Μέτρα - δηλητήριο πρότεινε ο Γιούνκερ - Δεν θα πάρουμε λέει ο Τσίπρας: Όλη η δραματική νύχτα

Σε εμπλοκή - με διπλωματικές εκατέρωθεν δηλώσεις "συνεχίζουμε" - οδηγείται η διαπραγμάτευση μετά την χθεσινοβραδινή έκτακτη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.

Άφωνη η ελληνική πλευρά από την σκληρότητα των μέτρων, επιχείρησε να κρατήσει την ψυχραιμία της καθόλη την διάρκεια του χθεσινού τετ α τετ στο οποίο προστέθηκε κάποια στιγμή και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ .

Ας δούμε τι δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός: 

«Είχαμε μια φιλική και εποικοδομητική συζήτηση με τον πρόεδρο Γιούνκερ, αργότερα και με το επιτελείο του. Την παρέα μας, αργότερα, πλαισίωσε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το συμπέρασμα αυτής της συζήτησης είναι πως η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι. Βεβαίως από τις προτάσεις που ακούσαμε από την πλευρά των τριών θεσμών θέλω να κρατήσω, ως βάση συζήτησης, τα χαμηλά, τα χαμηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, πλεονάσματα. Και, βεβαίως, υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν, όμως, και σημεία τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει, διότι όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή, χάσαμε το 25% του ΑΕΠ από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας.

Προτάσεις, λοιπόν, που επαναφέρουν στο τραπέζι ιδέες όπως το να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό 10 μονάδες είναι προτάσεις που φυσικά δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης. Παρόλα αυτά υπήρξε από την πλευρά της Κομισιόν εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο.

Οι προτάσεις, που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει, αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη, από την πλευρά της κομισιόν, τουλάχιστον -των συνομιλητών μας, δηλαδή- ότι υπάρχει η διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ρεαλιστική. Και, επαναλαμβάνω, ότι η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η πρόταση της ελληνικής πλευράς.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες μέρες, και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια τόσο πιο κοντά βρίσκεται στο να προσεγγίσει μια κοινά αποδεκτή λύση».

Οι δύο καυτές ερωτήσεις στον κύριο Τσίπρα 

 Οι Θεσμοί έδωσαν μία πρόταση τύπου «take it or leave it»; ο κ. Τσίπρας απάντησε : «Οχι, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες». 
Σε ερώτηση  για το αν θα καταβληθεί η δόση προς το ΔΝΤ, κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην ανησυχούν, προσθέτοντας ότι η χώρα έως τώρα έχει δώσει πάνω από 7 δισ. σε δάνεια.

Κομισιόν: Πρόοδος στην κατανόηση των διαφορετικών θέσεων‏

Μια λιτή ανακοίνωση εξέδωσε η Κομισιόν μετά την συνάντηση του προέδρου της με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, αναφέρει:

Ο πρόεδρος Juncker κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό απόψε για μια ιδιωτική συνάντηση, η οποία ακολουθήθηκε από γεύμα εργασίας. Στο γεύμα παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem.
Ήταν μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση. Σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά την κατανόηση των θέσεων της κάθε πλευράς στη βάση των διαφορετικών προτάσεων. Συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να συναντηθούν ξανά. Η εντατική δουλειά θα συνεχιστεί. 

Οι απαιτήσεις των δανειστών: 

  • Δύο συντελεστές ΦΠΑ 11% και 23%. Στον χαμηλό συντελεστή θα μπουν τα προϊόντα που φορολογούνται με 6,5% όπως φάρμακα, βιβλία κα, ενώ στο υψηλό θα μπει η ενέργεια και η εστίαση
  • Κατάργηση ΕΚΑΣ
  • Μείωση συντάξεων
  • Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων
  • Ιδιωτικοποιήσεις-εξπρές για ΑΔΜΗΕ, μικρή ΔΕΗ, Ελληνικό και περιφερειακά αεροδρόμια

. Πρωτογενή πλεονάσματα: 1% το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018

00:49
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, στο δείπνο εργασίας το «παρών» δίνει και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

00:24
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τις συνομιλίες να συνεχίζονται στο δείπνο εργασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

23: 20 Στιγμιότυπα από την συνάντηση Αλέξη Τσίπρα - Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 

23:07 Στιγμιότυπο από την συνάντηση του κυβερνητικού επιτελείου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 

22: 29 Η σημερινή τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group αναβλήθηκε για αύριο Πέμπτη στις 18:30 οπότε θα έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της κρίσιμης συνάντησης Τσίπρα-Γιούνκερ.  

21:58 

21: 36 Ξεκίνησε η συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ.

Στο κτίριο της Κομισιόν έφτασε λίγο μετά τις 9.30 ώρα Ελλάδος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντάνται με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι δύο άντρες αρκέστηκαν στο να ανταλλάξουν μία χειραψία μπροστά στους δημοσιογράφους και δεν έκαναν δηλώσεις.  Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη συνάντηση δεν συμμετέχει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα με τον Ζαν  Κλοντ Γιούνκερ.

21:35 Ο Έλληνας πρωθυπουργός γίνεται δεκτός από τον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

21:34 Αυτή την ώρα προσέρχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

21:20 Σύσκεψη υπό τον Ομπάμα στο Λευκό Οίκο για την Ελλάδα
Το απόγευμα της Τετάρτης (τοπική ώρα - νύχτα ώρα Ελλάδας) αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στον Λευκό Οίκο, με κύριο θέμα τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα

20:54 Χρειάζεται ακόμη σκληρή δουλειά δήλωσε προσερχόμενος στο κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) Τόμας Βίζερ. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν σήμερα το βράδυ περιμένουμε συμφωνία απάντησε ότι η συνάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι σημαντική αλλά δεν θα ληφθούν αποφάσεις.
 

20:42 Μοσκοβισί: Πραγματική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά και ανοιχτά ζητήματα

Πραγματική πρόοδο διαπιστώνει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

«Υπάρχει μία σειρά θεμάτων στα οποία έχουμε διαπιστώσει καλά σημεία προόδου, όμως παραμένει ακόμα ένας αριθμός ζητημάτων που θα πρέπει να επεξεργαστούμε και τα οποία έχουν πραγματικά μεγάλη βαρύτητα» επεσήμανε ο Γάλλος επίτροπος, μιλώντας σε Γάλλους βουλευτές.

Σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά ζητήματα, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας.

20:22 Επαφές Ντέισελμπλουμ - Βίζερ με Γιούνκερ πριν τη συνάντηση με Τσίπρα
Στην Κομισιόν προκειμένου να συζητήσουν με τον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το ελληνικό ζήτημα έφτασαν πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και ο στενός συνεργάτης του, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης Τόμας Βίζερ.
Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής της Ναυτεμπορικής, το γεγονός ότι επισκέφθηκαν την Κομισιόν για να συζητήσουν με τον κ. Γιούνκερ πριν τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι δύο αξιωματούχοι θα συμμετάσχουν και στη συνάντηση που θα ακολουθήσει.
Όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές, το πιθανότερ είναι ότι θα βρίσκονται στη διάθεση του κ. Γιούνκερ, αλλά δεν θα συμμετάσχουν στη συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν με τον κ. Τσίπρα. 

19:52 Με δεύτερη ανάρτησή του στο twitter ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί αναφέρει ότι «θέλουμε μία Ελλάδα μεταρρυθμισμένη, στέρεη και στον πυρήνα του ευρώ. Όλες μας οι προσπάθειες κινούνται με γνώμονα αυτό τον στόχο».

19:47 «Ο βαθμός της πολιτικής βούλησης θα καθορίσει τη συνέχεια των μεταξύ μας διαπραγματεύσεων Μια συμφωνία είναι και πιθανή και αναγκαία» γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.

19:30 Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ, Τσίπρα και Ολάντ πριν από λίγο.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία συμφώνησαν στην ανάγκη για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα

18:45 Την εκτίμηση ότι μία συμφωνία για την Ελλάδα πλησιάζει και ότι η Ιταλία δεν είναι εκτεθειμένη σε σχέση με τον κίνδυνο μίας νέας χρηματοοικονομικής κρίσης εξέφρασε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν από το Παρίσι όπου συμμετέχει στη σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
 

18:26 Μέσω της Ελλάδας διακυβεύεται η πολιτική αξιοπιστία του συνόλου του εγχειρήματος του ευρώ, έστω και αν τραπεζίτες και οικονομολόγοι ισχυρίζονται το αντίθετο, και αυτό γιατί είναι δεδομένος ο φόβος ότι μια έξοδος της Αθήνας θα σήμανε την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης, γράφει σε σημερινό άρθρο της η αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung, αναφερόμενη αρχικά στις τελευταίες εξελίξεις στην αναζήτηση μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές.
 

18:22 

Ο Φρανσουά Ολάντ.

18:08 Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα μιλήσει εντός των επομένων ωρών με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

18:07 Χωρίς εκπρόσωπο της ΕΚΤ η συνάντηση Τσίρπα – Γιούνκερ αναφέρουν πηγές της Τράπεζας

Κανένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία θα διεξαχθεί σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες, αναφέρει πηγή της Τράπεζας, την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η ίδια πηγή της ΕΚΤ σημείωσε, άλλωστε, ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ρωτήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Φρανκφούρτη, αν θα παραστεί στη συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Γιούνκερ και απάντησε αρνητικά.

17:24 Μειώνει τις προσδοκίες για γρήγορη συμφωνία ο Σόιμπλε

Οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για την αποδέσμευση μετρητών για την Αθήνα θα συνεχιστούν ακόμη για καιρό εκτιμά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζοντας τις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που διατύπωσε η Ελλάδα προς τους διεθνείς δανειστές.
Υπενθυμίζοντας σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με τα οποία δεν συμμερίζεται την ελληνική αισιοδοξία για μια συμφωνία, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε στο περιθώριο εκδήλωσης στο Βερολίνο πως η κατάσταση παραμένει απαράλλακτη μετά τις τελευταίες προτάσεις της Αθήνας.
«Δεν έχω πληροφορίες ότι έχει αλλάξει οτιδήποτε σημαντικό σε όρους ουσίας», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ