύλλο πίτας
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 5 φύλλα κρούστας: αλείφουμε κάθε στρώση με λίγο ελαιόλαδο και, αν θέλουμε, σκορπάμε σουσάμι ανάμεσα στα φύλλα και ελάχιστο τριμμένο τυρί. Μετά βάζουμε τη γέμιση και ψήνουμε για 30 - 35 λεπτά.
 Μπορούμε να βάλουμε 1 φύλλο σφολιάτας: το στρώνουμε στην ταρτιέρα, κόβουμε αυτό που περισσεύει από τα τοιχώματα, με ένα πιρούνι τρυπάμε σε πολλά σημεία την ταρτιέρα και το ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200° C. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170° C, προσθέτουμε το μείγμα μπριάμ - τυριών και ψήνουμε για 15 - 20 λεπτά.

Who is Who

Η Νένα Ισμυρνόγλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965, αλλά οι πρόγονοί της έχουν καταγωγή από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία. Σπούδασε ραδιοηλεκτρονικά, μικρογλυπτική και αργυροχρυσοχοΐα, αλλά γρήγορα την κέρδισε η τέχνη της μαγειρικής. Εργάστηκε ως μαγείρισσα στην Οία της Σαντορίνης από το 1983 ως το 1991 σε γνωστά εστιατόρια, όπως ο "Κουκούμαβλος" και το "1800". Το 1992 άνοιξε στην Αθήνα το εστιατόριο "Καλλίστη", στο οποίο ήταν υπεύθυνη σεφ αλλά και υπεύθυνη κουζίνας και προσωπικού. Ήταν το πρώτο εστιατόριο που ανέδειξε την περίφημη "δημιουργική ελληνική κουζίνα" και βραβεύτηκε πολλές συνεχόμενες χρονιές με "Χρυσό Σκούφο". Από το 2000 ως το 2002 εργάστηκε στο εστιατόριο "Milos" στη Νέα Υόρκη, ενώ, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ανέλαβε ως υπεύθυνη σεφ το εστιατόριο "Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης" από το 2002 έως σήμερα, με μια διακοπή από το 2006 ως το 2008. Τη διετία αυτή συνεργάστηκε στο άνοιγμα αλλά και ως υπεύθυνη σεφ στο εστιατόριο "Pasaji", στο Σύνταγμα. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια για τη μεσογειακή διατροφή στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια. Από το 2008 συνεργάζεται με την "Καθημερινή" και το περιοδικό "Γαστρονόμος". Αντλώντας άφθονο υλικό από την ελληνική παράδοση, συνθέτει συνταγές βασισμένες στα φρέσκα εποχικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ