Οι ταινίες της εβδομάδας: Οι κινηματογραφικές πρεμιέρες στις αθηναϊκές αίθουσες

Ταινίες όπως ο «Γιος του Σαούλ» και το «Dheepan, ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα» προβάλλονται στις αίθουσες. Δείτε τις.

Το παραμύθι των παραμυθιών

Του Ματέο Γκαρόνε.
Με τους Σάλμα Χάγεκ, Βενσάν Κασέλ
Φαντασίας, 2015.
Ιταλία/Γαλλία/Μ. Βρετανία, 125’

Από τον σκηνοθέτη του «Gomorra» μια αποστομωτικά όμορφη στην καλλιτεχνική της ενορχήστρωση ταινία, η οποία αποπειράται να αφηγηθεί το πιο παραμυθένιο απ’ όλα τα παραμύθια, αλλά βάζει τρικλοποδιά στον εαυτό της με την ασυγκράτητη φιλοδοξία -και διάρκειά- της. Σκοτεινή, μακάβρια και μαυρο-χιουμοριστική, για αλλαγή, αλλά με πολλά χαλαρά συνδετικά στοιχεία. Ο Βενσάν Κασέλ σε φουλ λαγνεία και η Σάλμα Χάγεκ σε φουλ μεγαλεία.

Σύμπτωμα

Του Αγγελου Φραντζή. Με την Κάτια Γκουλιώνη
Φαντασίας, 2015. Ελλάδα

Ο Αγγελος Φραντζής επενδύει το νέο σκοτεινό θρίλερ φαντασίας του με την κομψή αισθητική και τα μελετημένα κάδρα του. Η Κάτια Γκουλιώνη είναι ο οδηγός του σε μια μυστήρια ιστορία που ξεκινά με την εισβολή μιας διαβολικής φιγούρας σε ένα απομονωμένο ελληνικό νησί. Εχει κάτι από Ταρκόφσκι η ατμόσφαιρα, με την Γκουλιώνη να κάνει υπερβάσεις τόσο ως χαρακτήρας όσο και ως ηθοποιός.

Dheepan, ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα

Του Ζακ Οντιάρ. Με τους Τζεσουθασάν Αντονιθασάν, Καλιεσβάρι Σρινιβασάν
Δραματική, 2015. Γαλλία, 109’

Χρυσός Φοίνικας για το βαθιά ανθρώπινο δράμα του Ζακ Οντιάρ, το οποίο αφηγείται την ιστορία ενός στρατιώτη των Ταμίλ που αποδρά από τον εμφύλιο στη Σρι Λάνκα, παριστάνοντας πως είναι οικογένεια με μια άγνωστή του κοπέλα και ένα μικρό κορίτσι. Ο Γκανέσα είναι ο θεός των νέων ξεκινημάτων και δεν είναι τυχαίο που η «γυναίκα» του, Ντιπάν, προσεύχεται σ’ αυτόν: η νέα τους αρχή σ’ ένα παριζιάνικο προάστιο απαιτεί τεράστια αποθέματα δύναμης και ευελιξίας.

Τέλος διαδρομής

Του Τζέιμς Πόνσολντ. Με τους Τζέσι Αϊζενμπεργκ, Τζέισον Σίγκελ
Δραματική, 2015. ΗΠΑ, 106’

Αφήνει μια γλύκα η ιστορία της συνέντευξης που είχε δώσει ο συγγραφέας Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας σε δημοσιογράφο του «Rolling Stone» λίγο μετά τον θρίαμβο του «Infinite Jest» - και προτού τελικά αυτοκτονήσει. Αντιλαμβάνεσαι ότι ρέπει ελαφρώς προς την αγιογραφία, αλλά χωρίς πολλά σορόπια ή υπερβολές, οπότε τελικά αποτυπώνεται το απόθεμα ταλέντου του Φόστερ Γουάλας. Και το κρίμα.

Τοσοδούλικα: Η κοιλάδα των χαμένων μυρμηγκιών  

Των Ελέν Ζιρό, Τομά Ζαμπό
Κινούμενα σχέδια, 2013,
Γαλλία/Βέλγιο, 89’

Μια μικρή πασχαλίτσα προσπαθεί να συμφιλιώσει δυο φυλές μυρμηγκιών που έχουν οδηγηθεί σε πόλεμο. Βραβείο Σεζάρ Καλύτερης Ταινίας Animation.

The Republic

Του Δημήτρη Τζέτζα.
Με τους Προμηθέα Αλειφερόπουλο, Αλέξανδρο Λογοθέτη, Γιάννη Στάνκογλου, Ερρίκο Λίτση
Θρίλερ, 2015. Ελλάδα

 Πολιτικό θρίλερ για έναν άντρα που προσλαμβάνεται από έναν διαπλεκόμενο μεγαλο δημοσιογράφο για να κάνει παράνομες παρακολουθήσεις, οι οποίες τον οδηγούν σε κρίση ηθικής.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ