Νησιά που αγαπήθηκαν με την πρώτη ματιά - Άγνωστα όμως με μαγεία που αξίζει να ζήσεις

Αν είστε από εκείνους που ψάχνουν που να πάνε διακοπές, εμείς έχουμε πέντε υπέροχες προτάσεις για αγαπημένα άγνωστα νησιά που θα σας ενθουσιάσουν με την πρώτη ματιά. 

Ανάφη

Μια από τις πιο ιδιόμορφες γωνιές του Αιγαίου η Ανάφη, εξακολουθεί να προσφέρει σήμερα χωρίς φειδώ, κόντρα στα σημεία των καιρών, εικόνες αυθεντικές, χρώματα γνήσια κι αρώματα μεστά, παλιοκαιρίτικα. Βρίσκεται ανατολικά της Σαντορίνης με την οποία και αποτελούν τα νοτιοανατολικότερα νησιά των Κυκλάδων, και απέχει από τον Πειραιά 150 μίλια. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Ανάφη (Χώρα), έδρα της ομώνυμης κοινότητας που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Διαβάστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες

Αγαθονήσι, γαλήνη και χρώματα

Το Αγαθονήσι είναι το βορειότερο νησί του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος και βρίσκεται πολύ κοντά στη Σάμο. Είναι ένα μέρος για όσους αγαπάνε την ηρεμία και ψάχνουν μια παραλία να χαλαρώσουν. Αν έχεις ξεκαθαρίσει για ποιούς λόγους αποφάσισες να έρθεις σε τούτη την “άκρη” του πελάγους, το  Αγαθονήσι δεν θα σε απογοητεύσει.  Εδώ θα βρεις μικρά μεγέθη, αργούς  ρυθμούς, απόμερες παραλίες, νησιώτες που σε κοιτούν στα μάτια και όχι στο πορτοφόλι. Το Αγαθονήσι δεν θα σου ζητήσει τίποτα περισσότερο από το να συντονιστείς  με το παλμό του και ν’ αφεθείς στη μαγεία του.  

Διαβάστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες

Τήλος

Η Τήλος είναι ένα από τα Δωδεκάνησα, το έβδομο σε φθίνουσα κατάταξη έκτασης. Ιστορικά αναφέρεται από τον Όμηρο ότι οι πρώτοι κάτοικοί της ήταν από τη Ρόδο. Στον Τρωικό Πόλεμο φαίνεται πως κατοικήθηκε από τους Δωριείς. Στην αρχαιότητα η Τήλος φημίζονταν για τα μύρα της και διάφορες αλοιφές και από τον 2ο αιώνα π.Χ. αποτελούσε δήμο των Ροδίων. Σύμφωνα με βυζαντινή παράδοση ο Αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος με προτροπή της μητέρας του μετέφερε Τηλίους εποίκους στη Κύπρο στη περιοχή που σήμερα ονομάζεται Τηλυρία.  

Διαβάστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες

Κύθνος, με άρωμα Κυκλάδων

Με πλούσια ακτογραμμή, όμορφα χωριά  και αρκετές ανέσεις στη διαμονή, η Κύθνος προσφέρεται για ξέγνοιαστα τριήμερα  με βουτιές σε νερά διάφανα, εξερευνήσεις στην ενδοχώρα, ψαρέματα και καλό φαγητό. Διακριτική, σεμνή, μα και κοντά στην πρωτεύουσα, σίγουρα η άσημη Κύθνος δεν κατέχει τη θέση που της αξίζει στα τουριστικά δρώμενα των  Κυκλάδων. Ακόμη Ονομάζεται και Θερμιά (τα Θερμιά), τουλάχιστον από τον 12ο αιώνα οπότε και αναφέρεται "Επισκοπή Κέας και Θερμίων". Το όνομα αυτό οφείλεται στις θερμές πηγές που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στον όρμο των Λουτρών. Τα λουτρά της Κύθνου λέγεται ότι απολάμβανε ο βασιλιάς Όθωνας και η βασίλισσα Αμαλία.

Διαβάστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες

Οινούσσες, στο Αιγαίο

Οι Οινούσσες ή Οινούσσα έχει έκταση 14,382 τ.χλμ. και 1.050 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Στην αρχαιότητα το νησί ήταν φημισμένο για το καλό κρασί του και πιστεύεται ότι από τη ρίζα της λέξης οίνος προέρχεται και το όνομα Οινούσσες. Η ονομασία Eγνούσα, που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι του νησιού προέρχεται από το αρχαίο όνομα του φυτού λυγαριάς, «άγνος», που υπάρχει παντού στο νησί. Οι κάτοικοι του νησιού ζουν με άλλους ρυθμούς. Δεν διεκδικούν  περγαμηνές στα τουριστικά δρώμενα του Αιγαίου, κατέχουν όμως μια ξεχωριστή θέση στη ναυτική ιστορία του τόπου. Ούτως η άλλως είναι ένα ιδιαίτερο νησί που αξίζει να του αφιερώσεις χρόνο. Αφήνεις τη Χίο και πριν καλά-καλά το καταλάβεις, αντικρίζεις τη μπρούτζινη γοργόνα καθισμένη πάνω στο βράχο να σε καλωσορίζει, καθώς το πλοίο πιάνει στο λιμάνι.  Από την πρώτη στιγμή  οι Οινούσσες θα μπουν στην καρδιά σου.

Διαβάστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες

Επιμέλεια: Λίλη Αγγελοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ