13 η 18 Σεπτεμβρίου οι εκλογές; Μήπως καλύτερα στις 8 Νοεμβρίου; Όλο το παρασκήνιο

«Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα πρόσθετων προαπαιτούμενων μέτρων» ανέφερε σήμερα κυβερνητική πηγή, σημειώνοντας μάλιστα ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί και κάποιο τέτοιο αίτημα.

«Για την κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή προέχει η υλοποίηση της συμφωνίας της συνόδου κορυφής του Ιουλίου» ανέφερε η ίδια πηγή, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και επισήμανε ότι σε αυτό κατατείνει η δήλωση του Επιτροπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και η πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο κ. Τσίπρας, αναμένεται να παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ γιά να συζητήσει την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά τις πρόσφατες ψηφοφορίες στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων τα  τεχνικά κλιμάκια ξεκινούν αύριο τις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα και τη δανειακή σύμβαση ύψους 86 δισ. ευρώ με κακούς οιωνούς, αφού προσκόμματα βάζει το ΔΝΤ στη νέα συμφωνία πριν καν ακόμα έρθει το κουαρτέτο των δανειστών στην Αθήνα, καθώς θέτει ζήτημα τρίτου «πακέτου» προαπαιτούμενων.

Το διεθνές πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγή αξιωματούχου, αποδίδει την καθυστέρηση στους πιστωτές, διότι όπως αναφέρει δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε κοινή θέση με την Αθήνα ως προς το αν θα απαιτηθούν επιπλέον προαπαιτούμενα (σ.σ. Ασφαλιστικό και αγροτικός τομέας), προτού μπορέσει η χώρα να ενταχθεί σε νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Εκλογές  τον Σεπτέμβριο η στις 8 Νοεμβρίου ; 

Έναν πολιτικό μαραθώνιο ξεκινά ο πρωθυπουργός προκειμένου να «σφραγίσει» τη συμφωνία με τους εταίρους μέσα στον Αύγουστο, με φόντο τις κάλπες στις αρχές Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα εμφανίζεται αποφασισμένος για ρήξη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, με την αποπομπή από την ΚΟ όσων καταψηφίσουν και στη συνέχεια τη διεξαγωγή συνεδρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν πρόκειται να προβεί σε αιφνιδιαστικές εκλογικές κινήσεις, ούτε να αφήσει τη χώρα στον αέρα και να εγκλωβιστεί σε ένα εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Έναν πρωτόγνωρο πολιτικό «μαραθώνιο» μέσα στον «καυτό» Αύγουστο προκειμένου να «σφραγίσει» τη συμφωνία με τους εταίρους στις 18 και να κλειδώσει τις πρόωρες κάλπες για τις 8 Νοέμβρη ώστε να επιχειρήσει το νέο ξεκίνημα στην πλέον δύσβατη περίοδο, ξεκινά αυτές τις ώρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ουδείς συνεργάτης του αλλά ούτε και ο ίδιος μπορεί να πει με σιγουριά ότι έχει μπροστά του έναν «οδικό χάρτη» ο οποίος θα ισχύσει χωρίς την παραμικρή αλλαγή για ένα τρίμηνο, ωστόσο ο κ. Τσίπρας, που έχει στα χέρια του όλο το «παζλ» και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους εταίρους, εμφανίζεται αποφασισμένος να «κουμπώσει» τους επιμέρους στόχους με τις προγραμματισμένες ημερομηνίες.

Μια-δυο μέρες δεν κάνουν τη διαφορά. Αλλά οι εταίροι αναμένουν «δείγματα γραφής» για να ανοίξουν τη χρηματοδοτική κάνουλα και να μπορέσει η χώρα μας να πληρώσει τις δόσεις, π.χ. στις 20 Αυγούστου προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε έμπιστους συνεργάτες του, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, αντιθέτως θέλει και θα επιδιώξει να πετύχει μέσω επιθετικών πρωτοβουλιών να κλείσει τον φάκελο της συμφωνίας χωρίς καθυστέρηση. Την ώρα που -εάν και εφόσον- θα ψηφίζεται στην ελληνική Βουλή η συμφωνία, τα ξένα κοινοβούλια πρέπει να εγκρίνουν το νέο πρόγραμμα.

 

 13 η 20 Σεπτεμβρίου οι εκλογές; 

 Στη Ν.Δ., στο Ποτάμι και στο ΠΑΣΟΚ, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο κ. Τσίπρας προχθες στο γεύμα των αρχηγών, δεν αποκλείουν καθόλου το ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν στις 13 ή στις 20 Σεπτεμβρίου. Αλλωστε και ο ίδιος δεν αρνήθηκε ότι είναι αδύνατο να συνεχίσει να κυβερνά επί μακρόν με την ιδιότυπη ομηρία στην οποία τον έχει εγκλωβίσει η αριστερή του πτέρυγα. Τρεις είναι οι λόγοι που η αντιπολίτευση θεωρεί πιθανό εκλογές να γίνουν τον Σεπτέμβριο. Πρώτον, ότι ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πως η δημοσκοπική του δημοφιλία θα αρχίσει να υποχωρεί όταν οι πολίτες συνειδητοποιήσουν τον Αρμαγεδδώνα των φόρων που θα πληρώσουν το φθινόπωρο. Δεύτερον, ότι η προαναγγελία εκλογών στα μέσα Αυγούστου θα δυσχέραινε την αναμενόμενη προσπάθεια της αριστερής του πτέρυγας να διαμορφώσει αξιόπιστο σχέδιο, βάσει του οποίου θα μπορούσε να διεκδικήσει αυτόνομα την ψήφο. Και τρίτον, διότι τυχόν υπογραφή μιας συμφωνίας με τους εταίρους έως τις 18 Αυγούστου θα προσφέρει στον Αλ. Τσίπρα τη δυνατότητα να προαναγγείλει τις εκλογές με το εξής απλό δίλημμα: «Θέλετε να προσπαθήσω να βελτιώσω εγώ το Μνημόνιο που μου επεβλήθη ή να το πράξει η αναξιόπιστη Ν.Δ.;»

Το σενάριο αυτό, ωστόσο, έχει πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Με κυριότερο το πώς θα αντιδράσουν οι εταίροι, καθώς ένας νέος αιφνιδιασμός από τον κ. Τσίπρα πριν καν γίνει η πρώτη συμφωνηθείσα φθινοπωρινή αξιολόγηση, θα εκληφθεί πιθανώς ως casus belli. Υπενθυμίζεται πως η 1η δόση του νέου δανείου πρέπει να εγκριθεί από έξι Κοινοβούλια της Ε.Ε., ενώ στις 20 Αυγούστου η χώρα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογο 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ. Επομένως η στρόφιγγα της ρευστότητας μπορεί να ξανακλείσει. Ουδείς επίσης γνωρίζει πώς θα αντιδράσει σε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό η Αριστερή Πλατφόρμα, καθώς μειοψηφεί μεν στην K.O. αλλά φαίνεται να έχει την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή. Τυχόν αποφυγή της σύγκλησης της Κ.Ε. εκ μέρους του πρωθυπουργού θα νομιμοποιούσε τον κ. Λαφαζάνη να μιλήσει για δεύτερο πραξικόπημα, επισείοντας ακόμη και την απειλή της διαγραφής του Αλ. Τσίπρα από το κόμμα του!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ