Θρίαμβος για τον Γιώργο Λάνθιμο! Στα Ευρωπαϊκά Βραβεία 2015 απέσπασε του καλύτερου σεναρίου με τον «Αστακό» του

Ο "Αστακός" ήταν υποψήφιος σε τρεις ακόμα κατηγορίες. Καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία η «Νιότη» του Πάολο Σορεντίνο .

Tο βραβείο καλύτερου σεναρίου στη φετινή απονομή των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, απέσπασε η ταινία «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου και του Ευθύμη Φιλίππου. 

Η ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη, ήταν υποψήφια και σε άλλες τρεις κατηγορίες, σε αυτή της Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας, της Σκηνοθεσίας και της Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας για τον ρόλο που ενσαρκώνει ο Κόλιν Φάρελ, ενώ έχει ήδη κερδίσει άλλο ένα βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, για τα καλύτερα κοστούμια. 

Ο Πάολο Σορεντίνο κατάφερε, δύο χρόνια μετά το θρίαμβο της «Τέλειας Ομορφιάς» που του χάρισε  τα ευρωπαϊκά βραβεία καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας, να επαναλάβει τον θριάμβό του.  Το «Youth» επαναλαμβάνει τη διπλή βράβευση και μαζί χαρίζει στον Σερ Μάικλ Κέιν το πρώτο βραβείο ερμηνείας του στην ιστορία των ευρωπαϊκών βραβείων - αλλά και ένα από τα λίγα που έχει κερδίσει στην καριέρα του.

Ο Σερ Μάικλ Κέιν μαζί με την Σάρλοτ Ράμπλινγκ και τον Κριστόφ Βαλτς - και οι τρεις παρέλαβαν τιμητικά βραβεία από την Ευρωπαϊκή Ακαδημίας Κινηματογράφου - υπήρξαν τα κεντρικά πρόσωπα μιας φλύαρης απονομής που είχε όμως ως κεντρικό της θέμα τις πληγές της Ευρώπης, τη σημασία της Τέχνης ως άμυνα απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή επίθεσης και έναν έντονο πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα κατά του ρατσισμού.

Η Σάρλοτ Ράμπλινγκ - όπως ακριβώς και ο Σερ Μαίκλ Κέιν - παρέλαβε εκτός από το τιμητικό της βραβείο και το Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαίας Ηθοποιού για τα «45 Χρόνια».

Με τον εμβληματικό - κατά του μίσους - μονόλογο του Τσάρλς Τσάπλιν από τον «Μεγάλο Δικτάτορα» ξεκίνησε η 28η τελετή απονομής των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου - ιδανική έναρξη για μια ευρωπαϊκή γιορτή που γίνεται κόντρα στη σκιά που έχει πέσει πάνω από την Ευρώπη μετά τα γεγονότα της 13η Δεκεμβρίου στο Παρίσι, αλλά και τα κύματα των προσφύγων που δοκιμάζουν την αν(τ)οχή μιας ολόκληρης ηπείρου.

To τιμητικό βραβείο στον Σερ Μάικλ Κέιν (που έχει δοθεί μόνο δύο φορές στο παρελθόν και είναι απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου) παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Βιμ Βέντερς, εξυμνώντας όχι μόνο μια καριέρα φτιαγμένη από εμβληματικούς ρόλους, αλλά και μια ζωή - παράδειγμα για όλους τους νέους - καλλιτέχνες και μη αυτού του κόσμου. Ο Μάικλ Κέιν μίλησε για όλα τα βραβεία που έχει χάσει μέχρι σήμερα και μίλησε για την καριέρα και τη ζωή του ευχαριστώντας την Ακαδημία.

Το τιμητικό βραβείο στον Κριστόφ Βαλτς παρουσίασε ο Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ. Ο Κριστόφ Βαλτς μίλησε φανερά συγκινημένος για το ποσοστό της τύχης που συνέβαλε στην καριέρα του. «Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι είναι 100%», δήλωσε ευχαριστώντας την Ακαδημία για την τιμή.

«Οι ταινίες που κάνουμε δεν μπορούν να διαχωριστούν από τον κόσμο που ζούμε». Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Ανιέσκα Χόλαντ μίλησε για την ανάγκη να μην αφήσουμε τον ολοκληρωτισμό να κυριεύσει στην Ευρώπη και να συνεχίζουμε όλοι να παλεύουμε για το δικαίωμα στην ελευθερία - του λόγου και της αυτοδιάθεσης. Μαζί της ο Βιμ Βέντερς μίλησε για το πως όλο πηγαίνουμε προς τα πίσω και προέτρεψε όλους να είμαστε ατρόμητοι - σαν πολίτες της Ευρώπης απέναντι σε όλες τις προκλήσεις και ως κινηματογραφιστές.

Το τιμητικό βραβείο στη Σάρλοτ Ράμπλινγκ παρουσίασε ο Φρανσουά Οζόν (την έχει σκηνοθετήσει τέσσερις φορές μέχρι σήμερα, ανάμεσα στις οποίες σστο «Κάτω από τη Αμμο» και στην «Πίσίνα» - για το δεύτερο κέρδισε και το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στα Ευρωπαϊκά Βραβεία). Η Σάρλοτ Ράμπλινγκ, φανερά συγκινημένη, δήλωσε ότι η σημερινή βραδιά είναι η εκπλήρωση ενός ονείρου όταν ήταν μικρή - να διασχίσει μια γέφυρα και να καταφέρει να ζήσει και να εργαστεί στην Ευρώπη και να μην μείνει μόνο μέσα στα σύνορα της Αγγλίας. Και συμπληρώσε ότι δέχτηκε το βραβείο όχι για την καριέρα της αλλά για το γεγονός μιας πραγματική Ευρωπαϊκής Ακαδημίας.

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΑΙΝΙΑ 2014: - Νιότη του Πάολο Σορεντίνο

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ 2014: Eνα Περιστέρι Eκατσε σε Ενα Κλαδί Συλλογιζόμενο την Υπαρξή του του Ρόι Αντερσον

PEOPLE'S CHOICE AWARD: Το Μικρό Νησί του Αλμπέρτο Ροντρίγκες

ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ 2014: - Πάολο Σορεντίνο για τη «Νιότη»

ΕΥΡΩΠΑΙΑ ΗΘΟΠΟΙΟΣ 2014: Σαρλότ Ράμπλινγκ για το «45 Χρόνια»

ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ 2014: - Μάικλ Κέιν για τη «Νιότη»

ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ : Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου για τον «Αστακό»

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ - ΒΡΑΒΕΙΟ FIPRESCI: - Mustang της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: Amy του Ασίφ Καπάντια

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ: Song of the Sea του Τομ Μουρ

EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑ: Picnic του Γεράρδο Χερέρο

CARLO DI PALMA - ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Μάρτιν Γκσλάχτ για το «Goodnight Mommy» των Σεβερίν Φιαλά και Βερόνικα Φρανζ

ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΜΟΝΤΕΡ: Γιάτσεκ Ντρόσιο για το «Body» της Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα από την Πολωνία

ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ: Cat's Eyes για το «The Duke of Burgundy» του Πίτερ Στρίκλαντ

ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Σιλβί Ολιβέ για το «The Brand New Testament» του Ζακό Βαν Ντορμέλ

ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ: Σάρα Μπλένκισοπ για το «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου

ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΗΧΟΥ: Βάσκο Πιμεντέλ και Μιγκέλ Μαρτίνς για το «Arabian Nights - Vols I-III» του Μιγκέλ Γκομές

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ