Ποιος ήρθε πρώτος στην βραδιά των εκλογών; Η τηλεθέαση του STAR ξεπέρασε τους πάντες

Όπως και οι εκλογές, έτσι και η δημοσιογραφική μετάδοσή τους εξελίχτηκαν σε One Man Show. Αν σε επίπεδο πολιτικών εξελίξεων ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει την επομένη της 20ης Σεπτέμβρη ο αδιαμφισβήτητος νικητής, το ίδιο μπορεί να ισχυριστεί κανείς και για το Νίκο Χατζηνικολάου, που οδήγησε το STAR για μια ακόμη φορά στην πρώτη θέση της τηλεθέασης.
 

Το ραβασάκι της AGB είναι αποκαλυπτικό για την εναλλαγή που έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια στον τηλεοπτικό χάρτη των τηλεοπτικών σταθμών της χώρας που έχει αναδιαρθρωθεί ριζικά. Το πιο χαρακτηριστικό αυτής της αλλαγής είναι η αποδυνάμωση των δύο μεγάλων σταθμών του παρελθόντος MEGA και ΑΝΤ1, με τον τελευταίο να σημειώνει απογοητευτικά νούμερα. Κερδισμένοι της βραδιά εκτός από το STAR και ο Alpha που επέστρεψε σε υψηλά νούμερα (θυμίζουμε ότι τη βραδιά του δημοψηφίσματος είχε καταγράψει χαμηλά νούμερα και βρέθηκε πίσω από STAR, MEGA και ΕΡΤ.
Τα νούμερα τηλεθέασης από σε όλη τη διάρκεια της εκλογικής βραδιάς

Η τηλεθέαση λοιπόν στο σύνολο της βραδιάς, από τις 18.30 ως και τις 02.00 τα μεσάνυχτα διαμορφώθηκε ως εξής:
STAR 18,5%
Alpha 16,5%
Μega 12,7%
ΣΚΑΪ 9,6%
ΕΡΤ1 8,6
ΑΝΤ1 7,1%
Το κανάλι της Μεσογείων έχει βαλτώσει σε νούμερα που δεν θα έβλεπε παλιότερα ούτε στην πιο "βαρετή" μεσημεριανή ζώνη του Σαββάτου, πόσω μάλλον σε βραδιά εκλογών. Διαχρονικά, το MEGA δείχνει να έχει χάσει την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών, αφού τόσο το δελτίο, όσο και ειδικές πολιτικές εκπομπές όπως η μετάδοση εκλογών δεν κατορθώνουν να πείσουν και να συγκεντρώσουν υψηλή τηλεθέαση. Ίσως οι υπεύθυνοι του σταθμού θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά μια
Αντίστοιχα ο ΑΝΤ1, συνεχίζει να πραγματοποιεί το σχιζοφρενικό, να κερδίζει μέρα με τη μέρα την τηλεθέαση στο δελτίο ειδήσεων και να "πατώνει" σε βραδιές εκλογών. Για την Κυριακή έφτασε τελευταίος και καταϊδρωμένος πίσω από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς με 7,1%. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως και η ΕΡΤ υποχώρησε αισθητά στην χθεσινή κάλυψη των εκλογών, αν συγκρίνουμε την επίδοσή της στο δημοψήφισμα. Είναι πολύ πιθανό να έπαιξε ρόλο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα όλο το διάστημα πριν το δημοψήφισμα που έστρεψε πολύ κόσμο στη δημόσια τηλεόραση τότε, κάτι που δεν έγινε αυτή τη φορά.
Το κανάλι του Φαλήρου διατήρησε έναν αξιοπρεπή μέσο όρο, στα επίπεδα πάνω κάτω της τηλεθέασης του καναλιού που μάλλον δείχνει πως έχει περιορισμένο αλλά σταθερό κοινό που το παρακολουθεί.


Η τηλεθέαση την ώρα της ανακοίνωσης των Exit Polls

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το δίωρο από τις 19.00 που βγήκε το Exit Poll, μέχρι τις 21.00 και η τηλεθέαση που σημείωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Εδώ βλέπουμε τις τηλεθεάσεις περισσότερο μοιρασμένες. Αυτό βέβαια εξηγείται από το κλασικό zapping που όλοι κάνουμε τις ώρες εκείνες για να δούμε τι αποτελέσματα δίνει κάθε Exit Poll (αν και στα περισσότερα κανάλια ήταν κοινά) και τις πρώτες αντιδράσεις από κανάλι, σε κανάλι.
Ιδού πως διαμορφώθηκαν οι μέσοι όροι για το δίωρο 19.00-21.00:
Alpha: 17,9%
STAR: 17,3%
Mega: 15,5%
ΣΚΑΪ: 13,2%
Ερτ 1: 10,2%
ANT1: 8,1%


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός πως οι δύο νικητές της βραδιάς, Alpha και STAR κατάφεραν να κρατήσουν και να αυξήσουν μάλιστα το μερίδιο της τηλεθέασης όσο περνούσε η ώρα αγγίζοντας το 20% έκαστος. Την ίδια ώρα το MEGA πάσχιζε να κρατηθεί σε διψήφια ποσοστά, ενώ όλοι οι άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί καταποντίζονταν κάτω από το 10%.
Κι αν από την πλευρά του STAR ο καταλύτης ήταν ο Νίκος Χατζηνικολάου, στην περίπτωση του Alpha φαίνεται πως ο Αντώνης Σρόιτερ στάθηκε καλύτερα μόνος, χωρίς τη βοήθεια της Έλλης Στάση αυτή τη φορά, ενώ πολύ ενδιαφέρουσα και ευχάριστη ήταν και η παρέμβαση του τσολιά από την Ελληνοφρένεια που σαφώς και έκανε τη διαφορά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ