Πάμε να φτιάξουμε Μπουγατσοπιτάκια με μαστίχα για το πρωινό από την Ντίνα Νικολάου

Υλικά:

    (για 20 πιτάκια)
    Για τη ζύμη
    500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο ακόμη, για την επιφάνεια
    ελάχιστο αλάτι
    1 φλιτζάνι (200 ml) σπορέλαιο, κατά προτίμηση βιολογικό
    1 κεσεδάκι (200 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι
    Για τη γέμιση
    6 φλιτζάνια (1.200 ml) γάλα
    1 φλιτζάνι ζάχαρη
    1 κουτάκι σκόνη βανίλιας (ή 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη μαστίχας)
    1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
    2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
    2 κουτ. σούπας βούτυρο (ή μαργαρίνη), για το άλειμμα
    Για το σερβίρισμα
    άφθονη ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα σε σκόνη

Ευχαριστούμε το dinanikolaou.gr και την Ντίνα Νικολάου για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση:

Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη) ρίχνω το αλεύρι και ελάχιστο αλάτι. Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί το σπορέλαιο και το γιαούρτι. Αρχίζω να ανακατεύω τα υλικά, φέρνοντας το αλεύρι προς το κέντρο με τα υγρά υλικά. Ζυμώνω για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσω μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη (η όλη διαδικασία του ζυμώματος μπορεί να γίνει και στο μίξερ πάγκου, με το εξάρτημα «γάντζος», ειδικό για ζύμες).

Πλάθω τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνω κατά μέρος (όχι στο ψυγείο), μέχρι να τη χρησιμοποιήσω.

Για τη γέμιση: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά το γάλα με τη ζάχαρη και τη σκόνη βανίλιας (ή τη μαστίχα), ανακατεύοντας μέχρι η ζάχαρη να λιώσει, χωρίς να το αφήσω να πάρει βράση. Προσθέτω πασπαλιστά το σιμιγδάλι, χτυπώντας με το σύρμα και συνεχίζω το βράσιμο, μέχρι το μείγμα να πήξει και να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια. Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά, αφήνω την κρέμα να κρυώσει ελαφρώς και ρίχνω τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας ασταμάτητα.

Για τα μπουγατσοπιτάκια: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 C. Στρώνω με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί.

Ξετυλίγω το ζύμη από τη μεμβράνη και τη χωρίζω σε 20 κομμάτια, ίσου μεγέθους. Πλάθω το καθένα σε μπαλάκι και το ανοίγω με τον πλάστη, επάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι να φτιάξω ένα στρογγυλό δίσκο ζύμης με διάμετρο 10 εκ. (περίπου όσο ένα πιατάκι του καφέ). Στο κέντρο κάθε δίσκου βάζω από 1 κουτ. σούπας κρέμα και τη σκεπάζω με τη ζύμη, φτιάχνοντας ένα μισοφέγγαρο. Πιέζω καλά τις άκρες της ζύμης με το δάχτυλό μου για να μην ανοίξει το πιτάκι κατά το ψήσιμο.

Βάζω όλα τα μπουγατσοπιτάκια στο ταψί τα αλείφω με το βούτυρο και τα ψήνω για 30 - 35 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσουν απαλά.

Τα βγάζω από το φούρνο, τα αφήνω να κρυώσουν ελα

Who is Who


Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ