Δημήτρης Καμπουράκης: Και γενοκτονία και εθνοκάθαρση; Γιατί έβλεπε στο διαδίκτυο Πόντιους κρεμασμένους, σφαγιασμένους ή ετοιμοθάνατους‏

Ο Τζώνης, για πρώτη ίσως φορά στη ζωή του, απευθύνθηκε με σεβασμό προς τον ρεπόρτερ Κατάλευκο. Αιτία ήταν οι δεκάδες φωτογραφίες που έβλεπε στο Διαδίκτυο με κρεμασμένους, σφαγιασμένους ή ετοιμοθάνατους Πόντιους.

 Το όλον πράγμα δεν σήκωνε πλάκα:
- «Αρχηγέ, εσύ που τα έχεις μελετήσει, τι ήταν τελικά; Αυτό που έκαναν οι Τούρκοι στον Ποντιακό Eλληνισμό ήταν γενοκτονία ή εθνοκάθαρση;».
- «Μα δεν υπάρχει καθαρότερο πράγμα νεαρέ μου και απορώ που το συζητάμε. Ηταν και γενοκτονία και εθνοκάθαρση».
- «Και;» απόρησε ο Τζώνης. «Πώς και δηλαδή; Αλλο δεν είναι η γενοκτονία και άλλο η εθνοκάθαρση;».
- «Αλλο είναι, όμως κάλλιστα το ένα μπορεί να περιλαμβάνεται μέσα στο άλλο. Και στην περίπτωση του Ποντιακού Ελληνισμού συμβαίνει ακριβώς αυτό».
- «Δηλαδή...».

*Στο Έθνος

- «Τι είναι η γενοκτονία κατά τον ΟΗΕ; Σχεδιασμένες πράξεις, που αποσκοπούν στην εξόντωση ολόκληρης ή ενός μέρους κάποιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας. Αυτό ακριβώς δεν έγινε με τους Ποντίους; Ηταν 800.000 συνολικά και εξοντώθηκαν οι 353.000, ενώ οι υπόλοιποι εκδιώχθηκαν απ’ την πατρίδα τους. Τυχαία τους έσφαξαν οι Τούρκοι ή το έκαναν σχεδιασμένα; Μα φυσικά σχεδιασμένα και συστηματικά, όπως έκαναν και με τον Μικρασιατικό Ελληνισμό και με τους Αρμένιους. Περιλαμβάνονται λοιπόν οι Πόντιοι στον ορισμό του ΟΗΕ για τη γενοκτονία; Ασφαλώς ναι και με το παραπάνω».
- «Και η εθνοκάθαρση;».
- «Η εθνοκάθαρση κατά τον ΟΗΕ, Τζώνη, είναι η βίαιη εκδίωξη από έναν τόπο, κάποιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας, ώστε ο γεωγραφικός αυτός χώρος να ‘καθαρίσει’ και να ανήκει αποκλειστικά σε μια άλλη ομάδα. Εκδιώχθηκαν οι Πόντιοι με βίαιο τρόπο από τα πατρογονικά τους; Ασφαλώς. Αρα έχουμε να κάνουμε και με εθνοκάθαρση. Αν τους εκτόπιζαν απλώς, θα ήταν σκέτη εθνοκάθαρση, εφόσον εξόντωσαν και τους μισούς, έχουμε και γενοκτονία και εθνοκάθαρση. Επειδή όμως η γενοκτονία είναι σαφώς ειδεχθέστερη από την εθνοκάθαρση και στην περίπτωσή μας έχουμε και τα δυο, η Ελλάδα είναι λογικό να χρησιμοποιεί τον ισχυρότερο ιστορικά και νομικά όρο, δηλαδή τη γενοκτονία».

Ο Τζώνης γούρλωσε τα μάτια, διότι πολλά πράγματα σχετικά με την Ιστορία και το Διεθνές Δίκαιο ξεκαθάρισαν απότομα στο μυαλό του:

- «Μα τότε γιατί τσακωνόμαστε αρχηγέ;».
- «Διότι είμαστε ηλίθιος και αυτοκτονικός λαός, Τζώνη» ξέσπασε ο Κατάλευκος. «Διότι το έχουμε χούι να πληγώνουμε στα καλά καθούμενα τους δικούς μας και να προσφέρουμε στο πιάτο επιχειρήματα στους εχθρούς μας».
- «Λένε όμως ότι οι επιστήμονες δικαιούνται να έχουν καθαρά επιστημονικές αντιρρήσεις και να διατυπώνουν διαφορετική άποψη από την επίσημη, δίχως να τους πετροβολούν οι πολλοί».
- «Φυσικά δικαιούνται Τζώνη μου. Αλλά εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μαθηματικές εξισώσεις. Εδώ έχει τρέξει αίμα και δάκρυα και πόνος, άρα η επιστήμη δεν πρέπει βεβαίως να φιμώνεται, αλλά από μόνη της οφείλει να είναι σεμνή και ταπεινή και χαμηλοβλεπούσα. Ειδικά όταν πρόκειται για τη μειοψηφούσα επιστημονική άποψη επί του θέματος...».

Η γνώμη μου
H μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ
Με την υπ’ αριθμόν 39 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (2-11-2015), δεκατέσσερα περιφερειακά αεροδρόμια παραχωρούνται οριστικώς και αμετακλήτως για σαράντα χρόνια στη γερμανική Fraport. Είναι η πρώτη ιδιωτικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία έως προχθές διαφωνούσε σφόδρα. Ως αντιπολίτευση, οι σημερινοί υπουργοί είχαν ηγηθεί κινητοποιήσεων για την ακύρωσή της (η συμφωνία έγινε επί Σαμαρά) και είχαν υποσχεθεί στους πάντες ότι «τα ελληνικά αεροδρόμια δεν θα ξεπουληθούν». Τώρα, οι τότε αγωνιστές έβαλαν εν σώματι την υπογραφούλα τους κάτω από το «ξεπουλητήριο». Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα...

Κατά τη γνώμη μου, το πρόβλημα δεν είναι ότι οι σημερινοί υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τις υπογραφές και τα δημόσια επιχειρήματά τους, μεταλλάσσονται ραγδαία σε τέως σαμαροβενιζελικούς. Αυτό ήταν αναμενόμενο. Το πραγματικό πρόβλημα για τη χώρα θα προκύψει αν και οι σημερινοί νεοδημοκράτες ή πασόκοι μεταλλαχθούν αντιστοίχως σε παλαιούς συριζαίους. Τότε θα ξαναζήσουμε την ίδια αδιέξοδη αντιπαράθεση από την ανάποδη, αλλά με πανομοιότυπα τραγικά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ