Καταπληκτικό στήθος κοτόπουλο σοτέ με σπανάκι, μπέικον και λιαστές ντομάτες από τον Γιάννη Λουκάκο!

Πως το αγαπημένο μας κοτόπουλο παίρνει άλλη όψη και μετατρέπεται σε μια gourmet νοστιμιά.

ΥΛΙΚΑ

Για το κοτόπουλο και τη σάλτσα

  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 στήθη κοτόπουλου, με πέτσα 
  • 30 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο 
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο 
  • 60 γρ. λευκό κρασί
  • 250 γρ. ζωμό κοτόπουλου
  • 30 γρ. λιαστή ντομάτα, κομμένη ζουλιέν
  • 50 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους
  • 5 γρ. χυμό λεμονιού
  • ξύσμα  λεμονιού
  • θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Για τα λαχανικά

  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. φινόκιο κομμένο σε χοντρές φέτες πάχους 1 εκ.
  • 50 γρ. μπέικον, κομμένο ζουλιέν μεγάλο
  • 30 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, κομμένο σε πλάγιες φέτες
  • 200 γρ. σπανάκι φύλλα, καθαρισμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yannislucacos.gr για την παραχώρηση της συνταγής.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κοτόπουλο και τη σάλτσα

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο.
  • Αλατίζουμε το κοτόπουλο και από τις 2 πλευρές και τοποθετούμε στο τηγάνι από τη μεριά της πέτσας.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να δημιουργηθεί τραγανή κρούστα στην πέτσα του κοτόπουλου και να έχει σχεδόν ψηθεί εσωτερικά.
  • Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία και σοτάρουμε και από την άλλη πλευρά για 1-2 λεπτά μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο αλλά να μείνει ζουμερό.
  • Βγάζουμε το κοτόπουλο από το τηγάνι, πετάμε τα λίπη και χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά.
  • Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κρεμμύδι, αλατίζουμε και ιδρώνουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  • Προσθέτουμε το ζωμό και τις λιαστές ντομάτες, αλατίζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μειωθεί κατά το ήμισυ. 
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί. 
  • Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Για τα λαχανικά

  • Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο.
  • Ρίχνουμε το φινόκιο, αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει και να πάρει ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα.
  • Ζεσταίνουμε  άλλο ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να ροδίσει.
  • Ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μυρίσει.
  • Προσθέτουμε το σπανάκι, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθεί.
  • Προσθέτουμε το σοταρισμένο φινόκιο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε μαζί με το κοτόπουλο.

Who is Who

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet. Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ