Μην πυροβολείτε τον καφέ : ο Μπαλζάκ έπινε 50 φλιτζάνια την ημέρα και ο Μπετόβεν 60 - Νέα μέτρα κατά της καφεΐνης και τις παρενέργειες της

Η καφεΐνη, σύμφωνα με το New Scientist, είναι το πιο διαδεδομένο «ψυχοφάρμακο» στον πλανήτη και στις ΗΠΑ το 90% των ενηλίκων καταναλώνει καθημερινά σημαντικές ποσότητες της, πίνοντας καφέ, τσάι, «ενεργειακά» αναψυκτικά ακόμη και μασώντας τσίχλα.


Η καφεΐνη, σύμφωνα με το New Scientist, είναι το πιο διαδεδομένο «ψυχοφάρμακο» στον πλανήτη και στις ΗΠΑ το 90% των ενηλίκων καταναλώνει καθημερινά σημαντικές ποσότητες της, πίνοντας καφέ, τσάι, «ενεργειακά» αναψυκτικά ακόμη και μασώντας τσίχλα.



Η αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) με ανακοίνωσή της απέσυρε από την κυκλοφορία τσίχλα που περιείχε καφεΐνη, ίδιας ποσότητας με αυτήν μίας κούπας καφέ και εξετάζει τώρα την περιεκτικότητα σε καφεΐνη διαφόρων ροφημάτων, όπως τα λεγόμενα έξυπνα αναψυκτικά ενέργειας και τόνωσης, γράφει το tanea.gr.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς εξετάζουν τα συμπτώματα στον εθισμό στην καφεΐνη και την τοξικότητά της που μπορεί να προκαλέσει δυνατούς πονοκεφάλους, ναυτία, κόπωση και αδυναμία συγκέντρωσης.

Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι «η κατανάλωση ακόμη και έξι φλιτζανιών καφέ την ημέρα δεν σχετίζεται με κανέναν κίνδυνο για τη ζωή» ενώ η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης, μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία των ενηλίκων, κυρίως στην αποτροπή ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Η αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επιχειρεί τώρα να θέσει «όρια ασφαλείας στην κατανάλωση καφεΐνης» με την υποχρέωση όλων των προϊόντων, που την περιέχουν να αναφέρουν με ακρίβεια την ποσότητα ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν πότε και αν ξεπέρασαν τα όρια και μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα αϋπνίας, ταχυκαρδίας ή αύξησης της αρτηριακής πίεσης.

Η χώρα, ωστόσο, με τη μεγαλύτερη κατανάλωση καφεΐνης δεν είναι οι ΗΠΑ αλλά η Φινλανδία, με μέση ημερήσια κατανάλωση ανά άτομο τα 400 μιλιγκράμ, ποσότητα που ισοδυναμεί με τέσσερα φλυτζάνια καφέ.

Την ίδια ποσότητα έχει θέσει ως μέγιστο ημερήσιο όριο κατανάλωσης, μέχρι σήμερα και η αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Ομως παρά τα πυρά που δέχεται, κατά καιρούς η καφεΐνη και τις αντιφατικές συχνά-πυκνά επιστημονικές έρευνες για τις επιπτώσεις της στον ανθρώπινο οργανισμό, πολλοί διάσημοι συγγραφείς, συνθέτες, ηθοποιοί και σκηνοθέτες υπήρξαν λάτρεις της.

Ο γάλλος συγγραφέας Ονορέ Ντε Μπαλζάκ, σύμφωνα με το βιογράφο του έπινε 50 φλιτζάνια καφέ την ημέρα ενώ ο Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν απαιτούσε τουλάχιστον 60 κόκκους καφέ κάθε φορά για το φλιτζάνι του.

Πιο σύγχρονος ο τραγουδιστής Ρόμπι Γουίλιαμς πίνει 36 διπλούς εσπρέσο την ημέρα και 20 κουτάκια «red bull», που το καθένα από αυτά ισοδυναμεί με μια κούπα καφέ.

Το πρόβλημα για τους αμερικανούς επιστήμονες της FDA είναι ότι η επίδραση της καφεΐνης είναι διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο και μία ακόμη απόπειρα που είχε γίνει, κατά το παρελθόν, για να περιοριστεί η χρήση της έστω από την Coca-Cola είχε αποτύχει.       

Το 1911 η αμερικανική κυβέρνηση είχε μηνύσει την Coca-Cola με το σκεπτικό ότι τα προϊόντα της περιέχουν καφεΐνη που βλάπτει την υγεία, όμως τα δικαστήρια όλων των βαθμίδων δικαίωσαν την εταιρεία και οι γιατροί δεν μπόρεσαν να στηρίξουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, το επιχείρημα ότι «η καφεΐνη βλάπτει σοβαρά την υγεία».  

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ