Στα μουσεία της Αθήνας για art πασχαλινά δώρα

Ψάχνεις τη λαμπάδα που θα κάνει τη διαφορά; Θέλεις να επισκεφθείς φίλους και συγγενείς, αλλά όχι με άδεια χέρια; Να μην πάρεις και κάτι για σένα;

Ψάχνεις τη λαμπάδα που θα κάνει τη διαφορά; Θέλεις να επισκεφθείς φίλους και συγγενείς, αλλά όχι με άδεια χέρια; Να μην πάρεις και κάτι για σένα; Για να μην αναστενάξουν τα πόδια σου από τις διαδρομές και το πορτοφόλι σου από το λογαριασμό, στα πωλητήρια των μουσείων το athinorama.gr προτείνει προσιτά, έξυπνα και αρτίστικα δώρα για όλους, σε τιμές από ένα ευρώ!



Σε πέτυχα στο δρόμο να τρέχεις για λαμπάδες κι έτσι που σε είδα, γελαστή αλλά και κατάκοπη, μετάνιωσα που δεν σου το πρότεινα επιτόπου: μήπως να περνούσες από κάποιο μουσείο ή πολιτιστικό ίδρυμα για να πάρεις καλόγουστα δώρα; Μέρες που είναι ακόμη και βαφτιστήρι να μην υπάρχει στη λίστα, έναν Γιώργο ή μια Τασία που γιορτάζουν θα τους έχεις. Και στους φίλους που θα σε τραπεζώσουν θα πας χωρίς κατιτίς; Τα art shops (που αυξάνονται και πληθύνονται τελευταία) να ’ναι καλά και προτάσεις για κάθε βαλάντιο υπάρχουν...



Ταξιδιάρικες λαμπάδες για μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά από το M Shop.


Ο νέος είναι ωραίος…

Μόνο στη Βασιλίσσης Σοφίας μετράμε δύο καινούργια πωλητήρια. Με το «κέλυφός» του εμπνευσμένο από τη φόρμα-γεωμετρία του κυλίνδρου, το M Shop στο κτίριο του Μεγάρου Μουσικής θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο –όποιος κι αν είναι ο αποδέκτης της δωρο-σκέψης σου– με αντικείμενα από Έλληνες σχεδιαστές: φαναράκια και κουτιά με μοτίβα από παρτιτούρες από τους βραβευμένους G Design Studio, κοσμήματα των Νίκης Στυλιανού, Aliki ’n’ the Jaz Rabbit κ.ά., φωτιστικά, τσάντες, κούπες, CDs τζαζ και κλασικής μουσικής και μουσικά παραμύθια για τα πιτσιρίκια. Το μάτι μας έπεσε όμως και στις αρωματικές λαμπάδες με την ένθετη φλοράλ καρφίτσα, αλλά υπάρχουν και άλλα σχέδια (από € 9). Μια στάση του μετρό παρακάτω, στο ολοκαίνουργιο πωλητήριο του Βυζαντινού Μουσείου, μπήκαμε έχοντας στο μυαλό κυρίως τη μαμά μας. Και πράγματι τα αντίγραφα ψηφιδωτών της Μονής Δαφνίου και οι κεραμικές πιατέλες από τις συλλογές του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων είναι σωστά έργα τέχνης. Επειδή όμως το πορτοφόλι μας δεν αντέχει την… ψηφίδα από χρυσάφι, είπαμε να ποντάρουμε σε ένα μεταξωτό φουλάρι και σημειώσαμε για τα ανίψια το επιτραπέζιο παιχνίδι «Τα πανηγύρια του Βυζαντίου» αλλά και το χαρούμενο ρολογάκι χειρός Η Κιβωτός του Νώε (με σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη από πίνακα του 1699).



Φάτε μάτια αβγά από... παπιέ μασέ στο Μουσείο Μπενάκη.

Το σύγχρονο ελληνικό ντιζάιν θέλει να στηρίξει το νέο Βιομηχανικό Μουσείο στο Γκάζι. Είτε έρθεις στην Τεχνόπολη για να ακολουθήσεις την πορεία του φωταερίου από τους φούρνους μέχρι το κτίριο του νέου υδαταερίου είτε για καφέ στην αυλή, να τσεκάρεις τα industrial αισθητικής καλούδια στο κατάστημά τους. Άμεσα συνδεδεμένο με τη… φωτιστική διάσταση του πάλαι ποτέ εργοστασίου, το κηροπήγιο του βραβευμένου ντιζάινερ Γιάννη Γκίκα θα βολέψει μια χαρά τη λαμπάδα μετά την Ανάσταση. Μας κέρδισαν πάντως και τα κοσμήματα των Μάξιμου Ζαχαριάδη και Ten-Ten, οι φωτογραφίες, τα μαγνητάκια και τα μπρελόκ από πλεξιγκλάς με παραστάσεις του αεριοφυλακίου και των φουγάρων, τα αντικείμενα των w|e design και Studiolav και τα… παιχνίδια που χωράνε στην τσάντα της μαμάς (με € 2,50 επενδύεις σε έναν κύβο δεξιοτεχνίας κι έχεις την… ησυχία σου για κάμποση ώρα). Τον πιο φευγάτο συνδυασμό πασχαλινών διακοσμητικών κι έμπνευσης made in Greece θα τον πετύχεις στην Αδριανού 45 στο Μοναστηράκι, στο ενδιαφέρον πωλητήριο των Φίλων του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Μπορείς να φανταστείς αβγό με φάτσα τσολιαδάκι ή Αμαλία και αντίστοιχη βερσιόν γαλανόλευκης λαμπάδας; Και τα δύο δημιουργίες της Νεφέλης Καρυοφύλλη, προσφέρουν μια καλή εντράδα σε ένα μαγαζάκι που κρύβει μικρούς θησαυρούς: λαμπάδες με μοτίβα από σκυριανά κεντήματα, φιγούρες Καραγκιόζη φιλοτεχνημένες στο χέρι, υπέροχες γυάλινες μποτίλιες σε ρευστές φόρμες, αρωματικά μαξιλαράκια με παραστάσεις από παραδοσιακές φορεσιές για να φέρεις την άνοιξη στις ντουλάπες σου, σιφνέικα κεραμικά κι ευφάνταστα κοσμήματα.



Κεραμικό αβγό από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

…αλλά ο παλιός είναι αλλιώς

Στα πέριξ, στο ιστορικό κέντρο, τα μεγάλα… αγόρια θα εκτιμήσουν τις εφαρμογές (αφίσες, παζλ, μπλουζάκια κ.ά.) με έργα του περίφημου εικαστικού Μ.Κ. Έσερ στο Μουσείο Herakleidon. Ωραιότατα T-shirts με € 10 σε σχέδια του Αλέξη Ακριθάκη διαθέτει το γειτονικό Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, απ’ όπου θα αποκτούσες εξίσου ευχάριστα την ποδιά κουζίνας και τα σουπλά με τα κοκόρια της Χριστίνας Παπούλια και τα οριγκάμι σκουλαρίκια και θήκες για CDs της Μαρίας Βολιτάκη. Και πώς να αντισταθείς στην τεράστια ποικιλία του Μουσείου Ακρόπολης: δεκάδες οι κωδικοί σε χρηστικά αντικείμενα, παιχνίδια κι εκπαιδευτικές προτάσεις για τα παιδιά (αγαπημένα τα view master), κοσμήματα και διακοσμητικά με σχέδια που παραπέμπουν στα εκθέματά του. Στο πνεύμα των ημερών, το λαγουδάκι-πήλινη κουδουνίστρα φαντάζει ιδανικό για να το δέσεις στη λαμπάδα του βαφτιστηριού.
 Για δώρα με αρχαιολογική άποψη κράτα στα υπόψη και το πωλητήριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (και τσεκάρισε τα κοσμήματα που σχεδίασαν γνωστοί δημιουργοί με αφορμή την την έκθεση «Πριγκίπισσες της Μεσογείου») και φυσικά το κατάστημα στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Σε αυτό το δεύτερο, άλλωστε, το αφιέρωμα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων μόλις πήρε παράταση και τα εμπνευσμένα από τα γρανάζια του αρχαίου μηχανισμού μανικετόκουμπα θα φαντάζουν σούπερ στο πουκάμισο του αγαπημένου σου. Για τη σχετική έκθεση υπάρχουν ακόμη αρκετές εφαρμογές (μαγνητάκια, σουβέρ, σημειωματάρια, κοσμήματα), αλλά αν μπορείς να διαθέσεις μόλις ένα ευρώ, αναζήτησε τη σειρά Meet the Greeks με τις φοβερές φατσούλες αρχαίων θεών σε σελιδοδείκτες και μαγνήτες. Όχι πως δεν διαθέτουν και άλλα πολλά και προσιτά: κασετίνες από πλεξιγκλάς, πλαστικές βεντάλιες… μινωικής έμπνευσης και διάφανα πρες παπιέ με παραστάσεις γλυπτών.
 Όταν μιλάμε βέβαια για σύγχρονη εφαρμοσμένη δημιουργία, η ποικιλία του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς δεν «παίζεται». Στις προθήκες του ανακαλύπτουμε διαρκώς ευφάνταστους δημιουργούς κοσμημάτων, οι λαμπάδες με τα καραβάκια και τα ζωγραφιστά κεράκια με το ένθετο γυαλί λάμπας πετρελαίου είναι… χάσιμο, ενώ τα χάρτινα κοτοπουλάκια θα ανανεώσουν με σύγχρονους όρους το ρετρό πασχαλινό ντεκόρ της μαμάς. «Chapeau!» αναφωνούμε και στο βιβλιοπωλείο χαζεύοντας τα λευκώματα τέχνης και αρχιτεκτονικής αλλά και τις εκδόσεις με κατασκευές για οριγκάμι, graffiti stencil μέχρι και για τη διακόσμηση αβγών αλά ιαπωνικά.

Αναζητήστε τις διευθύνσεις των μουσείων στο www.athinorama.gr/arts/museums/

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ