Ρύζι παντζαριού - Υπερπαραγωγή από τον Άκη Πετρετζίκη: μοσχοβολάει κίμινο & κάρδαμο

Μια νέα, εύκολη και λαχταριστή πρόταση δια χειρός Άκη Πετρετζίκη. 

Συστατικά:

1 λίτρο ζωμό λαχανικών
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
25 γρ. τζίντζερ τριμμένο
1 κ.γ. κόκκους κύμινο
κόκκοι από 2 λοβούς κάρδαμο, χτυπημένους
300 γρ. ρύζι μπασμάτι
2 μεγάλα παντζάρια με κοτσάνια και φύλλα
½-1 ψιλοκομμένο τσίλι
χυμό από ½ λεμόνι

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Σιγοβράζουμε 1 λίτρο ζωμό από λαχανικά σε ένα κατσαρολάκι κρατώντας το ζεστό.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο μας κρεμμύδι. Σοτάρουμε για 7 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε 25 γρ. τριμμένο τζίντζερ και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.
Ανακατεύουμε 1 κ.γ. κόκκους κύμινου και χτυπημένους κόκκους από 2 σπόρους κάρδαμο.
Ανεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή και ανακατεύουμε με 300 γρ. ρύζι μπασμάτι. Ρίχνουμε το μισό ζωμό λαχανικών και καλύπτουμε με ένα καπάκι για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια, ξεφλουδίζουμε 2 μεγάλα παντζάρια και κρατάμε τα κοτσάνια και τα φύλλα τους. Ψιλοκόβουμε τα κοτσάνια και χοντροκόβουμε τα φύλλα. Τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε από χώματα που πιθανόν θα έχουν.
Τρίβουμε τη σάρκα των πατζαριών που έχουμε ξεφλουδίσει σε έναν τρίφτη και ανακατεύουμε με το ρύζι ρίχνοντας και τον υπόλοιπο ζωμό λαχανικών. Καλύπτουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε ½-1 τσίλι ψιλοκομμένο για 1-2 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τα κοτσάνια από το παντζάρι και τα φύλλα καθώς και χυμό από ½ λεμόνι.
Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά και σερβίρουμε το ρύζι.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ