Με "Μοντέρνα" Pancakes με κινόα και καρύδα απογειώνει το πρωινό σας ο Άκης Πετρετζίκης‏

Ένα νόστιμο αλλά ευεργετικό για την υγεία ξεκίνημα της ημέρας!

Τα υλικά της συνταγής και οι ευεργετικές του ιδιότητες.

Η κινόα είναι ένα υλικό που μαζί με τη βρώμη και την καρύδα δίνουν σώμα στα pancake μας οπότε δεν χρειάζεται να βάλουμε αλεύρι. Οπότε είναι τρομερή συνταγή για ανθρώπους με δυσανεξία στην γλουτένη!

Το γάλα αμυγδάλου είναι ότι πρέπει για ανθρώπους με δυσανεξία στη λακτόζη. Αν είναι δύσκολο να βρούμε όμως μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με κανονικό γάλα!

Αν θέλουμε αντί για σπορέλαιο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λάδι καρύδας...!

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό-σύμμαχος για την υγεία μας με αντιφλεγμονώδη δράση και μεγάλη οφέλεια για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη μεταξύ άλλων!

Υλικά

½ κούπα κινόα πλυμένη καλά

1 κούπα νερό

½ κούπα βρώμη

¾ κούπας τριμμένη καρύδα χωρισμένη σε ¼ της κούπας και ½ κούπα

1 κούπα γάλα αμυγδάλου

1 αυγό

2 κ.σ. σπορέλαιο και έξτρα για το τηγάνισμα

2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 κ.γ. μπέικιν

½ κ.γ. κανέλα

ξύσμα από 1 λεμόνι

φρούτα εποχής, κουρκουμάς και σιρόπι σφενδάμου

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

  • Πλένουμε καλά την κινόα και την βάζουμε σε ένα μπολ με το νερό όπου την αφήνουμε για 12-24 ώρες.
  • Μετά τις 24 ώρες τη στραγγίζουμε, την ξεπλένουμε με λίγο ακόμα νερό και την ξαναστραγγίζουμε.
  • Τοποθετούμε την κινόα στο μπλέντερ μαζί με τη βρώμη, το ¼ κούπας καρύδα, το γάλα, το αυγό, τα 2 κ.σ. σπορέλαιο, το εκχύλισμα βανίλιας, το μπέικιν και την κανέλα.
  • Χτυπάμε για 50 δευτερόλεπτα στο δυνατό, καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μπλέντερ με μια σπάτουλα, και χτυπάμε για 10 δευτερόλεπτα ακόμα ή όσο χρειάζεται για να πάρουμε ένα λείο μείγμα.
  • Αφαιρούμε το μείγμα από το μπλέντερ σε ένα μπολ, προσθέτουμε την υπόλοιπη καρύδα και το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά με τη σπάτουλα.
  • Σε ένα μέτρια ζεστό τηγάνι προσθέτουμε 1 κ.γ. σπορέλαιο και βάζουμε περίπου ¼ κούπας από το μείγμα μας. Ίσως χρειαστεί να απλώσουμε λίγο το μείγμα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού.
  • Ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα από κάτω, αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για άλλα 2 λεπτά μέχρι να γίνει και από την άλλη πλευρά.

Κρατάμε τις κρέπες ζεστές στο φούρνο στους 100 βαθμούς μέχρι να ετοιμάσουμε και τις υπόλοιπες και σερβίρουμε με σιρόπι σφενδάμου, κουρκουμά και φρούτα εποχής. 

Tip Συνταγής

Μπορείτε να βάλετε και το ξύσμα από ένα λεμόνι στη ζύμη για ακόμα περισσότερο άρωμα!

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.

Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.

Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «The Goring».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ