5 σε 1 βίντεο - δηλώσεις Τσίπρα - Γιούνκερ - Τουσκ - Ολάντ - Μέρκελ μετά την Σύνοδο Κορυφής

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής και σε δηλώσεις του υπογράμμισε πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί και η Ελλάδα θα έχει δώσει στους εταίρους της το πλήρες πακέτο το μεταρρυθμίσεων.

«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε τόσο στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής τις ελληνικές προτάσεις έτσι όπως διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών. Περιλαμβάνουν αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη με  αντάλλαγμα ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της ανεργία καθώς και έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και η διαδικασία θα είναι ταχύτατη, ξεκινάει τις επόμενες ώρες, για να έχουμε καταλήξει μέχρι τέλος της εβδομάδας. Η ελληνική πρόταση έχει ως όπλο της την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που ήταν σαφής και θα δίνει προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση. Είμαι χαρούμενος να πω ότι στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου ότι όλοι κατανοούν πως δεν έχουμε έναν ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα που όλοι καλούμαστε να έχουμε ευθύνη» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός εξερχόμενος της Συνόδου Κορυφής.

 Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Περιμένουμε ελληνικές προτάσεις μέχρι την Παρασκευή στις 08.30 το πρωί

Aνοιχτο άφησε ο πρόεδρος της Κομισιόν της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το ενδεχόμενο του Grexit, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της αποψινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα είχαμε μια συνάντηση στο ύψιστο επίπεδο του  Eurogroup,  αφού ακούσαμε την εισήγηση του κ. Ντάισελμπλουμ. Εγώ θα ήθελα να διευκρινίσω πως η Ελληνική κυβέρνηση από σήμερα έως Παρασκευή το πρωί έχει χρόνο να καταθέσει τις λεπτομερείς προτάσεις. Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη να το πράξει αυτό ενώ το είχαμε διευκρινίσει και προ και μετά δημοψηφίσματος. Παρόλο που είχα διευκρινίσει πως μετά το δημοψήφισμα για μια πρόταση που δεν υπάρχει πια η διαπραγματευτικ ή θέση της χώρας  θα ήταν αρκετά αποδυναμωμένη. Θα δούμε την Κυριακή προς πια λύση θα κατευθυνθούμε δεν αποκλείω κανένα σενάριο» τόνισε ο κ. Γιούνκερ και συνέχισε:

«Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες. Είναι το πιο αποφασιστικό σημείο στην Ιστορία μας, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και το «μαύρο» σενάριο και τις συνέπειες αυτού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη για όλα. Έχουμε σενάριο στην περίπτωση που η Ελλάδα έχει ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Εχουμε σενάριο για το πώς θα κρατήσουμε την Αθήνα μέσα στην ευρωζώνη αλλά δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε αν η Ελλάδα δεν αναλάβει τις υποχρεώσεις της.  Εγώ είμαι πάρα πολύ υπέρ του να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη αλλά η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μας πει πού θέλει να πάει αυτή τη χώρα».

Τέλος αναφερόμενος στο θέμα του ελληνικού δημόσιου χρέους ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως δεν είναι ώρα για να μιλήσουν οι ηγέτες για κάτι τέτοιο και παρέπεμψε τις σχετικές συζητήσεις για τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Φρανσουά Ολάντ: 

Αυτή η συνάντηση ήταν απαραίτητη και αναγκαία μετά από το δημοψήφισμα της Κυριακής
για να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος και να εδραιώσουμε την εμπιστοσύνη, το διακύβευμα είναι η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και την ευρωζώνη.
 

Η Γαλλία θέλει η Ελλάδα να παραμείνει και εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά η απάντηση εναπόκειται πρώτα στους Έλληνες. Δεν μιλώ για ότι ειπώθηκε στο δημοψήφισμα - μιλώ για το τι θέλουν τα κόμματα στην Ελλάδα. 

Πρέπει να γίνουν οι προτάσεις έως αύριο το πρωί για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και η αίτηση για βραχυπρόθεσμη βοήθεια ως την Πέμπτη. 

Το Eurogroup θα εξετάσει αυτές τις προτάσεις στο πλαίσιο του νέου προγράμματος το Σάββατο στη συνέχεια θα υπάρξει συνάντηση των αρχηγών κρατών την Κυριακή

Μέρκελ: Συζητάμε μόνο πολυετή συμφωνία

''Δεν είναι προς συζήτηση διαγραφή χρέους - Δεν συζητήσαμε παράλληλο νόμισμα σήμερα - Αυτά τα τεχνικά τα συζητούν οι υπουργοί Οικονομικών'', ήταν οι πρώτες δηλώσεις της Καγκελάριου της Γερμανίας

Η Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε στη συνέχεια: ''Αν έχουμε πρόταση σε βάθος χρόνου τότε μπορούμε να συμφωνήσουμε μεσοπρόθεσμα .

Αλλά το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές: Πρώτα ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμαΣεβόμαστε ένα δημοψήφισμα, υπάρχουν όμως άλλα 18 κράτη.

Η αξιοπρέπεια ενός κράτους δεν έχει σχέση με το ευρώ υπάρχουν άλλα 18 κράτη.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ