Ελληνικό παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό από την Ντίνα Νικολάου - Delicious  δίπλες

Παραδοσιακό γλυκό που σερβίρεται κυρίως τα Χριστούγεννα. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας μοιράζεται σε γάμους, βαφτίσια και χαρές.

Υλικά

Για 60 δίπλες περίπου
5 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
1 βανίλια
60 γρ. λικέρ πορτοκάλι ή ούζο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
350 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. γάλα
650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο + λίγο για το άνοιγμα των φύλλων
άφθονο ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
1 ξυλάκι κανέλα
Για το στόλισμα
1 φλιτζάνι καρύδια, χοντροκοπανισμένα
κανέλα, σκόνη
2-3 κουτ. σούπας μέλι

Ευχαριστούμε το dinanikolaou.gr και την Ντίνα Νικολάου για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση
Για το σιρόπι: Βάζω σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα και βράζω το σιρόπι για 3 λεπτά (από τη στιγμή που θα πάρει βράση). Αφήνω στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρό.
Για τις δίπλες: Βάζω στον κάδο του μίξερ τα αυγά, το ούζο, το βούτυρο, το γάλα, το αλάτι και τη βανίλια. Χτυπάω με το σύρμα για 4-5 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία, αφράτη κρέμα.
Σταματάω το μίξερ, και βάζω τον γάτζο που είναι ειδικό για ζύμες. Ξαναβάζω σε λειτουργία το μίξερ στην χαμηλή ταχύτητα και με ένα κουτάλι αρχίζω να ρίχνω λίγο λίγο το αλεύρι.  Χτυπάω μέχρι να αποκτήσει η ζύμη ελαστικότητα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
Σταματάω το μίξερ και βγάζω τον κάδο. Σκεπάζω τη ζύμη με μια μεμβράνη και την αφήνω να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Κόβω την ζύμη σε μικρά κομμάτια. Αλευρώνω το τραπέζι ή τον πάγκο και τοποθετώ ένα κομμάτι ζύμης. Με τον λεπτό πλάστη (βέργα) ανοίγω όσο πιο λεπτά φύλλα μπορώ (2-3 χιλ). 
Κόβω το φύλλο σε κομμάτια 5x10 εκ., και τα αφήνω σκεπασμένα με πετσέτα μέχρι να κάνω και τα υπόλοιπα φύλλα.
Σε μια κατσαρόλα βάζω άφθονο ηλιέλαιο να ζεσταθεί. Ρίχνω το πρώτο κομμάτι ζύμης και μόλις δω ότι αρχίζει να βγάζει φουσκαλίτσες (σε 15 δευτ.) Με δύο πηρούνια ανά χείρας, γυρίζω σε ρολό. Δηλαδή, πιάνω ανάμεσα στα δόντια του πρώτου πηρουνιού την άκρη της δίπλας και με την βοήθεια του δεύτερου πηρουνιού γυρίζω τη ζύμη γύρω από το πρώτο πηρούνι. Μόλις πάρει ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα η δίπλα την βγάζω και την αφήνω σε πιατέλα, στρωμένη με χαρτί κουζίνας να στραγγίξει από το λάδι. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσω με όλες τις δίπλες.
Βουτάω τις δίπλες στο σιρόπι και τις τοποθετώ σε μεγάλη πιατέλα. Περιχύνω με το μέλι και πασπαλίζω με καρύδια και κανέλα.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ