Γιορτινό σιγοψημένο χοιρινό με γλάσο από μπαχαρικά και σιρόπι σφένδαμου - το υπογράφει ο Γιάννης Λουκάκος

Ένα ωραίο πιάτο για όλη την οικογένεια, ιδανικό για γιορτινά τραπέζια....

ΥΛΙΚΑ

Για το κρέας
2 κιλά χοιρινός λαιμός, χωρίς το κόκαλο
50 γρ. σιρόπι σφενδάμου
125 γρ. καστανή ζάχαρη
20 γρ. μουστάρδα ντιζόν
2 γρ. φύλλα θυμάρι, ψιλοκομμένα
25 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
3 γρ. τσίλι αποξηραμένο
5 γρ. μαραθόσπορος, τριμμένος
40 γρ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για αυτή τη συνταγή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κρέας
Με το μπλέντερ αναμειγνύουμε πολύ καλά το σιρόπι σφενδάμου, τη ζάχαρη, τη μουστάρδα, το θυμάρι, το σκόρδο, το τσίλι, το μαραθόσπορο, το αλάτι και το πιπέρι.  Με το μείγμα αυτό καλύπτουμε το κρέας και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 24 ώρες, στο ψυγείο.
Δένουμε το κρέας με μαγειρική κλωστή σε όλο του το μήκος, ώστε να μαγειρευτεί ομοιόμορφα, τυλίγουμε καλά με λαδόκολλα και έπειτα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 2 ώρες στους 100°C.  Αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 140°C και ψήνουμε για άλλες δύο ώρες.  Τέλος, αφαιρούμε το κρέας από τη λαδόκολλα και κρατάμε τους χυμούς σε μια κατσαρόλα.  Αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 250°C και ψήνουμε το κρέας για μισή ώρα ακόμα. Παράλληλα σιγοβράζουμε τους χυμούς μέχρι να συμπυκνωθεί το υγρό και να γίνει σχετικά παχύρρευστο, σαν γλάσο.  Αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15 λεπτά, γλασάρουμε με το γλάσο  και σερβίρουμε.

Who is Who

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet. Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ