Οι ταινίες της εβδομάδας: Στις αίθουσες ο "Αστακός" του Γιώργου Λάνθιμου

Με νέες ταινίες η κινηματογραφική εβδομάδα που αρχίζει από την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου. Ωστόσο η ματιά όλων είναι στραμμένη στον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου, την πρώτη ταινία που ο σκηνοθέτης του «Κυνόδοντα» γύρισε εκτός Ελλάδας.

Ο αστακός / The Lobster

Του Γιώργου Λάνθιμου. Με τους Κόλιν Φάρελ, Ρέιτσελ Βάις, Αριάν Λαμπέντ, Λεά Σεϊντού,  Αγγελική Παπούλια
Δραματική κομεντί, 2015, Ιρλανδία/Μ. Βρετανία/Ελλάδα/Γαλλία/Ολλανδία, 118’.
Ο ήχος των χτύπων της καρδιάς συνοδεύει διάφορα πλάνα της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, που τόσο άξιζε το βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά σε μια ταινία που αναρωτιέται «Τι είν’ αυτό που το λένε αγάπη». Μέσα από την, εκ πρώτης όψεως, παράλογη ιστορία, σύμφωνα με την οποία ο Κόλιν Φάρελ πρέπει να βρει ταίρι μέσα σε 45 μέρες διαφορετικά θα πρέπει να μεταμορφωθεί σε ζώο της επιλογής του, ο «Αστακός» εκθέτει τον... παραλογισμό τόσο των αυθαίρετων κανόνων που επιβάλλει η κοινωνία στη διαμόρφωση σχέσεων όσο και των κανόνων στους οποίους καταλήγουν όσοι προσπαθούν να διαφύγουν, τον εξοστρακισμό των εργένηδων, την εθελοτυφλία που ορίζει όσα μας ενώνουν με τους ανθρώπους στη ζωή μας. Και όλα αυτά σταράτα και (φαινομενικά) απλά, με βάθος και αλαφράδα ταυτόχρονα, με χιούμορ και σεβασμό. Οπως και οι «Αλπεις» πριν από τέσσερα χρόνια, έτσι και ο «Αστακός» σε αφήνει με σκέψεις, αλλά και με ομορφιά.

Πορφυρός λόφος / Crimson Peak

Του Γκιγέρμο ντελ Τόρο. Με τους Τομ Χίντλστον. Μία Bασικόφσκα, Τζέσικα Τσαστέιν, Τσάρλι Χάναμ
Φαντασίας, 2015, ΗΠΑ, 119’. 
Αναζωογονητικά παλιομοδίτικη ταινία τρόμου/φαντασμάτων, με αρκετές μικρές ανατροπές-δωράκια πάνω στους κανόνες του είδους, την απίθανη ατμόσφαιρα που μόνο ο Γκιγέρμο ντελ Τόρο μπορεί να πλάσει και ένα καστ-λουκούμι. Κάποιοι ίσως να αποζητήσουν περισσότερη τρομάρα, εμένα μου έφτασε και μου περίσσεψε. 

Pan

Του Τζο Ράιτ. Με τους Χιου Τζάκμαν, Λιβάι Μίλερ, Γκάρετ Χέντλαντ, Ρούνι Μάρα
Φαντασίας, 2015, ΗΠΑ/Μ. Βρετανία/Αυστραλία, 111’. 
Για όλες τις εναέριες πτήσεις του, τις διασκευές σε τραγούδια των Nirvana και των Ramones, έναν πρώιμο Κάπτεν Χουκ που μοιάζει με τον Ιντιάνα Τζόουνς και μια Χώρα του Ποτέ που μοιάζει με το «Αβαταρ», το πρίκουελ του Τζο Ράιτ πάνω στο παραμύθι του Πίτερ Παν δεν απογειώνεται ποτέ.

Ο σεφ που έπαιζε με τη φωτιά / Burnt

Του Τζον Γουέλς. Με τους Μπράντλεϊ Κούπερ, Σιένα Μίλερ, Ντάνιελ Μπρουλ
Δραματική, 2015, ΗΠΑ. 
Διασκεδαστική, αν και άκρως προβλέψιμη, ιστορία για έναν σεφ που προσπαθεί να ξαναχτίσει την καριέρα του στο Λονδίνο για να ξορκίσει το παρελθόν καταχρήσεων και αυτοκαταστροφής του. Ετοιμαστείτε για ασταμάτητο food porn και έναν Μπράντλεϊ Κούπερ να μιλά γαλλικά (άλλου είδους… porn).

Love

Του Γκασπάρ Νοέ. Με τους: Αομί Μιγιόκ, Καρλ Γκλάσμαν, Κλάρα Κριστέν
Δραματική, 2015, Γαλλία/Βέλγιο, 135. 
Ο Γκασπάρ Νοέ θέλει να τη δει «Ζωή της Αντέλ» για ένα straight ζευγάρι. Οπως λέει και ο νεαρός πρωταγωνιστής του, θέλει να κινηματογραφήσει τη «συναισθηματική σεξουαλικότητα». Δεν είναι σοκαριστικό ότι ο Νοέ δεν τα καταφέρνει. Ηταν, είναι και θα είναι τόσο ναρκισσιστής που ακόμα και όταν οι ηθοποιοί του είναι ολόγυμνοι, κάνουν έρωτα και έχουν οργασμούς μπροστά στην κάμερα, κάθε καρέ γυρνάει προς αυτόν. Και δεν αφορά κανέναν.

Ξενοδοχείο για τέρατα 2 / Hotel Transylvania 2

Του Γκέντι Ταρτακόβσκι. Με τις φωνές των Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, Κωνσταντίνου Τζούμα
Κινούμενα σχέδια, 2015, ΗΠΑ, 89’.  
Αδιάφορο σίκουελ στο κατά τ’ άλλα ευφάνταστο πρώτο «Ξενοδοχείο για τέρατα». Η Μέιβις και ο Τζόναθαν κάνουν παιδί και ο, παππούς πια, Δράκουλας προσπαθεί να ξυπνήσει το βαμπίρ που κρύβει το εγγόνι του για να τους κρατήσει όλους κοντά του.

Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός

Του Στράτου Μαρκίδη. Με τους Χρύσα Ρώπα, Γιάννη Τσιμιτσέλη
Κωμωδία, 2015, Ελλάδα. 
Ριμέικ της κλασικής ελληνικής κωμωδίας.

Επιστροφή στην Ιθάκη

Του Λοράν Καντέ. Με τους Ιζαμπέλ Σάντος, Χόρχε Περουγκόρια, Νέστορ Χιμένες.
Δραματική, 2014, Γαλλία/Βέλγιο, 95’. 
Η επανασύνδεση μιας παρέας με αφορμή την επιστροφή ενός από τα μέλη της από την εξορία του στην Ισπανία οδηγεί σε μια νύχτα αναμνήσεων, αλκοόλ και επανατοποθετήσεων σε μια ταράτσα που κοιτά τον ουρανό και τη σύγχρονη κοινωνία της Αβάνας. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ