Τσίπρας στην WSJ: Συμφωνία για το χρέος ανοίγει το δρόμο για τις αγορές

Σε δυο από τους "κολοσσούς" των αμερικανικών media βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Στο περιθώριο της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφτηκε τους New York Times και τη Wall Street Journal. 

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές σύντομα αν όμως πρώτα, μέσα στους επόμενους μήνες, φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές της για αναδιάρθρωση του χρέους της. Προειδοποίησε όμως ότι η προσφυγική κρίση μπορεί να ανατρέψει την αναστροφή του κλίματος στην ελληνική οικονομία.

"Ο στόχος είναι να επιστρέψουμε στις αγορές" είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Wall Street Journal. "Αν υπάρξει μια καλή απόφαση για το θέμα του χρέους, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές λίγο μετά την αναδιάρθρωση του χρέους". Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αναμένεται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, μόλις ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα.

Η εφημερίδα αναφέρεται και στην "εμφατική επανεκλογή" του Αλέξη Τσίπρα, η οποία του δίνει την εντολή να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας τα οποία αρχικά εξελέγη για να καταπολεμήσει. "Υποσχέθηκε να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας, παρά το γεγονός πως κάποιοι από αυτούς, όπως η αύξηση φόρων, «δεν θα έχουν θετικά αποτελέσματα». Ο 41χρονος πρωθυπουργός είπε ότι η συμφωνία ήταν αναγκαία για να αποφευχθεί η καταστροφική έξοδος από το ευρώ και πως ορισμένες πτυχές της είναι καλύτερες από προηγούμενες ανάλογες συμφωνίες διάσωσης", τονίζεται στο άρθρο.

"Στόχος μας είναι να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας πως αν η κατάσταση επιδεινωθεί, τα κεφάλαια που θα διαθέσει η Ελλάδα θα εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος", επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε επίσης για τις "ταραχώδεις" διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου. Είπε πως ήξερε ότι οι συνομιλίες θα ήταν δύσκολες. Αλλά δεν έκρυψε ότι εξεπλάγην από την προσπάθεια συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης να ωθήσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. "Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήθελε τη διαίρεση της Ευρώπης, αλλά στο τέλος το έκανε" είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως έχει σχέση εμπιστοσύνης με την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε την Ευρώπη να κάνει προσπάθειες για να επιτευχθεί διπλωματική λύση στη Συρία και κάλεσε τη Δύση να μην αφήσει τη Ρωσία έξω από αυτές τις συζητήσεις. "Αν θέλουμε να συζητήσουμε την προοπτική παγκόσμιας σταθερότητας και ασφάλειας, νομίζω θα ήταν λάθος να εξαιρέσουμε τη Ρωσία από αυτές τις συζητήσεις. Αυτό δεν σημαίνει πως συμφωνούμε με τη στρατηγική τους ή με όλες τις πολιτικές τους", τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ