Αλεξάνδρα, η τελευταία βασίλισσα της Γιουγκοσλαβίας- Eληνίδα, κόρη της Ασπασίας Μάνου και του Αλέξανδρου που πέθανε από δάγκωμα πιθήκου (φωτο)

Αλεξάνδρα της Ελλάδας, Βασίλισσα της Γιουγκοσλαβίας...

Η Βασίλισσα Αλεξάνδρα (γεννημένη ως Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Ελλάδας και της Δανίας, 25 Μαρτίου 1921 – 30 Ιανουαρίου 1993) ήταν η σύζυγος του τελευταίου Βασιλιά της Γιουγκοσλαβίας, Πέτρου Β΄ και μητέρα του Αλέξανδρου, Διαδόχου της Γιουγκοσλαβίας.

Γεννήθηκε πέντε μήνες μετά από το θάνατο του πατέρα της, Βασιλιά Αλέξανδρου Α΄ των Ελλήνων, από τη μοργανατική χήρα του, Ασπασία Μάνου.

Ο πατέρας του Αλέξανδρου, Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ της Ελλάδας, αποκαταστάθηκε στον ελληνικό θρόνο ένα μήνα μετά από το θάνατο του Αλεξάνδρου και επέστρεψε στην Ελλάδα από την εξορία.

Από την τελετή υποδοχής της σορού του βασιλιά Πέτρου, τον Ιανουάριο του 2013

Η σορός της βασίλισσας Μαρίας

Κόρη του βασιλιά Αλέξανδρου, που πέθανε από δάγκωμα πιθήκου

Η τελευταία βασίλισσα της Γιουγκοσλαβίας γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1921 και ήταν κόρη του βασιλιά της Ελλάδας Αλεξάνδρου Α΄ και της Ασπασίας Μάνου, που καταγόταν από Φαναριώτες Έλληνες από την Κωνσταντινούπολη.

Η Αλεξάνδρα δεν είχε την τύχη, όμως, να γνωρίσει τον πατέρας της καθώς ο Αλέξανδρος Α΄ πέθανε πέντε μήνες πριν τη γέννησή της στις 25 Οκτωβρίου του 1920 από σηψαιμία, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ο θάνατός του προήλθε από δάγκωμα από έναν από τους δύο πιθήκους που είχε για κατοικίδια, στο βασιλικό κτήμα Τατοΐου.

Μάλιστα αρχικά θεωρήθηκε παράνομη κόρη επειδή ο γάμος του πατέρα της δεν είχε την έγκριση του παππού της βασιλιά Κωνσταντίνου Α'. Χρειάστηκε η παρέμβαση της βασιλομήτωρος Σοφίας το 1922 που επέτρεπε στο βασιλιά να αναγνωρίζει την ισχύ γάμων μελών της βασιλικής οικογένειας που έγιναν χωρίς τη βασιλική συγκατάθεση, ακόμα και αναδρομικά, αλλά σε μη δυναστική βάση.

Ο Πέτρος και η Αλεξάνδρα νεόνυμφοι, με τον βασιλιά της Αγγλίας Γεώργιο VI (αριστερά) και τον βασιλιά των Ελλήνων Γεώργιο Β' (δεξιά)

Γι' αυτό και στην Αλεξάνδρα αποδόθηκε ο τίτλος της Αυτής Βασιλικής Υψηλότητας, Πριγκίπισσα της Ελλάδας. Σε ηλικία 23 ετών, το 1944, η Αλεξάνδρα παντρεύτηκε τον τότε βασιλιά Πέτρο Β’ της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος όμως ήταν εξόριστος στο Λονδίνο με τον οποίο απέκτησαν στη συνέχεια έναν γιο, τον Πρίγκιπα Διάδοχο Αλέξανδρο Β΄ σημερινό διεκδικητή του Σερβικού θρόνου.

Μάλιστα η κυβέρνηση είχε ανακηρύξει Γιουγκοσλαβικό έδαφος τη σουίτα του ξενοδοχείου Κλάριτζις, στην οποία γεννήθηκε ο Αλέξανδρος προκειμένου να γεννηθεί ο διάδοχος σε πάτρια εδάφη.

Δυστυχώς για την ίδια δεν απόλαυσε πότε τα προνόμια μιας βασίλισσας καθώς μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου,  το Νοέμβριο του 1945, η μοναρχία καταργήθηκε από τον Τίτο, με αποτέλεσμα το εξόριστο βασιλικό ζεύγος να εγκατασταθεί στις Η.Π.Α.

Η Αλεξάνδρα πέθανε στις 30 Ιανουαρίου 1993, στο ανατολικό Σάσσεξ, στην Αγγλία, και ενταφιάστηκε στο βασιλικό κοιμητήριο, στο Τατόι. Μαζί της μεταφέρθηκε και η σορός της μητέρας της, Ασπασίας, και ενταφιάστηκαν μαζί, λίγα μέτρα μακριά από τον βασιλιά Αλέξανδρο.

Ο τάφος της Αλεξάνδρας, στο Τατόι.

Από αριστερά: Αλεξάνδρα, βασιλιάς Πέτρος, πρίγκιπας Αλέξανδρος, πριγκίπισσα Ασπασία (Μάνου)

Πέθανε στις 30 Ιανουαρίου 1993, στο ανατολικό Σάσσεξ, στην Αγγλία, και ενταφιάστηκε στο βασιλικό κοιμητήριο, στο Τατόι. Στις 9 Μαΐου 2013, κατόπιν αιτήματος της οικογένειάς της, έγινε εκταφή των οστών της και μεταφορά τους στο Βελιγράδι, όπου ενταφιάστηκαν σε βασιλικό οικογενειακό τάφο.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ