Live: Κρίσιμες εξελίξεις εν όψει Δευτέρας - Ματαιώθηκε η ομιλία Τσίπρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης‏

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκαλείται τη Δευτέρα για την Ελλάδα είναι στραμμένο το ενδιαφέρον, ενώ συνεχίζονται τα μηνύματα προς την Αθήνα για την ανάγκη υποβολής αξιόπιστων προτάσεων και συμφωνίας με τους θεσμούς.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτν Τουσκ, που συγκάλεσε τη Σύνοδο, έστειλε τελεσίγραφο στην Αθήνα για συμφωνία ή χρεοκοπία.

 Όλες οι εξελίξεις από το Eirinika.gr.

09: 30  Ματαιώθηκε η ομιλία Τσίπρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης
Ματαιώθηκε η προγραμματισμένη, για την προσεχή Τρίτη, ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο. Αυτό έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές.

18:44 Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο, οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός μετά την επιστροφή του από την Αγία Πετρούπολη και έπειτα από το τελεσίγραφο της ΕΕ για συμβιβασμό ή χρεοκοπία, είχε σήμερα Σάββατο συσκέψεις στο Μαξίμου με την ομάδα διαπραγμάτευσης ενόψει της Συνόδου της Δευτέρας.

Λιγο μετά τις 5 το απόγευμα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, αποχώρησε από το Μαξίμου και όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν θα υπάρξει συμφωνία απάντησε «το επιδιώκουμε».

Μια ώρα μετά αποχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης χωρίς να κάνει δηλώσεις. Λίγο μετά τις 6 αποχώρησε και ο πρωθυπουργός ενώ στο Μαξίμου παραμένει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

15:19 Βαρουφάκης σε Irish Times : οι Βόρειες χώρες δεν κατανοούν το Ελληνικό δράμα.​

Οι υπουργοί οικονομικών στο Eurogroup δεν ενημερώθηκαν γραπτώς για τις ελληνικές προτάσεις λόγω του Β. Σόιμπλε, γράφει ο Γ. Βαρουφάκης σε άρθρο στους Irish Times. Η Ελλάδα χρειάζεται νέο σύστημα για το ΦΠΑ και σοβαρές μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζει.
Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό οικονομικών, «ίσως το πιο αποκαλυπτικό σχόλιο από τους υπουργούς οικονομικών που παρίσταντο στη συνάντηση ήταν του Michael Noonan (Ιρλανδία). Δίκαια διαμαρτυρήθηκε ότι δεν είχε ενημερωθεί για τις προτάσεις των θεσμών προς την κυβέρνησή μου πριν του ζητηθεί να συμμετάσχει στη συζήτηση.

Στη δική του διαμαρτυρία, θα ήθελα να προσθέσω και τη δική μου: δεν μού επετράπη να μοιραστώ με τον κ Noonan, ή με οποιοδήποτε άλλο υπουργό οικονομικών, τις δικές μας γραπτές προτάσεις. Όπως ο Γερμανός ομόλογός μας θα επιβεβαίωνε αργότερα, οποιαδήποτε έγγραφη πρόταση προς οποιοδήποτε υπουργό οικονομικών από την Ελλάδα ή από τους θεσμούς θα ήταν «απαράδεκτη», αφού θα έπρεπε να κατατεθεί στη Γερμανική Βουλή και έτσι θα ακύρωνε τη χρησιμότητά της ως μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ο κ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει «πως το Ελληνικό δράμα συχνά παρεξηγείται στις βόρειες χώρες, κυρίως γιατί η ασωτία του παρελθόντος έχει επισκιάσει την εξαιρετική προσαρμογή των τελευταίων πέντε ετών. Από το 2009 και μετά, το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας έχει μειωθεί, κατά ένα τεράστιο 20% σε κυκλικά προσαρμοσμένη βάση, μετατρέποντάς το σε μεγάλο δομικό πρωτογενές πλεόνασμα. Οι μισθοί έχουν περιορισθεί κατά 37%, οι συντάξεις μέχρι 48%, οι θέσεις απασχόλησης στο δημόσιο τομέα κατά 30%, η ιδιωτική κατανάλωση κατά 33%, ακόμη και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών κατά 16%.

15:08 Βολιβία: Άδικο, καταχρηστικό και παράνομο το ελληνικό χρέος.

Άδικο, καταχρηστικό και παράνομο χαρακτήρισε το ελληνικό χρέος ο αντιπρόεδρος της Βολιβίας, Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ο Βολιβιανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι εξωτερικά χρέη, όπως αυτό της Ελλάδας, είναι άδικα, καταχρηστικά, παράνομα και με τις σημερινές συνθήκες αδύνατον να αποπληρωθούν.

15:02 Το σκίτσο του Guardian με Μέρκελ - Τσίπρα στην ίδια βάρκα.

 Λίγο πριν από την κρίσιμη για την Ελλάδα Σύνοδο Κορυφής, ο Guardian δημοσίευσε ένα σκίτσο το οποίο δείχνει την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ μέσα με μία βάρκα μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πριν πέσουν από έναν ορμητικό καταρράκτη.

Τη λέμβο στην οποία βρίσκονται Μέρκελ και Τσίπρας συγκρατεί ένα σκοινί δεμένο από τον "αγωγό" της ΕΚΤ, ενώ το σκίτσο έχει τίτλο "Extreme water sports".

14 : 52 "Σεισμός" λόγω Ελλάδας στο πρωτοσέλιδο του Spiegel.


Τα μνημεία της Ευρώπης να καταστρέφονται από «σεισμό» που έχει επίκεντρο την Ακρόπολη η οποία αποχωρίζεται από τα υπόλοιπα με μια μεγάλη ρωγμή είναι το κεντρικό θέμα του περιδικού Der Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα αποτυπώνοντας με αυτό τον τρόπο πιθανή αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η απειλή ενός Grexit, την οποία προσπαθούν να εξαλείψουν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας, μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία διάβρωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Παράλληλα στο άρθρο επισημαίνεται πως η Σύνοδος Κορυφής αποτελεί την τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις καθώς αν δεν υπάρξει κάποια απόφαση η ΕΕ θα καταστραφεί...

14: 45 Στο Μαξίμου ηδη ο Αλέξης Τσίπρας & η ομάδα διαπραγμάτευσης - Νεες διαβουλεύσεις​.

Στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ έχουν ήδη αρχίσει να προσέρχονται κυβερνητικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου, της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, προκειμένου να συζητήσουν την τακτική της κυβέρνησης ενόψει του Eurogroup και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα.

Τις πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου έχουν περάσει ήδη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος προσήλθε πριν από περίπου μία ώρα και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης που έφτασε πριν από λίγα λεπτά.

14:37 Αφήστε την Ελλάδα να φύγει- Να μπει τέλος στον  παράλογο χορό με τους  εταίρους της

Του Barry Ritholtz

Το ατελείωτο "πέρα δώθε" για την κατάσταση του χρέους της Ελλάδας, τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη και τις πιθανές επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας  εναλλάσσεται από την τραγωδία στην κωμωδία και από εκεί στη μονοτονία.
Η λύση είναι απλή. Δεν θα είναι ούτε γρήγορη, ούτε εύκολη αλλά θα επιφέρει τεράστια βελτίωση για όλους εμπλέκονται.

Αφήστε την Ελλάδα να φύγει.

Ε, ψιτ, Ελλάδα -αν ακούει κανείς- μπορείς απλά να χρεοκοπήσεις και να κάνεις μια καινούρια αρχή. Αρκετή αναστάτωση προκάλεσαν στη χώρα η Ευρώπη και όλοι οι υπόλοιποι: αφήστε την Ελλάδα να αποχωρήσει ειρηνικά από τη ζώνη του ευρώ. Σίγουρα θα είναι μια αργή, βασανιστική διαδικασία αλλά τουλάχιστον η Ελλάδα -και πιθανότατα και η Ευρωζώνη- θα αρχίσει να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν θυμάται: η Ελλάδα δεν έπρεπε εξαρχής να έχει μπει στην Ευρωζώνη. Βάσει των επίσημων κριτηρίων εισόδου, δεν πληρούσε ποτέ τις προϋποθέσεις. Με μια μικρή βοήθεια από τους "μάγους" της Wall Street, είπε ψέματα στην προσπάθειά της να μπει στην ένωση συγκαλύπτοντας τα επίπεδα χρέους και τη δημοσιονομική της υγεία.

Όπως έγραψε το Spiegel πριν από πέντε χρόνια, η Goldman Sachs βοήθησε την ελληνική κυβέρνηση να αποκρύψει την πραγματική διάσταση του ελλείμματός της με τη βοήθεια μιας συμφωνίας παραγώγων που καταστρατηγούσε νομικά τους κανόνες του Μάαστριχτ περί ελλείμματος. Η Ελλάδα έπρεπε να αντιμετωπιστεί σαν ανήλικος που πιάστηκε να πίνει αλκοόλ σε μπαρ: ή να πεταχτεί έξω ή να μην της επιτραπεί η είσοδος έως ότου ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις.

Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αποχωρήσει από μόνη της. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει αμφιβολία, όπως σημειώνει ο Martin Wolf στους Financial Times, ότι, όπως τα περισσότερα διαζύγια, έτσι και αυτό θα είναι πικρό. Αλλά όσο πιο σύντομα συμβεί, τόσο πιο σύντομα θα μπορέσει η Ελλάδα να ξεκινήσει μια διαδικασία οικονομικής ανάκαμψης.

Παρ’ όλο τον πόνο -και θα υπάρξει πραγματικός πόνος, σας διαβεβαιώ- τα θετικά είναι πολλά. Παρατίθενται μερικά από αυτά που μπορούν να πείσουν την Ελλάδα να ετοιμάσει τις βαλίτσες της και να αποχωρήσει από την πιεστική σχέση που διατηρεί με την Ε.Ε.
1) Η επαναφορά της δραχμής: η Ελλάδα θα διαχειρίζεται το δικό της νόμισμα και θα μπορεί να συμμετάσχει στον παγκόσμιο αγώνα υποτίμησης των νομισμάτων. Αυτή τη στιγμή είναι προσδεδεμένη στο ευρώ, το οποίο, κακά τα ψέματα, ωφελεί περισσότερο τον πιο αποδοτικό παραγωγό της Ευρωζώνης, τη Γερμανία. Για τα υπόλοιπα έθνη, τα οφέλη είναι πιο περιορισμένα. Για την Ελλάδα, το ευρώ υπήρξε ένα τεράστιο μείον την τελευταία πενταετία.

Μην υποτιμάτε τα πλεονεκτήματα του να έχει μία χώρα, όπως η Ελλάδα, το δικό της νόμισμα. Θα της δώσει πολύ μεγαλύτερο έλεγχο από αυτόν που έχει τώρα. Μια νέα δραχμή θα υποχωρούσε, ίσως και δραματικά έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Αυτό θα έδινε την ευκαιρία στη χώρα να πουλήσει τις εξαγωγές ανέξοδα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Επιπλέον, θα ήταν σπουδαίο για τον τουρισμό, τη μεγαλύτερη βιομηχανία στην Ελλάδα, ενώ θα βοηθούσε τους αγρότες και γεωργούς. Παράλληλα, θα μπορούσε να δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία να αναπτύξει τον τομέα των υπηρεσιών. Αν μπόρεσαν να το κάνουν οι Βρετανοί, τότε μπορεί και η Ελλάδα!

2) Μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα: μην υποτιμάτε τα πλεονεκτήματα μιας ελληνικής έκδοσης της Federal Reserve. Τι χαρά! Η ελληνική κεντρική τράπεζα θα μπορεί έχει υπό τον έλεγχό της τα πιεστήρια, να φιλοξενεί συνέδρια και να δημοσιεύει έρευνες. Στις ΗΠΑ, το κάνουμε αυτό με κουκκίδες και είναι απλά ξεκαρδιστικό!  Όλα θα ναι μια χαρά και η Ελλάδα θα μπορεί να έχει ένα φόρουμ όπου θα μπορεί να ξεσπά κατά της Merkel.

Προειδοποίηση: Είναι σημαντικό να μην προκληθεί μια παγκόσμια οικονομική κρίση ή υπερπληθωρισμός. Αν συμβεί αυτό, οι "σταλεγάκηδες" θα πάρουν φωτιά.
3) Είσπραξη φόρων: Ξέρω, ξέρω, στους Έλληνες δεν αρέσει να πληρώνουν φόρους. Σε ποιον αρέσει; Η φοροδιαφυγή κοστίζει στα δημόσια ταμεία περί τα 30 δισ. δολάρια το χρόνο. Οι Αθηναίοι διαμαρτύρονται για τη φτώχεια, αλλά δορυφορικές εικόνες της πόλης δείχνουν 16.974 πισίνες, όταν οι πολίτες δηλώνουν μόλις 324.

Όσο διασκεδαστικό και αν ακούγεται αυτό οι Έλληνες πρέπει να επιλέξουν: είτε να ακολουθήσουν τις οδηγίες της ΕΕ και του ΔΝΤ, όπως υπαγορεύονται από τη Γερμανία, είτε να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους και να λαμβάνουν ανεξάρτητες αποφάσεις. Ο μόνος τρόπος να συμβεί αυτό είναι η είσπραξη των φόρων. Η χώρα θα πρέπει να ωριμάσει και να μάθει επιτέλους πώς γίνεται. 

Το συμπέρασμα είναι το εξής: Δεν υπάρχει εύκολο τέλος για τον παράλογο χορό που χορεύει η Ελλάδα μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Θα πρέπει να κάνει μια νέα αρχή. Για να υπενθυμίσω τα λόγια του συναδέλφου μου, Josh Brown, "Ο λόγος που έχουμε σιχαθεί όλοι το ελληνικό δράμα είναι επειδή δεν έχει σκοτωθεί κανείς ακόμη και έχουμε φτάσει ήδη στον πέμπτο κύκλο".

Προτού ξεκινήσει ο έκτος κύκλος, η Ελλάδα και η ΕΕ θα πρέπει να σταματήσουν να κωλυσιεργούν και να κινηθούν προς το αναπόφευκτο τέλος αυτού του λυπηρού θεάματος.

 14 :11 Θεοχαρόπουλος νέος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ : Συμβιβασμό και όχι ρήξη.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να παρασυρθεί σε σενάρια ρήξης με τους εταίρους και να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός με μία βιώσιμη συμφωνία χωρίς μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά με τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ανοίγοντας πριν από λίγη ώρα τη πρώτη συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας ΚΕ της ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Θεοχαρόπουλος, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός Grexit και πρόσθεσε ότι είναι απόλυτα αναγκαίο για τη χώρα να πετύχει άμεσα, εντός του μηνός, την καλύτερη δυνατή συμφωνία ώστε να τερματιστεί η αβεβαιότητα, γιατί η καθυστέρηση ήδη έχει προκαλέσει περαιτέρω επιβάρυνση στην πραγματική οικονομία.

Προϋπόθεση, όπως είπε, είναι να επιτευχθούν συμμαχίες με όλες τις δυνάμεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο που κατανοούν την ανάγκη για λύση και η ευελιξία ώστε να μείνουν ανοικτές δυνατότητες αντικατάστασης ή ελάφρυνσης μέτρων, ενώ είναι απαραίτητο να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους και να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Οριοθετώντας τη θέση της ΔΗΜΑΡ απέναντι στη κυβέρνηση ο κ. Θεοχαρόπουλος κατέστησε σαφές ότι δεν έχει εντολή ηρωικής εξόδου αλλά συμβιβασμού μέσα στο ευρώ και σημείωσε ότι «όταν οι προσπάθειες της κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση τις στηρίζουμε, όταν δεν είναι όχι. Η κυβέρνηση δεν θα έχει τη στήριξή μας αν συνεχίζει να διολισθαίνει σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι με άξονα τη ρήξη, που αντικειμενικά δημιουργεί κίνδυνο για την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές ή δημοψήφισμα αλλά να κυβερνηθεί υπεύθυνα. Είπε ότι υπάρχει η αναγκαιότητα εθνικής συνεννόησης μακριά από στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις γνωστοποιώντας τη πρόθεσή του να συναντηθεί με τους επικεφαλής των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, τις επόμενες μέρες.

Κάλεσε όλες και όλους που ανά περιόδους ακολούθησαν την Δημοκρατική Αριστερά να συμμετέχουν στην προσπάθεια επανεκκίνησης και επανασυσπείρωσης αφού, όπως είπε, «αναλογιστούμε όλοι τα λάθη και κρατώντας τις κοινές μας ιδρυτικές αφετηριακές αξίες».

1:45 Θεανώ Φωτίου στη Γερμανια : Είμαστε βαθια Φιλοευρωπαιοι - Πιστεύουμε στην Ευρώπη αλλά....

Στη διχογνωμία των θεσμών κατά την διαπραγμάτευση με την Ελλάδα απέδωσε την κρισιμότητα της κατάστασης, η οποία «μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ατυχήματος», η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και τόνισε κατηγορηματικά ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν επιθυμεί το ατύχημα» και εργάζεται σταθερά και λεπτομερώς για την επίτευξη συμφωνίας για το καλό της Ευρώπης και της Ελλάδας.

«Έχουμε διανύσει τα 4/5 της απόστασης μεταξύ των αντιτιθέμενων απόψεων και απομένει στους εταίρους μας να κάνουν το υπολειπόμενο μικρό βήμα προς εμάς», δήλωσε η κ. Φωτίου κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή στο Ίδρυμα Rosa Luxembourg, στο Βερολίνο, όπου συμμετέχει στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς την Ελλάδα που διοργανώνει το Die Linke σε συνεργασία με πολιτικές οργανώσεις, με αφορμή την Ημέρα των Προσφύγων (20ή Ιουνίου) στο Βερολίνο και σε ολόκληρη την Γερμανία.

Η υπουργός παρουσίασε τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, την ανεργία και την φτώχεια και τόνισε κατ΄ επανάληψη ότι «δεν πρόκειται να συνεχίσουμε με κανέναν τρόπο τη ‘θεραπεία' που μας επιβλήθηκε, η οποία δημιούργησε το τρίπτυχο της νεοελληνικής τραγωδίας: καταστροφή της οικονομίας, ανθρωπιστική κρίση, διόγκωση του χρέους στο 180% του ΑΕΠ».

«Ο ελληνικός λαός αποφάσισε στις 25 Ιανουαρίου ότι δεν θέλει αυτή τη θεραπεία, αλλά επιθυμεί να μείνει εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός Ευρωζώνης», συνέχισε, για να υπογραμμίσει: «Γι’ αυτό το λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται σκληρά όλους αυτούς τους μήνες. Αν τελικά πολιτικός στόχος είναι να ταπεινωθεί ο ελληνικός λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ και να εξοντωθεί οικονομικά, τότε ποια σημασία θα έχει εάν θα είμαστε εντός ή εκτός Ευρωζώνης; (...) Αν ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση δεχθούν την εξόντωση, αυτό θα είναι παράδειγμα και για άλλους λαούς της Ευρώπης».

«Αν δει κανείς τι ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα και αναλύσει το μέλλον της χώρας, σκέφτεται ‘γιατί να μην βγούμε από την Ευρώπη; Γιατί ναι, θα είναι δύσκολα για τα πρώτα χρόνια, αλλά τουλάχιστον θα είχαμε μετά ένα μέλλον. Αυτή τη στιγμή στραγγαλιζόμαστε μέσα στο σύστημα'. Αλλά εμείς δεν το κάνουμε. Διότι είμαστε βαθιά φιλοευρωπαίοι», τόνισε η υπουργός και πρόσθεσε: «Βλέπουμε το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά όχι αυτή την Ευρώπη που έχει χάσει τις αξίες της δημοκρατίας, του σεβασμού της λαϊκής βούλησης, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, της μη διάκρισης σε πλούσιους και φτωχούς. Αλλά δεν βλέπουμε αυτές οι αρχές να έχουν εφαρμογή σήμερα. Για αυτό θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη» και το παράδειγμα και η εμπειρία της Ελλάδας να χρησιμεύσουν ώστε η Ευρώπη να επιβιώσει, να συνεχίσει, να αναγεννηθεί. «Σεβόμαστε τους ευρωπαϊκούς λαούς. Πιστεύουμε στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

12: 00  Handelsblatt: Οι ελληνικές τράπεζες αναζητούν την ομαλότητα

 Το θέμα των εκροών καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες θίγει η Handelsblatt σε σημερινό δημοσίευμά της αναφέροντας πως το προσωπικό των τραπεζών προσπαθεί να «ηρεμήσει» τους καταθέτες πως δεν υπάρχει θέμα τη στιγμή που οι ουρές αυξάνονται στα γκισέ των καταστημάτων.

Άλλωστε ο φόβος μιας μαζικής απόσυρσης καταθέσεων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα η οποία θα προκαλέσει την κατάρρευση των τραπεζών δεν αποκλείεται σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα.

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την προμήθεια μετρητών» υποστηρίζουν οι τραπεζίτες.

Ωστόσο στα υποκαταστήματα των τραπεζών δημιουργούνται εντάσεις κυρίως προς το τέλος της εργασίας των υπαλλήλων εξαιτίας του πανικού των καταθετών.

11: 58 Νέα επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ σήμερα

 Νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο (20/06/2015), όπως επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ.

11: 57  NATO: Κίνδυνος για την ασφάλεια της συμμαχίας πιθανό Grexit

To NATO ανησυχεί ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο στον τομέα της ασφάλειας για την συμμαχία, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Βέρσμποου.

Η Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε διαμάχη με τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, έχει κάνει ανοίγματα στην Ελλάδα όσο εκείνη «ταλαντεύεται» σε σχέση με το μέλλον της στο κοινό νόμισμα, διαπραγματευόμενη με τους πιστωτές της.

Η Ρωσία αναβάθμισε μάλιστα τις σχέσεις της με την Ελλάδα την Παρασκευή, με το προσύμφωνο σχετικά με αγωγό φυσικού αερίου ο οποίος θα περνά από το ελληνικό έδαφος.

«Eχει όντως επιπτώσεις για το NATO», δήλωσε ο κ. Βέρσμποου στο συνέδριο ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα και πρόσθεσε: «Επομένως αυτό μας ανησυχεί».

11: 56 Λαγκάρντ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ προσκλήθηκαν στη σύνοδο της Δευτέρας
Προσκλήσεις για να παραστούν στην κρίσμη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα για το ελληνικό ζήτημα έστειλε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στους επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Eurogroup, λίγη ώρα αφότου απηύθυνε το αυστηρό τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, λέγοντας «συμβιβασμός ή χρεοκοπία».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ