8/6 Όταν την πανέμορφη (Αγία) Καλλιόπη ερωτεύτηκε ο δήμιος της: Mια συγκλονιστική ιστορία - Φωτό από το Εκκλησάκι της Κύθνου

Έζησε στα μέσα του 3ου μ.Χ. αιώνα, στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου. 

Χαρακτηριστική ήταν η ομορφιά του σώματος της, αλλά εκείνο πού τη διέκρινε ήταν η ομορφιά της ψυχής της. Πολλοί νέοι, θαμπωμένοι από τα κάλλη της, προσπάθησαν να τη δελεάσουν με διάφορους τρόπους στις ηδονές του κόσμου.

Η Καλλιόπη, όμως, αφοσιωμένη στο Χριστό, έφραξε τα αυτιά της στις σειρήνες των σαρκικών ηδονών και με όλη της την ψυχή αφιερώθηκε στην περιποίηση των ασθενών και στη βοήθεια των φτωχών. Όταν ο Δέκιος εξαπέλυσε άγριο διωγμό κατά των χριστιανών, τότε συνελήφθη και η Καλλιόπη και οδηγήθηκε μπροστά στον κριτή.

Αυτός μόλις την είδε, θαύμασε την ωραιότητά της και προσπάθησε με κάθε τρόπο να τη σύρει στη ζωή των ηδονών της ειδωλολατρίας. Αλλά η αγνή Καλλιόπη, με ηρωική σταθερότητα θέλησης, έμεινε αμετακίνητη στην πίστη της προς το Χριστό. Τότε ο έπαρχος διέταξε και τη μαστίγωσαν ανελέητα. Κατόπιν, τη χαράκωσαν με μαχαίρια και έκαψαν τις πληγές της.

Τελικά την αποκεφάλισαν, και κατατάχθηκε στους ανθρώπους που “ουκ ήγάπησαν την ψυχήν αυτών άχρι θανάτου” <1>. Δηλαδή, που δεν αγάπησαν τη ζωή τους, αλλά την περιφρόνησαν μέχρι θανάτου για το Χριστό.

1. Αποκάλυψις Ιωάννου, ιβ’ 11

Απολυτίκιον. Ήχος α΄. Της ερήμου πολίτης.
Του Σωτήρος το κάλλος εκ ψυχής αγαπήσασα, καλλιπάρθενε κόρη, Καλλιόπη πανεύφημε, ηγώνισαι στερρώς υπέρ αυτού, και δόξης ηξιώθης θεϊκής· δια τούτο σου την μνήμην την ιεράν, τιμώμεν εκβοώντές σοι· δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω χορηγούντι δια σού, ημίν πταισμάτων άφεσιν.

8 Ιουνίου στην Κύθνο, ημέρα που το νησί γιόρταζε ένα από τα ξωκλήσια του… αυτό της Αγίας Καλλιόπης και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που την τίμησαν με την παρουσία τους, ανάβοντας ένα κερί και προσκυνώντας τη Χάρη της...


Πάνω στα κύματα το μικρό ξωκλήσι, στην περιοχή της Παναγιάς της Κανάλας, πόλος έλξης για πολλούς, αναγκάζει τον επισκέπτη να θαυμάσει το πώς ακροβατεί πάνω στα κύματα, αλλά και πως σε κρατάει κοντά του με τη σύνθεση των χρωμάτων που το πλαισιώνουν, καθώς και με το κατανυκτικό άρωμα που σε περιβάλει…

Ο παπά Κώστας, έκανε τότε το τάμα του χτίζοντας το μικρό αυτό ναό, μα τώρα καμαρώνει κάθε τέτοια μέρα όλες τις Καλλιόπες του νησιού και όχι μόνο, που του ζητάνε την ευλογία του με πρώτη και καλύτερη τη δικιά του Καλλιόπη και είναι πάντα εκεί, κάτω από ένα πεύκο ανάμεσα στην Παναγιά την Κανάλα και την Αγία Καλλιόπη, να καλωσορίσει τον προσκυνητή αλλά και τον «τουρίστα» που θα βρεθεί στην αυλή του.


Μια μοναδική μορφή, ένας άνθρωπος του Θεού, ένας γέροντας της εκκλησίας…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ