Μοχάμεντ Μπουαζίζι: Ο Τυνήσιος πλανόδιος μανάβης που αυτοπυρπολήθηκε και πυροδότησε την Αραβική Άνοιξη - Βίντεο

Η βρετανική εφημερίδα The Times, το 2011, είχε επιλέξει ως Πρόσωπο της Χρονιάς τον Τυνήσιο πλανόδιο οπωροπώλη του οποίου η αυτοπυρπόληση πυροδότησε τις λαϊκές εξεγέρσεις πρώτα στη χώρα του και αργότερα σε όλη τη Μέση Ανατολή.

"Ο Μοχάμεντ Μπουαζίζι δεν ήταν επαναστάτης, αλλά η μοναχική διαμαρτυρία του χρησίμευσε ως καταλύτης για ένα κύμα εξεγέρσεων που έχει αλλάξει τη Μέση Ανατολή" σημείωνε τότε η εφημερίδα.

Ήταν 17 Δεκεμβρίου του 2010 όταν ο Μοχάμεντ αυτοπυρπολήθηκε, διαμαρτυρόμενος για την κατάσχεση των προϊόντων του από την αστυνομία επειδή δεν είχε άδεια. Η ενέργεια αυτή του 27χρονου πωλητή, ο οποίος τελικά εξέπνευσε στις 4 Ιανουαρίου του 2011, είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης αρχικά στη Σιντί Μπουζίντ και στη συνέχεια σε διάφορες πόλεις της Τυνησίας. Στις 14 Ιανουαρίου του 2011, ο πρόεδρος της χώρας Μπεν Αλί εγκατέλειψε την Τυνησία και κατέφυγε στη Σαουδική Αραβία. Την εξουσία ανέλαβε ο μέχρι τότε πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γκανουσί. Στις 28 Ιανουαρίου 2011 άρχισαν διαδηλώσεις με αίτημα και την παραίτηση του Γκανουσί.

Το χρονικό των διαδηλώσεων

Μετά την αυτοπυρπόληση του Μοχάμεντ Μπουαζίζι κάτοικοι της Σιντί Μπουζίτ συγκεντρώθηκαν έξω από κυβερνητικά κτίρια στην πόλη για να διαμαρτυρηθούν κατά της αστυνομίας. Η κάλυψη των διαδηλώσεων από τα μέσα ενημέρωσης της Τυνησίας ήταν περιορισμένη.

Στις 27 Δεκεμβρίου ανεξάρτητες εργατικές ενώσεις οργάνωσαν διαδήλωση στην Τύνιδα για συμπαράσταση προς τους κατοίκους της Sidi Bou Zid ενώ παράλληλα προέβαλαν και το αίτημα για δημιουργία θέσεων εργασίας. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στις πόλεις Sousse, Sfax and Meknassy. Στις 28 του μήνα η Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων της Τυνησίας (Tunisian Federation of Labour Unions) οργάνωσε διαδήλωση στην Γκαφσά. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και στις 29 Δεκεμβρίου. 

Στις 30 Δεκεμβρίου η αστυνομία διέλυσε διαδηλώσεις στις πόλεις Monastir, Sbikha και Chebba. Την επομένη η Tunisian National Lawyers Order κάλεσε τους δικηγόρους σε συγκέντρωση στην πρωτεύουσα ενώ ο Mokhtar Trifi, πρόεδρος της Λίγκα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τυνησίας (Tunisian Human Rights League)(LTDH), κατήγγείλε όπως αναφέι η Αυγή ότι δικηγόροι σε ολόκληρη τη χώρα είχαν χτυπηθεί άγρια από την αστυνομία.

Στις 3 Ιανουαρίου έγιναν διαδηλώσεις στην πόλη Ταλά στη διάρκεια των οποίων ξέσπασαν επεισόδια. Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει με τη χρήση δακρυγόνων τους διαδηλωτές οι οποίοι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και επιτέθηκαν στα γραφεία του Constitutional Democratic Rally.

Στις 6 Ιανουαρίου οι Τυνήσιοι δικηγόροι κήρυξαν απεργία διαμαρτυρόμενοι και για τις βιαιοπραγίες αστυνομικών εις βάρος συναδέλφων τους τις προηγούμενες ημέρες. Τις επόμενες ημέρες και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι κήρυξαν απεργία.

Στις 27 Ιανουαρίου έγινε ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Ωστόσο, οι διαδηλωτές δεν ικανοποιήθηκαν και άρχισαν νέες διαμαρτυρίες την επόμενη ημέρα, με αίτημα την παραίτηση και της κυβέρνησης του Γκανουσί. Στις 29 Ιανουαρίου στην πόλη Γκαφσά σημειώθηκε μία ακόμη αυτοπυρπόληση νέου 21 ετών, ο οποίος ήταν άνεργος και όπως αναφέρει η Αυγή με τον τρόπο αυτό ήθελε να "καταγγείλει την οικτρή οικονομική κατάσταση".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ