Πικάσο, Ματίς, Μιρό και όχι μόνο στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, από τη συλλογή Τεριάντ

Ο εμπνευσμένος εκδότης και τεχνοκριτικός από τη Μυτιλήνη, Στρατής Ελευθεριάδης-Τεριάντ, όταν ξεκίνησε στο Παρίσι του 1943 τα «Βιβλία των Ζωγράφων», εισήγαγε μια εκδοτική επανάσταση στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών.

Ο εμπνευσμένος εκδότης και τεχνοκριτικός από τη Μυτιλήνη, Στρατής Ελευθεριάδης-Τεριάντ, όταν ξεκίνησε στο Παρίσι του 1943 τα «Βιβλία των Ζωγράφων», εισήγαγε μια εκδοτική επανάσταση στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών.



Ζητώντας από φίλους του ζωγράφους να εικονογραφήσουν τα βιβλία που εξέδιδε, γράφει το tospirto.net, πέτυχε μία σύζευξη εικόνας και λόγου, που δημιούργησε μικρά εκδοτικά αριστουργήματα, όπως το «Τζαζ» του Ανρί Ματίς σε δικά του κείμενα, «Το Τραγούδι των Νεκρών» σε συνεργασία του ποιητή Πιερ Ρεβερντί με τον Πάμπλο Πικάσο, το «Δάφνις και Χλόη» του Μαρκ Σαγκάλ ή το «Η παιδική ηλικία του Υμπύ» του Χουάν Μιρό.



Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά όλα αυτά τα χάρτινα έργα τέχνης σε μία έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου με τίτλο «Βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής Tériade: Picasso, Matisse, Miró, Le Corbusier κ.α.», όπου θα φιλοξενούνται περίπου 350 έργα από τα βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής του Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ.



Στα βιβλία αυτά αποτυπώνεται όλη η εκδοτική δραστηριότητα του Τεριάντ σε τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες (1943-1975) σε συνεργασία με κορυφαίους καλλιτέχνες και συγγραφείς του 20ού αιώνα, όπως:  Πικάσο, Mατίς, Λεζέρ, Σαγκάλ, Λε Κορμπυζιέ, Τζιακομέτι, Μιρό, κ.ά. Όπως συνήθιζε να λέει και ο ίδιος γεμάτος μετριοπάθεια, «Αν πέτυχα τη σεμνότητα των ποιητών με τους ζωγράφους σε αυτά τα βιβλία, αυτό βασικά οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί με έβλεπαν πρώτα σαν φίλο, σαν ομότεχνό τους, που μιλούσε την ίδια με αυτούς γλώσσα. Χωρίς τη φιλία δεν θα είχα καταφέρει τίποτα. Μη ζητάτε άλλη εξήγηση. Δεν υπάρχουν ούτε ηρωισμοί ούτε μυστήρια». Το φθινόπωρο όλο το υλικό της έκθεσης θα επιστρέψει στο «σπίτι» του, στο Μουσείο Τεριάντ της Βόρειας Μυτιλήνης.



Info

 Από 19 Ιουνίου 2013, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, 106 75, Αθήνα
Τηλ.: 213 213 9572, 213 213 9500
Website: http://www.byzantinemuseum.gr/el/
Έως 25 Αυγούστου. Τρίτη-Κυριακή: 08.00-20.00. Εισιτήρια: Γεν. είσοδος: 4 €, Μειωμένο: 2 €, Δωρεάν: κάτω των 18 ετών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ