Οι ταινίες της εβδομάδας για μέρες γεμάτες κέφι και ωραία φίλμ με ρομάντζο, περιπέτεια, δράση

Πλούσια- ποσοτικά- η κινηματογραφική εβδομάδα που διανύουμε, με νέες ταινίες από τους αδελφούς Ταβιάνι και Ρον Χάουαρντ (απογοητευτική η μεταφορά του βραβευμένου βιβλίου του Ναθάνιελ Φίλμπρικ) και μία διασκευή ενός best–seller του Κόλμ Τόιμπιν (Brooklyn) που έρχεται με καλές συστάσεις από το εξωτερικό, αν και δεν ξεφεύγει τελικά από το γραφικό ρομάντζο.

 Οι παιδικές ταινίες (όπως ένας άκρως πειραγμένος –στα όρια του εξωφρενικού- Μικρός πρίγκιπας) δεν θα μπορούσαν φυσικά λόγω περιόδου να λείπουν. Οι σινεφίλ ας προτιμήσουν τη φορμαλιστική, αν και υπερτιμημένη, Σιωπηλή δολοφόνο.

Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ

THE ASSASSIN. Σκηνοθεσία: Χου Χσιάο Χσιέν.

Πρωταγωνιστούν: Σου Κι, Τσανγκ Τσεν, Τσουμαμπούκι Σατόσι, Ζου Γιουν.

Ταϊβάν, Κίνα, Γαλλία. Διάρκεια: 105 λεπτά.

Υπόθεση

Κίνα, 9ος αιώνας. “Σαν να ήταν πουλί που πετάει, κόψε τον” προστάζει η μοναχή την εξαιρετικά ικανή και νεαρή εκτελέστρια Γινιάνγκ. Λίγο μετά τον δικαιολογημένο δισταγμό της να σκοτώσει ένα υποψήφιο θύμα, παρουσία του παιδιού του, η ίδια μοναχή της επισημαίνει ότι είναι πολύ καλή στο σπαθί, αλλά η καρδιά της δεν είναι γενναία. Για να αποδείξει το εντελώς αντίθετο, η Γινιάνγκ θα πρέπει να μεταβεί στη γενέτειρά της και να σκοτώσει έναν ξάδελφό της, άρχοντα βασιλείου, πρώην αρραβωνιαστικό της και πιθανότατα μεγάλο έρωτά της.

Ο Χου Χσιάο Χσιέν είναι ο πιο γνωστός σκηνοθέτης του σινεμά της Ταϊβάν (αν και μόλις τα τελευταία χρόνια ο ίδιος αποκάλυψε την κινέζικη καταγωγή του). Με άπειρα βραβεία στο ενεργητικό του, είναι ένα από τα αγαπημένα παιδιά των μεγαλύτερων κινηματογραφικών Φεστιβάλ με Χρυσό Λιοντάρι στη διάθεσή του (Η Πόλη της Θλίψης, 1989) και πολλά βραβεία σκηνοθεσίας, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου που απέσπασε για τη σκηνοθεσία της παρούσας ταινίας στο τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών. Μάλιστα, η Σιωπηλή δολοφόνος (το επίθετο είναι προσθήκη των Ελλήνων διανομέων για να δικαιολογήσουν μάλλον, πέρα από τον ίδιο τον κεντρικό χαρακτήρα, την έλλειψη πολλών διαλόγων) ήταν πρώτη στις βαθμολογίες πολλών κριτικών, πάνω ακόμη και από τον Γιο του Σαούλ, και φαβορί για τον Χρυσό Φοίνικα. Το έγκυρο περιοδικό Sight and Sound τη ψήφισε ως το καλύτερο φιλμ της χρονιάς, ενώ κοσμεί τις λίστες όλων σχεδόν των ξένων κριτικών με τις καλύτερες ταινίες του έτους.

Ο σκηνοθέτης φημίζεται για το στατικό του σινεμά με τα μεγάλα πλάνα. Άλλωστε ο ίδιος έχει δηλώσει τη μεγάλη του αδυναμία στον Ιάπωνα Γιασουχίρο Όζου, για τον οποίο είχε γυρίσει και μια ταινία με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του (Café Lumiere, 2003). Εμφανής είναι και η επιρροή του από τους θεατρικούς κώδικες (The Puppetmaster, 1993, Λουλούδια της Σανγκάης, 1998), ενώ στο έργο του έχει αποτυπωθεί επιτυχημένα και συστηματικά η σύγχρονη ιστορία της Ταϊβάν (Μια Εποχή να Ζήσεις και Μια Εποχή για να Πεθάνεις, 1987, η προαναφερθείσα Πόλη της Θλίψης). Ένα σινεμά που ενίοτε αγγίζει τον θεατή, αλλά που τις περισσότερες φορές απαιτεί και την υπομονή του και που κάποιες φορές συνορεύει με τη φλυαρία και την ανουσιότητα (θυμίζω τη γαλλική του ταινία Κυνηγώντας το κόκκινο μπαλόνι με τη Ζιλιέτ Μπινός το 2008).

Η Σιωπηλή Δολοφόνος είναι σίγουρα μία από τις καλύτερες του δημιουργίες. Τοποθετημένη χρονικά την περίοδο της Δυναστείας των Τανγκ, το φιλμ χρησιμοποιεί ως αδιαμφισβήτητο μέσο τις εικόνες και την πανέμορφη φωτογραφία για να δημιουργήσει ένα οπτικά εκθαμβωτικό υπαρξιακό δράμα μιας εποχής, όπου η μία μάχη διαδεχόταν την άλλη, όπου “οι ιερές αρετές δεν έχουν καμία αξία” και τα πραγματικά αισθήματα δεν εκδηλώνονταν σχεδόν ποτέ. Μακριά από τους πολεμιστές που πετούν πάνω στα δέντρα και κρατώντας μόνο την καλλιγραφία των ταινιών αυτών, παραδίδει το πορτρέτο μιας μοναχικής πολεμίστριας (η μούσα του σκηνοθέτη Σου Κι), τα συναισθήματα της οποίας την κρατούν δέσμια του νου της, όπως λέγεται στην ταινία. Εντυπωσιακό και πανέμορφο στιλιστικό σινεμά, μοιάζει όμως με ένα προσχεδίασμα σεναρίου που θα μπορούσε να έχει επιπρόσθετη πολλή ουσία, καθώς όλοι οι χαρακτήρες έχουν τεράστιο ενδιαφέρον, αλλά δεν ολοκληρώνονται ποτέ. Νιώθεις το τεράστιο δράμα που κρύβεται από πίσω, θέλεις να παρασυρθείς από τον πόνο της Σου Κι, αλλά τελικά μένεις σχετικά ανέπαφος. Ίσως γιατί και η καλλιγραφική αποστασιοποίηση είναι πρωταρχικό μέλημα του δημιουργού.

Αξίζει να αναζητήσετε για τον Ταϊβανέζο σκηνοθέτη την πλήρως κατατοπιστική έκδοση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (εκδόσεις Ιανός) σε επιμέλεια Νίκου Σαββάτη, με αφορμή το αφιέρωμα που πραγματοποιήθηκε στο Φεστιβάλ το 2005 στο συνολικό του έργο. Πρόκειται για μια εξαιρετική εισαγωγή στη φιλμογραφία του Χου Χσιάο Χσιέν, που στην Ελλάδα τουλάχιστον δεν έχει βρει ακόμη το κοινό του.

BROOKLYN
Παραγωγή: Ιρλανδία – Βρετανία – Καναδάς

Σκηνοθεσία: Τζον Κρόουλι
Πρωταγωνιστούν: Σαουάρς Ρόναν, Ντόμναλ Γκλίσον, Έμορι Κοέν, Τζιμ Μπρόντμπεντ

Yπόθεση
Μια νεαρή γυναίκα, η Έιλις την δεκαετία του ’50
, μετακομίζει από μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας στο πολύβουο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου -αντίθετα με την ζωή που άφησε πίσω- βρίσκει την ευκαιρία να πιάσει δουλειά, να χτίσει το μέλλον της και να βρει τον έρωτα, στο πρόσωπο του Ιταλοαμερικανού Τόνι. Όταν μια οικογενειακή τραγωδία την φέρνει πίσω στην Ιρλανδία, η Έιλις βρίσκεται και πάλι στην παλιά της ζωή, αυτή τη φορά με τον Τζιμ να την διεκδικεί. Αναβάλλοντας διαρκώς την επιστροφή της στις ΗΠΑ, η Έιλις βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φοβερό δίλημμα ανάμεσα σε δύο άνδρες και δύο χώρες. Η απόφασή της θα καθορίσει το πού είναι το πραγματικό της σπίτι και, τελικά, ποια η ζωή που θέλει να ζήσει.

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
IN THE HEART OF THE SEA

Παραγωγή: ΗΠΑ – Αυστραλία – Ισπανία – Βρετανία – Καναδάς Σκηνοθεσία: Ρον Χάουαρντ
Πρωταγωνιστούν: Κρις Χέμσγουορθ, Κίλιαν Μέρφι, Μπεν Γουίσοου, Σαρλότ Ράιλι, Πολ Αντερσον

Yπόθεση
Το χειμώνα του 1820, το φαλαινοθηρικό της Νέας Αγγλίας, Έσεξ, δέχτηκε επίθεση από κάτι που κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει: μια φάλαινα τεραστίων διαστάσεων και δύναμης, με μια σχεδόν ανθρώπινη αίσθηση εκδίκησης. Πρόκειται για την τραγωδία που ενέπνευσε τον Χέρμαν Μέλβιλ να γράψει το αριστούργημα του, «Μόμπι Ντικ», το οποίο ωαστόσο θα διηγούνταν τη μισή μόνο ιστορία. Η ταινία «Στην Καρδιά της Θάλασσας» θα μας αποκαλύψει την οδυνηρή κατάληξη αυτής της συνάντησης, καθώς το πλήρωμα του πλοίου που καταφέρνει να επιβιώσει, θα φτάσει στα άκρα και θα κάνει το ακατόρθωτο, προκειμένου να μείνει ζωντανό.

ΘΑΥΜΑΣΙΟΣ ΒΟΚΑΚΙΟΣ
MARAVIGLIOSO BOCCACCIO / WONDROUS BOCCACCIO

Παραγωγή: Ιταλία – Γαλλία Σκηνοθεσία: Πάολο Ταβιάνι, Βιτόριο Ταβιάνι
Πρωταγωνιστούν: Λέλο Αρένα, Πάολα Κορτελέσι, Καρολίνα Κρεσεντλίνι, Φλάβιο Παρέντι, Βιτόρια Πουτσίνι

Yπόθεση
Στη χτυπημένη από την πανούκλα Φλωρεντία του 14ου αιώνα, δέκα νεαροί άνδρες και γυναίκες αποφασίζουν να ξεφύγουν από τον θάνατο που τους περικυκλώνει και δραπετεύουν στην εξοχή. Εκεί καταφεύγουν σε ένα επαρχιακό κτήμα, όπου περνούν δέκα μέρες διηγούμενοι ιστορίες για την αγάπη, το πεπρωμένο και την αναγέννηση. Σε μια σκοτεινή εποχή, μοναδικό καταφύγιο είναι η φαντασία…

ΜΠΕΛ & ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ 2: Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
BELLE & SEBASTIEN 2: L” AVENTURE CONTINUE

Παραγωγή: Γαλλική Σκηνοθεσία: Κριστιάν Ντιγκέ
Πρωταγωνιστούν: Φελίξ Μποσουέ, Τσεκί Καριό, Τιερί Νεβίκ, Μαργκό Σατελιέ, Τιλάν Μπλοντό, Ερμπέν Κανσελιέ

Yπόθεση
Στο χωριό του Σεμπαστιάν, όλοι γιορτάζουν τη λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και εκείνος μαζί με τον πιστό του σκύλο περιμένουν με ανυπομονησία την επιστροφή της φίλης του, Αντζελίνα. Τα νέα, όμως, είναι δυσάρεστα: το χωριό μαθαίνει ότι το αεροπλάνο της Αντζελίνα έπεσε σε ένα πυκνό δάσος και όλοι θρηνούν το χαμό της. Όλοι εκτός από τον παππού του Σεμπαστιάν, ο οποίος ξέρει έναν άνδρα που μπορεί να τους βοηθήσει να την βρουν και πάλι. Έτσι ξεκινά η αποστολή διάσωσης της Αντζελίνα, που επιφυλάσσει πολλούς κινδύνους, ταλαιπωρίες αλλά και ένα μυστικό που θα αλλάξει για πάντα τις ζωές των δύο φίλων…

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ
THE LITTLE PRINCEAnimationΈγχρωμηΔιάρκεια: 108′
Παραγωγή: Γαλλική Σκηνοθεσία: Μαρκ Οσμπορν

Yπόθεση
Το Μικρό Κορίτσι, που η αγχωτική μητέρα του το προορίζει για το καλύτερο κολλέγιο της πόλης, έχει μόνη του διέξοδο τον εκκεντρικό και καλόκαρδο γείτονα, τον Αεροπόρο, που την ξεναγεί σε έναν εκπληκτικό κόσμο όπου όλα είναι πιθανά. Έναν κόσμο που ο ίδιος γνώρισε πριν καιρό από τον Μικρό Πρίγκιπα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ