Ο γύρος της Ευρώπης σε 10 φεστιβάλ: Ένα αξέχαστο καλοκαίρι με τέχνη

Τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ είναι πολυσυλλεκτικά κι ευρηματικά, καλύπτουν όλο το φάσμα της dance μουσικής και αποτελούν κινητήριο μοχλό της τοπικής οικονομίας. Αυτά είναι τα καλύτερα μέχρι το κλείσιμο της σεζόν.

Χάσατε την ευκαιρία να ανεμίσετε την ελληνική σημαία στο πολυεθνικό Tomorrowland; Απογοητευτήκατε με την ακύρωση της εμφάνισης του Dave Clarke στο Exit; Δεν είδατε την αφρόκρεμα της techno συγκεντρωμένη στο Awakenings; Μπορεί η φεστιβαλική σεζόν να έχει παίξει μερικά από τα δυνατότερα χαρτιά της, όπως το Ultra Europe, το Melt και το Balaton Sound, ωστόσο απομένουν σχεδόν δύο μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί. 

Το κύκλωμα των θερινών φεστιβαλικών/κατασκηνωτικών διοργανώσεων ανά την Ευρώπη, που για να πάρεις μια γεύση του θα πιαστεί το χέρι σου να κάνεις scroll down στις σχετικές λίστες στο internet, είναι μια επικερδής βιομηχανία, η οποία έχει αποφέρει μόνο στη Βρετανία 1 δισ. λίρες κατά την προηγούμενη πενταετία. Η έκρηξη της dance βιομηχανίας και η κερδοφορία των φεστιβάλ είναι οι λόγοι που διοργανώσεις όπως το Tomorrowland και το Exit έχουν γίνει δημοφιλέστατοι προορισμοί της νεολαίας, ενώ νέα φεστιβάλ διεκδικούν μερίδιο της πίτας. 

Μια τέτοια νέα άφιξη είναι το Oasis (11-13/9 ), που κάνει το ντεμπούτο του στο Μαρακές του Μαρόκου… επεκτείνοντας ελαφρώς τα ευρωπαϊκά σύνορα και ποντάροντας στον εξωτικό παράγοντα. DJs όπως ο Guy Gerber, η Nicole Moudaber, οι Pachanga Boys και ο θρυλικός DJ Harvey (στην κεντρική κάτω φωτό ) θα παίξουν στο πολυτελές «Fellah Hotel», ενώ παράλληλα θα τρέχουν μαθήματα γιόγκα, εκθέσεις street art και... βόλτες με καμήλες.
Στον αντίποδα, η «μητέρα» της dance μουσικής, η Μεγάλη Βρετανία, προτείνει δύο κλασικές αξίες, το Creamfields (28-30/8 ) και το Southwest Four (29-30/8 ). Αν και πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο, εφόσον βρεθείτε στη χώρα εκείνες τις ημέρες, προτείνουμε να τα συνδυάσετε – το έχουμε κάνει και είναι μια αξέχαστη clubbing εμπειρία. 

Το Creamfields δεν ξεφεύγει από τη συνταγή που το έχει καταστήσει brand από το 1998, ενώ το SW4 επιχειρεί το εντυπωσιακότερο ίσως μείγμα από κάθε άλλη διοργάνωση, με σούπερ σταρ όπως οι Eric Prydz, Skrillex και Carl Cox, ένα stage για τα 20χρονα του «The Gallery», ενός θεσμού του λονδρέζικου clubbing, κι ένα άλλο με επικεφαλής την εξαιρετική house DJ Maya Jane Coles. 

Το boutique φεστιβάλ του εκλεκτικού ραδιοφωνικού παραγωγού Rob da Bank είναι η τρίτη βρετανική πρόταση. Το Bestival (10-13/9 ) στο πανέμορφο Isle of Wight έχει θέμα το «Καλοκαίρι της Αγάπης» και το υλοποιεί με ανοιχτόμυαλες ατραξιόν: οι Duran Duran, η ιέρεια του R&B Missy Elliott, η πειραματική FKA Twigs, ο ντισκο-διαστημικός Todd Terje και οι βετεράνοι Andrew Weatherall και Nick Warren.
Επόμενη στάση στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, οι οποίες έχουν αποδειχτεί πρόσφορο έδαφος για την επέκταση του φεστιβαλικού κυκλώματος. Το κροατικό Barrakud είναι γνωστό διότι έχει κι ένα «αδερφάκι» στην Κέρκυρα, το οποίο μόλις ολοκληρώθηκε. Στην αυθεντική εκδοχή του στην παραλία Zrce του νησιού Pag διαρκεί μία εβδομάδα (8-15/8 ), σε κρατά όρθιο με 15 ώρες μουσικής κάθε μέρα κι έχει αδυναμία στην techno (Dubfire, Sven Vath και Joris Voorn ξεχωρίζουν στο φετινό πρόγραμμα ). 

Εξαιρετικά ενδιαφέρον μουσικά είναι το Outlook (3-6/9 ), το οποίο πραγματοποιείται σε ένα εγκαταλελειμμένο κάστρο έξω από την πόλη Πούλα. Ανάμεσα στα ερείπια και μέσα στα τούνελ εμφανίζονται κορυφαίοι εκπρόσωποι της bass culture (ενδεικτικά ονόματα οι SBTRKT, Digital Mystikz, Dusky, Noisia ), οι οποίοι στη συνέχεια επιβιβάζονται με τους clubbers σε πλοιάρια για να συνεχίσουν το πάρτι. 

Το Sziget (10-17/8 ) σε ένα νησάκι του Δούναβη έξω από τη Βουδαπέστη έχει βραβευτεί ως το καλύτερο μεγάλο ευρωπαϊκό φεστιβάλ. Χάρη στα ιδιαίτερα happenings αλλά και… στο δικό του τρένο με DJs που μεταφέρει κόσμο απ’ όλη την Ευρώπη, έχει μια τρέλα και μια δημιουργικότητα που το τοποθετούν στο ίδιο μήκος κύματος με το αμερικανικό Burning Man.
Στο φετινό line up συνυπάρχουν οι Robbie Williams και Kasabian με τους Avicii και Martin Garrix. Ολοκληρώνουμε τη φεστιβαλική περιήγηση στην Ανατολική Ευρώπη με το διανοουμενίστικο Off (7-9/8 ), το οποίο πραγματοποιείται σε ένα καταπράσινο πάρκο κοντά στο ιστορικό Κατοβίτσε στην Πολωνία. Έχοντας κάνει σημαία του το εναλλακτικό, το φετινό Off προσκαλεί από τον Arto Lindsay ως curator του πειραματικού stage μέχρι τους shoegaze Ride και την post punk μπάντα Xiu Xiu για μια νέα εκτέλεση του soundtrack του «Twin Peaks». 

Τελευταίες στάσεις σε δύο χώρες που έχουν παράδοση στην dance μουσική. Στο Βέλγιο το Pukkelpop (20-22/8 ) βάζει στο πρόγραμμα της κεντρικής σκηνής του ονόματα όπως οι Linkin Park και Limp Bizkit για να προσελκύσει ένα μαζικό κοινό, ενώ δυνατές είναι και οι dance σκηνές, με Boys Noize, Knife Party και Baauer. 

Στην Ολλανδία το Mysteryland (29-30/8 ) έχει την εμφάνιση ενός Tomorrowland, αλλά διαθέτει περισσότερες ανησυχίες, που –όπως λέει και το όνομά του– πρέπει να τις εξερευνήσεις: εκτός από το ότι θα ακούσεις Agoria, Jeff Mills και Dave Clarke ή άγνωστα ονόματα να παίζουν με βινίλια, στη γύρω δασική έκταση κρύβονται πολλές καλλιτεχνίζουσες εκπλήξεις.

Πηγή: athinorama.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ