Sea through : το γαλάζιο της θάλασσας ερωτεύεται το μπλέ του ουρανού και ο φακός της Σιφνιάς Μαρίνας Βερνίκου τέρπει τα μάτια μας (φωτογραφίες)

Στις 6 Ιουνίου η γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινίασε τη νέα ατομική έκθεση φωτογραφίας της Μαρίνας Βερνίκου με τίτλο "Sea Through", η οποία θα διαρκέσει έως τις 22 Ιουνίου 2013.



Η επιμελήτρια της έκθεσης Άννα Χατζηνάσιου σημειώνει: "Η καινούρια δουλειά της Μαρίνας Βερνίκου αποτελείται από μια σειρά φωτογραφιών θαλασσινών τοπίων, οι οποίες προέκυψαν από καθαρά εσωτερική διαδικασία. Ταξιδεύοντας σε θάλασσες όλου του κόσμου απεικονίζει τη φύση μέσα από την προσωπική της ματιά.



Η Μαρίνα Βερνίκου αποτυπώνει στα έργα της το σημείο εκείνο του ορίζοντα, όπου συναντιέται ο ουρανός με την θάλασσα, θυμίζοντας συχνά αφηρημένα εξπρεσιονιστικά ζωγραφικά έργα της δεκαετίας του '40.



Τα αφαιρετικά αυτά θαλασσινά τοπία έχουν μια ονειρική διάσταση, είναι υπερβατικά, μεταφέρουν δηλαδή τον θεατή πέρα από τις ανθρώπινες αισθήσεις και εμπειρίες. Είναι εικόνες που αναζητούν το εξαιρετικό, αυτό δηλαδή που ξεπερνά το συνηθισμένο".



Η ίδια η καλλιτέχνης λέει: "Κάθε ταξίδι είναι για εμένα μια διαφορετική εμπειρία από την οποία εμπνέομαι και δημιουργώ. Αγαπημένα μέρη όπως η Σίφνος, αλλά και μέρη που δεν είχα ξαναδεί όπως η Πολύαιγος, τα νησιά του Ειρηνικού, τα νησιά του Σολομώντα και η Παπούα Γουινέα με βοήθησαν να ολοκληρώσω την πρώτη ατομική μου έκθεση «Sea Through». Το όνομα φυσικά μαρτυράει το κύριο θέμα της έκθεσης, που δεν είναι άλλο από την θάλασσα.



Σε όλα τα θαλασσινά τοπία που απεικονίζονται, έχω δώσει έμφαση στο σημείο που συναντιέται ο ουρανός με την θάλασσα, μια οπτική που δεν μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι. Οι 15 φωτογραφίες της έκθεσης είναι τραβηγμένες από την προσωπική μου ματιά για την θάλασσα, με κάμερα Nikon, μισή μέσα στο νερό και μισή έξω.



Επιπλέον, η συνύπαρξη της τέχνης και της υψηλής τεχνολογίας στην ατομική μου έκθεση με τίτλο «Sea Through», προσέφερε ένα μοναδικό θέαμα, με δύο video art που παρουσιάστηκαν αποκλειστικά στην πρώτη παγκοσμίως τηλεόραση LG 84 ιντσών τεχνολογίας ULTRA HD TV και LG 55 Cinema screen.



Οι εικόνες που προβλήθηκαν απογείωσαν την οπτική εμπειρία, στην οθόνη υψηλής ανάλυσης των 8 εκατομμύρια pixels ανά κάδρο. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό χάρη στις πρωτοποριακές αυτές τηλεοράσεις που εξέλιξαν, με ότι πιο exclusive έχει να προσφέρει η υψηλή τεχνολογία, το όραμα μου. Είμαι αληθινά ευγνώμων που η εταιρία LG Electronics υπήρξε συνοδοιπόρος μου σε αυτή τη διαδρομή και τους ευχαριστώ που χάρη στις τεχνολογικές τους καινοτομίες συνέβαλαν στη προβολή των έργων μου.



Η έκθεση θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 22 Ιουλίου στην Gallery Zoumboulakis, η οποία αποτέλεσε για εμένα το επαγγελματικό μου σπίτι. Όσοι έχουν την ευκαιρία να την επισκεφτούν θα μπορέσουν να αντιληφθούν την αδυναμία που από μικρή έχω για την φωτογραφία και να ταξιδέψουν μαζί μ’ εμένα και το φωτογραφικό μου φακό. Είναι το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης προσπάθειας που αγαπώ και πιστεύω ότι κάθε Έλληνας θα μπορέσει να ταυτιστεί. Ήταν ένα σημαντικό τόλμημα να κάνω το χόμπι μου τρόπο ζωής αφού η φωτογραφία για εμένα δεν είναι μέσο καταγραφής αλλά μια αξεπέραστη σύνδεση με το συναίσθημα."

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ